Nål og tråd skal gi OL-suksess for hoppgutta

Hvis du trodde at det de norske hopperne kjøper hoppdressene på sportsbutikken så tar du feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Bardal sitter igjen med en 3.plass, en 10.plass og en 4.plass etter verdenscuprennene på Lillehammer og Titisee-Neustadt i Tyskland. 

31-åringen er likevel overbevist om at han ikke er langt unna å slå ut i full blomst igjen slik han gjorde ved å vinne verdenscupen i 2011.

Det handler bare om å prøve seg frem, terpe og tenke nytt. Foruten trening jobbes det på spreng med å finne den perfekte hoppdressen, den som både gir løft, fart og gir selvtillit for å kunne slippe seg løs i bakken.

Se reportasje øverst i saken.

- Satt oppe hele natta

Det er her landslagets servicemann kommer inn i bildet. Den tidligere hopperen Andreas Vilberg er syerske og lager alle landslagsdressene fra scratch. Det betyr lange og søm-løse netter. 

- Jeg satt faktisk oppe hele natta før hoppuka i fjor. Det samme skjedde før konkurransene på Lillehammer forrige helg, sier Vilberg bak symaskinen på hotellrommet i Tyskland. Arbeidsbenken er en rotet pult og lyset er elendig.

- Det er ikke som på systua i Holmenkollen med utsikt og sollys. Jeg sitter på hotellrommet, men det funker.

På gulvet ved siden av han på gulvet står en bag proppfull av runde og avlange papphylstre. Inni ligger malene til utøvernes dresser. Tegnet for hånd i bøyelig papp rulles delene ut som et stort puslespill.

- Her, den ser litt rar ut, men dette er armen, sånn. Og dette er en halvdel av magen. Det begynte med at jeg greide å overtale en kompis til å kjøpe hoppdress-stoff. Så sydde vi våre egne dresser og det gav første- og andre-plass i NM for oss to. Da tenkte jeg, hmmmm, det var lurt, dette fortsetter vi med, sier Vilberg.

- Veldig viktig å ha en som pusher meg

Hoppdress-stoffet kjøpes i ruller. Hver farge har forskjellig tetthet og fartspotensial. Noen dresser gir større fart, mens andre gir større løft ut av hoppkanten. Hvordan stoffet slipper luften igjennom de ulike lagene av farge og skumgummi kan gi store utslag. I tillegg må man ta hensyn til reglementet. Ingen dress kan være mer enn to cm større enn kroppsdeler. Det vil si at det ikke kan være for mye luft ut fra for eksempel magepartiet. 

Anders Bardal skrider inn i rommet iført treningsdressen han bruker om dagen. Glidelåsen i overdelen er nede og han viser frem hva som skjuler seg på innsiden. Der kommer løse tråder og en håndskrevet logo til synet.

- Se her. Man får egen design på hver dress. Detter en b (for Bardal) som står på hodet, sier Bardal.

- Jeg er vel den som absolutt skal ha dressen min på den sikre siden og ikke gjøre noe galt med den. Da er det veldig viktig for meg å ha en som pusher meg, sier hopperen fra Steinkjer.

- Jeg synes å huske at Roar Ljøkelsøy skulle sy inn leggen med en millimeter en gang, så det er snakk om millimeter-nivå, fortsetter Bardal og skratter.

Endrer farget utpå vinteren

Etter konkurranser må hopperne igjennom kontroll. Da går inspektører over dressen med lupe og hender og dersom dressen virker for stor får utøveren en mulighet til å ta på seg dressen og bevise at den er innenfor kravene. For mye luft kan medføre diskvalifikasjon. Derfor går servicemannen og Bardal over dressen med pinlig nøyaktighet.

- Denne strikken skal ikke sitte sånn Bardal, sier Vilberg med streng tone før han fortsetter kontrollen. 

- Jo mørkere farge dressen har jo mer fargestoffer er det, og da gir det mindre løft og større fart. Det er mye  man skal ta hensyn til. Men grå farge har vist seg å være en god kombinasjon og det er faktisk bare Bardal og Schlierenzauer som bruker grått. Det er de to som har vunnet verdenscupen de to siste årene, sier Vilberg.

- Det er som formel 1. Bardal er sjåføren og det rundt er dressen. Hvis det ene ikke virker så virker heller ikke det andre.

-Det er godt beskrevet. Jeg bruker rosa dress i konkurranse for øyeblikket, det er det jeg trenger nå. Den gir mer løft. Men fargen er litt irriterende, sier Bardal og smiler.

- Men det er jo som regel ut på vinteren at jeg går over til å bruke grådresser, da har jeg mer selvtillit og vet at det funker. Da kan man ha litt raskere dress.

- Det er jo veldig gøy når jeg har klekket ut noe skikkelig lurt og sier at nå Bardal, nå kommer du til å fly skikkelig langt, og så lander han på kulen. Det har skjedd mange ganger, sier guttene og ler høyt.