Lastebileksplosjonen:

– Brannen oppsto i lastebilens førerhus

Selskapet som eier lastebilen som eksploderte ved Ømmervatn i Nordland tirsdag sier brannen oppstod under lossing av sprengstoffelementer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MAXAM, det internasjonale selskapet som eier lastebilen som eksploderte etter at den begynte å brenne, forklarer i en pressemelding hva som skjedde i forkant av ulykken.

Brannen startet ifølge selskapet ikke i motorrommet slik det først ble meldt, men i førerkabinen.

Ifølge selskapet transporterer bilen komponenter til sprengstoff, ikke ferdige ladninger. Sprengstoffet monteres på stedet, og det var mens bilen stod stille og ladearbeidet pågikk at brannen startet.

«Hendelsen fant sted da lastebilen ladet sprengehull på arbeidsstedet. Av ukjente årsaker begynte det å brenne i førerhuset på lastebilen. Nødprosedyrene ble umiddelbarrt aktivert, inkludert evakuering til et forhåndsbestemt sikkerhetsområde», skriver selskapet i pressemeldingen.

Skapte trykkbølge

Området der lastebilen stod er sperret av i frykt for nye eksplosjoner. Øyenvitner har fortalt at eksplosjonen som inntraff var voldsom og at den skapte en trykkbølge som kunne kjennes langt fra åstedet.

Lastebilen transporterte 15 tonn med sprengstoffkomponenter som skal brukes til utbedring av en veistrekning. Bilen står i et steinbrudd ved fylkesveg 254 mellom Ømmervatn og Drevatn.

Bekymret grisebonde

Et bolighus på gården til grisebonden Steinar Jan Jakobsen ble truffet av brennende nedfall etter eksplosjonen og tok fyr. Det er uvisst hvor store skader huset har fått, siden åstedet er avstengt.

Jakobsen, som sammen med andre fastboende er evakuert fra området,  er bekymret for de 1500 grisene han har i fjøsen like ved bolighuset.

– Vi har fått bekreftet at det er strøm i fjøsen, men flesteparten av vinduene er blåst inn og temperaturen er nok lav i fjøset, sier Jakobsen til TV 2.

– Det er nok ingen trivelig situasjon for de som befinner seg i bygningen, sier Jakobsen.

Området rundt eksplosjonsstedet er sperret av grunnet mulig fortsatt fare for eksplosjoner.

EVAKUERT: Jakobsen og sambygdingene er evakuert til et hotell i Mosjøen. Foto: TV 2.
EVAKUERT: Jakobsen og sambygdingene er evakuert til et hotell i Mosjøen. Foto: TV 2.