Full brems i boligsalget

En av tre forventer billligere bolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Salget av nye boliger her i landet har stoppet opp, og aktører i byggebransjen frykter konkursras om boligprisene faller.

Espen S. Magnus i Stavanger er en av mange som merker at boligkjøpere sitter på gjerdet og venter med å by. Han har kjøpt ny bolig, men slet lenge med å selge sin gamle leilighet. 

– Jeg har hatt seks visninger og folk på fem av dem. De jeg treffer på visningene er veldig avventende. Folk er usikre på hvor prisen skal og jeg forstår at de ikke vil gjøre et kjøp nå hvis det viser seg at prisene skal ytterligere ned, sier Magnus til TV 2.

Under takst

I løpet av de siste fem årene har boligprisene i Norge økt med til sammen 43,3 prosent. 

Lønnsveksten i samme periode er under halvparten - med knappe 17 prosent i privat sektor.

FIKK IKKE SOLGT: Espen S. Magnus hadde seks visninger på leiligheten sin og solgte til slutt under takst. Foto: KRISTIAN MYHRE / TV 2
FIKK IKKE SOLGT: Espen S. Magnus hadde seks visninger på leiligheten sin og solgte til slutt under takst. Foto: KRISTIAN MYHRE / TV 2

Nå forventer en av tre boligkjøpere at prisene skal ned. 

ADVARER MOT MASSEKONKURS: Steinar Lausund eier Mostein-gruppen i Ålesund. Foto: PER CHR. DYRØ / TV 2
ADVARER MOT MASSEKONKURS: Steinar Lausund eier Mostein-gruppen i Ålesund. Foto: PER CHR. DYRØ / TV 2

– Jeg ville sagt at kanskje tre av tre forventer prisfall akkurat nå. Det virker som om kjøperne vet at de er i posisjon til å forhandle, så de har god tid og sier at de skal avvente mot at jeg skal gi meg på prisen, sier Magnus.

Forventninger om et billigere boligmarked slo dårlig ut for ham, og med to boliglån valgte han til slutt å selge under takst. 

– Det er klart det koster, og det er ikke en situasjon du har lyst til å være i for lenge. 

Spår konkursras

Byggebransjen sliter og utbyggerne mener bankene ikke skjønner konsekvensene når de råder folk til å vente med å kjøpe ny bolig. 

– Hver dag når vi leser i avisene og ser på TV så får vi tredd nedover oss at prisene skal ned og da blir det konkursras. Det garanterer jeg, sier Steinar Lausund.

HAR INGEN SYMPATI: Reid Krohn-Pettersen er sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi mener utbyggerne har priset seg ut av markedet. FOTO: KRISTIAN MYHRE / TV 2
HAR INGEN SYMPATI: Reid Krohn-Pettersen er sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi mener utbyggerne har priset seg ut av markedet. FOTO: KRISTIAN MYHRE / TV 2

Lausund er eier av Mostein-gruppen i Ålesund og har bygd leiligheter siden 1994. Han utbygger for blant annet 20 seniorleiligheter som skal stå ferdig i april.  Noen er solgt, men etter sommeren opplevde han nesten bråstopp i salget.

– Vi solgte en eller to leiligheter i uken før fellesferien. Og etter fellesferien har vi solgt tre. Det er dramatiske tall i boligsalget for vår del, sier Lausund og mener bankene må ta mye av skylden for det dalende markedet.

Flere går konkurs

Statistikken viser at byggebransjen allerede er i vansker. Mens antall konkurser i byggebransjen til og med oktober i 2011 og 2012 var på rundt 800 - er tallet oppe i 1030 konkurser i samme periode i år.

– Hvis forventningene til prisfallet fortetter, har vi bare sett begynnelsen, og vi vil vi se et massekonkursspøkelse i Norge som kommer til å dukke opp allerede i mars-april. Det er jeg helt sikker på, sier Lausund.

– Grådige utbyggere

Norsk Familieøkonomi har derimot ingen sympati for utbyggerne og mener de har vært altfor grådige og priset seg selv ut av boligmarkedet.

– Prisene har sprunget altfor mye i været, utbyggere har hatt veldig god utvikling og veldig gode marginer i det siste. De har opptil 20 prosent margin. De siste fem årene har jo boligprisene gått opp 43 prosent, mens lønn bare 17. Så det er klart at da klarer vi ikke å kjøpe lenger. Vi har ikke råd, sier Reid Krohn-Pettersen som er sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi.

– Er det en boligkrise i Norge?

– Nei, men at det skal være en priskorreksjon. Vi mener at boligprisene skal ned 5-10 prosent de neste årene. Men, det er først når utbygger har skjønt at vi trenger fire vegger og et tak og ikke luksus-luksus til mange millioner kroner, svarer Krohn-Pettersen.