Dansk system skal redde kreftsyke i Norge 

På sin første utenlandstur som helseminister henter Bent Høie dansk helsepolitikk til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HERLEV, Danmark  (TV 2): Regjeringen vil innføre egne behandlingsopplegg med tidsfrister for kreftdiagnoser i Norge. Målet er å få ned ventetider og gi pasienter lik og rask behandling.

 På et av Danmarks fremste sykehus, Herlev hospital utenfor København, er et tverrfaglig team på plass. I løpet av snart to år har de tatt imot 900 pasienter med alvorlige symptomer og hjulpet dem med å få en diagnose i løpet av få dager.

 – Når først mistanken om kreft har plantet seg er det viktig med rask avklaring, sier overlege Claus Larsen Feltoft ved sykehuset til TV 2. 

 Danskene har satset massivt på å få vekk unødig ventetid på kreftdiagnose og behandling. De har laget egne behandlingsopplegg for 28 kreftdiagnoser så pasientene skal få lik og rask behandling. 

 – Det har gjort det lettere å navigere for oss leger, og også for fastlegene. De vet hvor de skal henvende seg og når undersøkelser og behandling skal skje. Det har gjort ting mye lettere og er rett og slett en suksess, sier overlege Larsen Feltoft.  

På sin første utenlandstur vil den nye helseministeren Bent Høie lære av danskene.

– Her i Danmark har mange kreftpasienter opplevd at de slipper å vente unødvendig lenge både for å få diagnose og underveis i behandlinger, sier Høie til TV 2. Han er er i Danmark med en stor delegasjon fra helsedepartementet.

Bent Høie besøker Herlev hospital i Danmark for å lære om kreftrutinene der.
Bent Høie besøker Herlev hospital i Danmark for å lære om kreftrutinene der.

Regjeringen varsler idag at i løpet av 2015 skal også Norge ha innført egne behandlingsforløp for kreftdiagnoser.  Sykehusene skal måles på om de holder tidsfristene.

– Alle er enige om at dansk kreftbehandling er blitt kraftig forbedret. Jeg tror dette kan bety en styrkning for norsk kreftbehandling, sier Høie.

Norge har i dag bedre overlevelse enn Danmark ved kreft. Men danskene tror likevel deres system vil hjelpe mange nordmenn.

 – Ting kan gjøres bedre. Man kan alltids finne noen flere tidligere, pasientene skal få avklart tidlig hva de feiler.  De skal komme videre inn i systemet og videre i livet, sier overlege larsen Feltoft. 

TV 2 har i flere saker fortalt om rask behandling av kreftsyke i Danmark. Men i 2011 ønsket ikke daværende statsminister Jens Stoltenberg å lære av danskene. 

– Vi kan gjerne lære av mange andre land, men akkurat Danmark er et land der vi har bedre kreftbehandling, både i forhold til hvor raskt man får behandling og i forhold til sannsynligheten for å overleve, sa Stoltenberg til TV 2.