VOLDSOMT TRYKK: Bjørn Einar Granmo tok bilde av brennende fragmenter etter eksplosjonen, og forteller at hele bilen ristet. Foto: Bjørn Einar Granmo.
VOLDSOMT TRYKK: Bjørn Einar Granmo tok bilde av brennende fragmenter etter eksplosjonen, og forteller at hele bilen ristet. Foto: Bjørn Einar Granmo.

Lastebil fullastet av sprengstoff eksploderte:

Øyenvitne: – Jeg ble truffet av en trykkbølge

Rystelsene var så kraftige at de slo ut på jordskjelvmålingen i Bardufoss.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Einar Granmo (24) kjører renovasjonsbilen i Mosjøen. Da området rundt den brennende lastebilen med brennstoff ble sperret av ble Granmo stående rundt 1000 meter fra bilen. Så smalt det.

– Vi så et lysglimt som lyste over hele himmelen. Det så ut som et vulkanutbrudd med store glør på hele himmelen, forteller Granmo.

Kraftig trykkbølge

Granmo, som satt i bilen, tok opp telefonen for å ta et bilde. Hele himmelen var et øyeblikk opplyst forteller han.

– Så ble vi truffet av en trykkbølge, et voldsomt trykk. Hele lastebilen ristet, det var helt hinsides, forteller Granmo til TV 2.

Lastebilen med 15 tonn sprengstoff i lasten stod i et steinbrudd mellom Drevja og Ømmervatnet på fylkesvei 254 i Nordland da det begynte å brenne i motorrommet og den siden eksploderte.

Slo ut på jordskjelvmåler

Like etter stod et bolighus i full fyr. Fragmenter fra eksplosjonen har trolig landet på huset, men brannmannskapene slapp ikke til, siden området fremdeles er avsperret på grunn av eksplosjonsfare.

At eksplosjonen var kraftig er det ingen tvil om. Det viser målingene fra geoforskningssenteret NORSAR. Eksplosjonen skjedde i Drevja nær Mosjøen, men på NORSARS målestasjon i Bardufoss, 400 km lengre nord, slo smellen kraftig ut.

Bildet til høyre  viser tidspunktet for eksplosjonen og utslaget den gav på infralydstasjonen i Bardufoss.

UTSLAG: Slik så utslaget på Norsars målestasjon ut  i det lastebilen eksploderte.
UTSLAG: Slik så utslaget på Norsars målestasjon ut  i det lastebilen eksploderte.

NORSAR kommenterer på sine nettsider utslaget slik:

NORSARs nye infralydstasjon i Bardufoss registrerte litt etter kl. 15:46 den 17/12-2013 lavfrekvente lydbølger som antas å komme fra sprengstoffeksplosjonen i Nordland.

Stasjonen er lokalisert ca. 400 km nord for eksplosjonsstedet, og observasjon på denne avstanden indikerer en relativt stor hendelse. Bestemmelse av styrken på eksplosjonen forutsetter imidlertid detaljert informasjon om de atmosfæriske forholdene i området, og vil i så fall kreve en omfattende analyse.

Ingen skadet - uviss situasjon

Renovasjonssjåføren Bjørn Einar kjenner mange av de som bor der. Han forteller at huset som begynte å brenne eies av en lokal grisebonde, men at driftsbygningen trolig ikke brenner.

– Jeg kjenner de som er i området, og må si jeg fikk høy puls, forteller Granmo.

Ifølge politiet ble ingen mennesker skadet i eksplosjonen, men det er tirsdag kveld uvisst hvordan det gikk med bolighuset som tok fyr etter eksplosjonen.