Gilde trekker store mengder pinnekjøtt fra butikkene

Fant muggsopp på kjøttet. Nå trekker Gilde mellom 50 og 100 tonn pinnekjøtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Pinnekjøttet er pakket på Tynset og solgt over hele landet. Det dreier seg om pinnekjøtt merket med «EFTA 104», sier Kjell Rakkenes som er konserndirektør for kommunikasjon, samfunnskontakt og mattrygghet i Nortura. 

Noen av pakkene har ikke vært tette, trolig på grunn av en produksjonsfeil, opplyser Nortura. Det har utviklet seg muggsopp på kjøttet. Kjøttet er solgt over hele landet. Partiet er på mellom 400 og 450 tonn, i dag fjernes mellom 50 og 100 tonn fra butikkhyllene.

  – Det meste av dette partiet med kjøtt er allerede solgt og spist. Muggen er lett å oppdage, så kunder vil oppdage det når de åpner pakken, sier Rakkenes. Han sier det ikke er farlig å spise kjøtt med muggsopp.

På Coop Mega på Bislett i Oslo fjernet de pinnekjøttet klokken 15 tirsdag ettermiddag. Se reportasje i videovinduet øverst.

Sjekk kjøttet

 Nortura ber kunder som har kjøpt pinnekjøtt merket «EFTA 104» om å sjekke kjøttet de har kjøpt. 

 – Sjekk om det er muggsopp på kjøttet. Hvis det er det, ta det med til butikken, så får du pengene tilbake. Ser pinnekjøttet ok ut, er det helt i orden og skal holde den kvaliteten kundene forventer, er Rakkenes' beskjed til forbrukerne.

TREKKER KJØTT: En uke før jul trekker Gilde mellom 50 og 100 tonn pinnekjøtt pakket i kilospakker fra butikker over hele landet. På Coop Mega på Bislett i Oslo fjernet de pinnekjøttet klokken 15 tirsdag ettermiddag. Foto: FINN ERIK ROBSTAD / TV 2.
TREKKER KJØTT: En uke før jul trekker Gilde mellom 50 og 100 tonn pinnekjøtt pakket i kilospakker fra butikker over hele landet. På Coop Mega på Bislett i Oslo fjernet de pinnekjøttet klokken 15 tirsdag ettermiddag. Foto: FINN ERIK ROBSTAD / TV 2.

Vil ikke ødelegge julen

 Problemet ble oppdaget etter klager fra forbrukere. 

 – Vi gikk gjennom partiet og fant muggsopp på noen pakker, sier Rakkenes.

LEIT: Kjell Rakkenes er konserndirektør for kommunikasjon, samfunnskontakt og mattrygghet i Nortura.
LEIT: Kjell Rakkenes er konserndirektør for kommunikasjon, samfunnskontakt og mattrygghet i Nortura.

 Nortura tror ikke det er muggsopp på mer enn to eller tre prosent av pinnekjøttpartiet, men velger likevel å trekke alt kjøttet fra butikkene syv dager før julaften.

Rakkenes synes det er ille.

  – 98 prosent av dette kjøttet er sannsynligvis i orden, men vi vil ikke utsette folk for den opplevelsen å oppdage muggsopp på pinnekjøttet på julaften. Vi tuller ikke med julemiddagen, årets viktigste måltid, sier Rakkenes.

– Nok kjøtt likevel

Ifølge konserndirektøren er hele det norske pinnekjøttmarkedet på cirka 2000 tonn. Gilde har omtrent halvparten av markedet. 

Kjøttet som trekkes fra butikkene i dag er mellom fem og ti prosent av Gildes pinnekjøttproduksjon.

– Heldigvis er det godt med pinnekjøtt i butikkene nå, så det skal være nok til alle. Men dette er fryktelig leit. Det er synd for butikkene som får merarbeid og synd for kunder som har kjøpt kjøtt med mugg, sier Rakkenes.

Nortura melder at det trolig en feil i produksjonen som har ført til at posene med pinnekjøtt ikke har blitt helt tette. De understreker at feilen kun gjelder kun pakker med ett kilo pinnekjøtt, røkt eller urøkt, merket med «EFTA 104». Andre typer pinnekjøtt er ikke berørt.

Føre var

Mattilsynet på Tynset opplyser til TV 2 at de har vært i kontakt med Nortura på Tynset og vil følge med på saken.

– Det jeg kan si er at det er svært viktig at virksomhetene er føre var. Det har de vært i dette tilfellet. Vi har nå en dialog med dem og jeg har fått opplyst at dette skyldes et vakumslipp, sier distriktssjef for mattilsynet i Nord-Østerdal, Ingrid Reitan til TV 2.