MIDTBLOKK: Isabel Blanco og Ida Alstad har sammen med Mari Molid tettet igjen det norske forsvaret.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MIDTBLOKK: Isabel Blanco og Ida Alstad har sammen med Mari Molid tettet igjen det norske forsvaret. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Den nye norske veggen

Det norske midtforsvaret mener de har motbevist ekspertenes skepsis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beograd (TV 2):

Da Norge dro til VM i Serbia var det mange som var skeptiske til det norske midtforsvaret.

De siste årene er det Marit Malm Frafjord og Kristine Lunde-Borgersen som har regjert i midten, mens Gøril Snorroeggen bidro sterkt i rollen i OL.

- Like gode som før
Nå er alle tre borte, og trioen Mari Molid, Isabel Blanco og Ida Alstad har overtatt det tyngste forsvarsansvaret.

- Jeg synes vi er like god i forsvar som vi har vært i alle årene jeg har vært med. Jeg synes de som står der gjør en like god jobb som de som har vært der tidligere. Jeg synes også at vi ser en stigning fra kamp til kamp. Det tror jeg samsvarer litt med at vi ikke har så mye trening sammen. For hver kamp så blir vi mer samspilte, sier Alstad, som er den mest rutinerte i landslagssammenheng av trioen.

Molid har kanskje vært den som har fremstått som forsvarssjefen så langt i VM, og har vokst seg inn i rollen.

- Jeg synes vi begynner å vise at bekymringene ikke skulle vært så store. Vi slipper ikke inn så mye mål. Samspillet mellom oss fungerer bedre og bedre for hver kamp, sier Levanger-spilleren.

Lunde overrasket
Larvik-spilleren Blanco er vant med å slippe inn lite mål fra klubblaget, og er fornøyd med det de har prestert så langt.

- Jeg synes det føles veldig bra. Jeg synes vi har stigning hele tiden. Vi slipper ikke inn mye mål. Vi må være fornøyd med dette, så får vi bygge videre. Nå blir motstanderne desto bedre. Vi har i hvert fall en god følelse, smiler hun.

Så langt i VM har Norge sluppet inn 18,5 mål i snitt. Bare Angola og Tsjekkia har scoret mer enn 20 mot Norge, med sine 21 mål.

Bak forsvarsveggen står Katrine Lunde, som skal ha sin del av æren for at det ikke blir mye mål for motstanderne. Hun er litt overrasket over hvor stabilt forsvarsspillet har vært.

- Jeg synes det. Vi jobber veldig bra. Jeg er litt overrasket over at vi har klart å holde det i hver eneste kamp. Før har vi vært mer ujevne. Det gjelder å være fokusert og konsentrere på de arbeidsoppgavene man har, sier hun.

SJEFEN OG FORSVARSSJEFENE: Thorir Hergeirsson har all grunn til å være fornøyd med forsvarsspillet til Mari Molid og Ida Alstad så langt i VM. 
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SJEFEN OG FORSVARSSJEFENE: Thorir Hergeirsson har all grunn til å være fornøyd med forsvarsspillet til Mari Molid og Ida Alstad så langt i VM. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

- Vi har vært bortskjemt
Til sammenligning slapp Norge inn 24,3 mål i snitt per kamp da man tok EM-sølv i fjor. I EM slapp det norske forsvaret i gjennomsnitt 37,6 skudd mot eget mål, mens så langt i VM så har motstanderne truffet mellom stengene 34 ganger per kamp.

- Vi har sluppet inn rundt 20 og under 20 mål i kampene våre så langt. Nå blir det et godt hopp opp for neste motstander. Men jeg synes det er forsvarsinnstilling og vilje, og gode målvakter bak, skryter landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Han forstår litt skepsisen som var på forhånd.

- Vi har vært bortskjemt med midtforsvarere i lang, lang tid. Den generasjonen som vant det meste. Det er jo en gjeng som har spilt sammen siden tidlig på 2000-tallet. Midtforsvaret har hatt store tradisjoner. Vi har hatt mange gode midtforsvarere som har spilt lenge sammen, som har spilt mye i store klubber. Nå har vi en ferskere gjeng, som har spilt lite sammen. Noen har rutine fra rollen, andre har liten erfaring. Jeg synes de har jobbet seg opp. Det er typer der, sier han.

- Ikke helt etter boken
Og trioen innrømmer at ikke alt går helt etter læreboken. I stedet for at de to i midten har klare oppgaver når en av dem skal takle, har Molid tatt rollen som en slags libero, mens de to andre tar taklingsrollen.

- Vi er kanskje litt uortodoks, og spesielt meg. Jeg liker litt å flakse og takle. Kanskje jeg går frem når det ikke er jeg som skal gjøre det. Nå synes jeg vi har lært hverandre å kjenne og har funnet noe som funker for oss. Selv om ikke alt er etter boken, så er vi fornøyd så lenge vi dreper angrepene, forklarer Alstad.

Men Molid er ikke helt enig med lagvenninnen som mener Molid liker å ligge bak å styre skudd.

- Ida tror at jeg liker å stå bak, men jeg liker å takle jeg også. Men det blir vel litt naturlig at jeg kan være litt mer med i blokk som har litt høyde. Men vi er alle veldig taklingsglad, og er blitt enige om at vi bryr oss ikke om alt er etter boken så lenge vi takler dem og lager frikast. Vi gjør det på vår måte, ler Molid.

- Er dette forsvaret godt nok til gull?

- Tør man si det? Jeg håper det. Det burde det. Jeg må svare ja til det, avslutter en offensiv Molid.