Barnehagebåt tvinges til kai

Myndighetene mener Norges eneste barnehagebåt skal regnes som en ferje med betalende passasjerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På kaien i Tønsberg ligger det en helt spesiell båt fortøyd. Det som sannsynligvis er norges eneste barnehage som holder til ombord på en båt året rundt. Barna og foreldrene er storfornøyd med den litt spesielle barnehagen.

Hver dag kjører barna ut i skjærgården utenfor Tønsberg og tilbringer dagene på øye Vestre Bolærne.

Barnehageavdelingen Berggylta holder til på denne båten.
Barnehageavdelingen Berggylta holder til på denne båten.

- Det er jo verdens beste barnehage synes vi. De er ute hver dag hele året og får lov til å bruke naturen og være på sjøen, sier mamma Ellen Prag.

I seks år har barna ombord i barnehagen hatt skjærgården i ytre oslofjord som sin lekeplass. Men nå kan det være slutt på leken. 

Myndighetene snudde

I seks år har Tønsberg kommune trodd at båten er definert som en fritidsbåt. Det var beskjeden de fikk fra sjøfartsdirektoratet og er regelverket de har fulgt. Men da barnehageledelsen ba om å få oversendt en skriftlig bekreftelse på definisjonen i forbindelse med en gjennomgang i kommunen kom det fram at de hadde fått feil beskjed. Båten er å regne som en passasjerferje med betalende passasjerer. 

Det betyr strengere regler, retningslinjer og sertifisering. Dermed blir barnehagen dyrere i drift, noe kommunen ikke har råd til.

- Konsekvensen sånn som det er nå er jo at barnehagen blir  nedlagt, sier pappa Bård André Eikebø.

Foreldrene Bård André Eikebø og Ellen Prag vil at båten skal bestå som i dag.
Foreldrene Bård André Eikebø og Ellen Prag vil at båten skal bestå som i dag.

Klaget til departementet

Barnehagen har forsøkt å klage både til sjøfartsdirektoratet og til departementet for å fortsatt kunne regnes som fritidsbåt. Men uten hell.  

- Nå har jo klagene gått, og vi har fått svar. Og vi er en passasjerbåt. Og det påfører en del utgifter som vi ikke har hatt i våre rammer, sier styrer i barnehagen, Kjersti Fluge. 

Dermed er det opp til kommunen og sjøfartsdirektoratet å finne en løsning sammen. Men kommunen har ikke mer penger å avse.

- Vi har ikke satt av penger til å gjøre noe mer med dette i neste års budsjett. Og vi har et ganske stramt budsjett. Men vi hadde jo håpet at direktoratet og departementet kunne kommet oss litt i møte slik at vi kunne fortsette dette tilbudet slik det har vært i flere år, sier ordfører Petter Berg i Tønsberg.

Viktig å følge regelverket

- Det som er viktig er sikkerheten til barna. Og det kan vi ikke legge til side. Men jeg håper at sjøfartsdirektoratet finner en løsning som kan sikre videre drift, sier statssekretær Dilek Ayhan i næringsdepartementet.

Foreldrene sier de selvfølgelig også er opptatt av sikkerheten, men at de føler seg trygge på at det er ivaretatt slik barnehagen er organisert i dag.

- Jeg hadde ikke sendt toåringen min ut på en båt hvis jeg ikke mente det var trygt, sier mamma Ellen Prag.