SVARER IKKE MED BOIKOTT: Sturla Berg-Johansen har kastet seg inn i debatten etter stormen rundt Frelsesarmeens homo-nei. Foto: NTBScanpix
SVARER IKKE MED BOIKOTT: Sturla Berg-Johansen har kastet seg inn i debatten etter stormen rundt Frelsesarmeens homo-nei. Foto: NTBScanpix

TV 2-Sturla nekter å boikotte Frelsesarmeen etter homo-nei

Men han forstår at folk reagerer på organisasjonens holdning til homofile kjærlighetsforhold. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frelsesarmeen har vært i vinden den siste tiden. Flere artister har valgt å trekke seg fra Frelsesarmeens grytekonserter som følge av organisasjonens holdning til homofile.

Dette etter at det ble kjent at Are Veraas ikke får være korpssekretær i armeen fordi han er homofil.

Flere artister trekker seg

Martine Rygvold, kjent fra Idol, er blant artistene som har trukket seg. Det samme har artistene Askil Hom, Klaus Sonstad og Kine Kvalstad. Også bandet Soup valgte å trekke seg fra konserten etter at denne nyheten kom ut.

Sonstad som etter planen skulle spille Grytekonsert den 17. desember har helt siden han var en del av humorduoen «Are & Odin» vært en forkjemper for de homofiles rettigheter. 

– Jeg sier altså min mening om deres holdninger til homofile kjærlighetsforhold ved å trekke meg fra konserten, sa Sonstad til TV2.no, og fortalte dessuten at han syntes dette var vanskelig. 

Etter at flere artister har valgt å trekke seg, har det de siste dager dukket opp nye stemmer som ikke har tro på boikott av Frelsesarmeen. 

 – De gjør akkurat det samme selv

«Når de strekker ut en hånd med en tallerken suppe og ruller ut et varmt teppe, spør de aldri om du er homofil, muslim, narkoman, kriminell eller bare en drittsekk.»

Slik åpner Sturla Berg-Johansen sitt blogginnlegg i debatten om Frelsesarmeen.

«Når RBK trekker sin støtte på tjuefem tusen kroner til Frelsesarmeen, fordi de mener at Frelsesarmeen ekskluderer. Så gjør de akkurat det samme selv. Frelsesarmeen er en organisasjon som ekskluderer folk som ikke lever som de ønsker, og RBK ekskluderer en organisasjon som ikke tenker som de selv ønsker. Det samme gjør artistene som boikotter Frelsesarmeen i disse dager. De boikotter en organisasjon som ikke tenker som dem, fordi denne organisasjonen ekskluderer folk som ikke lever som denne ønsker».

Sturla valgte selv å komme ut av skapet på premieren av forestillingen «Damenes aften» på Chat Noir i 2009.

Forstår at folk reagerer

Sturla skriver videre i innlegget at han forstår at folk reagerer på Frelsesarmeens holdninger overfor homofile. Han sier at han selv flere ganger har sittet med tanker om at de ekskluderer homofile, men understreker at han har kommet fram til en konklusjon som ikke omhandler boikott: 

«At det gjør det vanskeligere å komme ut hver gang noen snakker negativt om homofili, eller ekskluderer homofile. Likevel lurer jeg på om det er noen som vet hvor mange homofile liv de har reddet. Eller andre liv  for den sakens skyld», skriver han.

 Vi har vært i kontakt med Sturla som ikke ønsker å kommentere innlegget ytterligere.

Har inngått nytt samarbeid

Sturla er imidlertid ikke alene om å støtte Frelsesarmeen når det stormer som verst.

SAMARBEID: Artist Knut Anders Sørum svarer Frelsesarmeen-boikott med å inngå nytt samarbeid med organisasjonen.
SAMARBEID: Artist Knut Anders Sørum svarer Frelsesarmeen-boikott med å inngå nytt samarbeid med organisasjonen.

Årets oppmuntring til boikott fikk Knut Anders Sørum til å inngå samarbeid med Frelsesarmeen isteden, og gryta blir satt opp under julekonserten i Gjøvikhallen.

– Man må ha litt større perspektiv enn å sitte som velmenende heterofil og oppfordre til boikott av Frelsesarmeen. Det er lite gjennomtenkt, for det går ikke ut over andre enn de aller svakeste blant oss. I Norge er det lov til å gifte seg med en av samme kjønn, og vi ligger langt fremme i verdenssammenheng, men våre holdninger er også rykende ferske. Vi kan ikke forvente at Frelsesarmeen skal endre seg like raskt, sier han til Oppland Arbeiderblad. 

 – Gjør så mye bra

Fredag kveld spilte Bigbang med Øystein Greni til inntekt for Frelsesarmeen på Egertorget i Oslo. 

 Han støtter med glede armeen, men vil også gi uttrykk for at han er uenig i deler av organisasjonens personalpolitikk.

 – Jeg er absolutt bevisst kampen blant folk som kjemper for homofiles rettigheter, og er enig i at Frelsesarmeen bør endre de latterlige reglene sine. Men likevel føler jeg at de gjør så mye bra arbeid at man må støtte dem, sier Greni til Dagbladet.