Hva har stortingsvalget, fotballfrue og revelyder til felles?

Sannheten kommer for én dag – dette søkte vi etter på Google i 2013. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søkemotorgiganten Google er for mange en redning i hverdagen. Verktøyet benyttes av millioner hver eneste dag, og hvert år publiserer Google tall for året som har gått, hvor sannheten kommer for én dag.

Hva er det egentlig vi er nysgjerrige på, trenger hjelp til eller rett og slett bare vil lese litt sladder om?


Siv foran Erna

Oversikten som er levert av Zeitgeist inneholder både konkrete søkeord, men også de ulike temaene som opptok nordmenn i løpet av året.

Se Google sin fullstendige oversikt her. 

2013 bærer preg av å være et valgår, også på nett. Ifølge Google var det leder av Fremskrittspartiet Siv Jensen som var den norske politikeren vi søkte mest på i 2013. På andreplass kommer landets ferske statsminister Erna Solberg. Hvorfor nordmenn søkte på Siv Jensen kommer ikke fram av de ferske tallene. 

– Folk søker 20 prosent mer enn i fjor. Det som har satt det store preget på 2013 er stortingsvalget, og ikke minst det Ylvis har stelt i stand, sier sjef i Google Norge, Jan Grønbech. 

ØKNING: Jan Grønbech, sjef i Google Norge sier søkertallene kan si mye om hva folk er opptatt av i hverdagen. Foto: Erlend Aas / Scanpix
ØKNING: Jan Grønbech, sjef i Google Norge sier søkertallene kan si mye om hva folk er opptatt av i hverdagen. Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Det er en fin måte å ta temperaturen på hva folk er opptatt av, sier Grønbech. 

I kategorien ord som begynner med "hvorfor" er det også politikk som opptar nordmenn. Det vi har søkt mest på er "Hvorfor stemme Høyre", etterfulgt at det samme spørsmålet knyttet til Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Venstre. 

I tillegg til at politikk opptar nordmenn, er folket også glad i sportsheltene – både våre egne og de utenlandske idrettsstjernene. Én mann det til stadighet stormer rundt er Petter Northug, noe som gjenspeiles i interessen på nettet. Northug tar førsteplassen foran sjakk-helten Magnus Carlsen, som skapte sjakkfeber etter han vant VM i sjakk i India i november. 

 

Fotballfrue og «The Fox»

Kanskje ikke overraskende er det Fotballfrue som troner på toppen over de mest søkte bloggerne i Norge. Popularitetskurven skjøt betraktelig fart etter at hun i slutten av november fødte sitt første barn, og la ut det mye oppdiskuterte bilde av sin egen kropp på Instagram

MASSIVE REAKSJONER: Caroline Berg Eriksen «fotballfrue» la ut dette bildet på Instagram fire dager etter at hun fødte sin første datter, og det vakte et enormt engasjement blant nordmenn.
MASSIVE REAKSJONER: Caroline Berg Eriksen «fotballfrue» la ut dette bildet på Instagram fire dager etter at hun fødte sin første datter, og det vakte et enormt engasjement blant nordmenn.

I kategorien «ord som begynner med hva» har Ylvis og deres superhit «The Fox» satt et tydelig preg på tallene. Det mest søkte ordet i 2013 var «Hva sier reven»?

De årlige listene fra Google gir en god pekepinn på hva norske internettsurfere har brukt tiden på på nettet. Det siste året har folk søkt like mye på mobiltelefon som på vanlig datamaskin. 

– Dette er en litt overraskende utvikling. Det har gått veldig fort, og det som er viktig er at alle våre verktøy fungerer best mulig på mobilen, sier Grønbech.  

På de fem øverste plasseringene over hva nordmenn er opptatt av er det et stort spenn.

Øverst troner valget, etterfulgt av paradise hotel, tippeligaen, farmen og morsdag.