Veronica (23) ønsket å dø før hun fikk psykiatrisk hjelp

Nå forsvinner tilbudet som var livsviktig for at hun i dag klarer å leve med angst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Veronica Kårvatn Johansen (23) har vært psykisk syk og slitt med angst siden hun var 16 år gammel. I 2011 møtte hun veggen. 

– Jeg lå rett ut på sofaen hos mamma. Jeg skjønte ikke selv hva som skjedde, for jeg var kjempekvalm hele tiden. Det gikk ikke ett sekund uten at jeg følte at jeg skulle kaste opp. Jeg ble til en treåring som ikke klarte noe på egenhånd og var avhengig av mammas tilstedeværelse, hjelp til å dusje og å gå på butikken, forteller Veronica. 

Sykdommen ble ikke tatt på alvor

23-åringen måtte kjempe en hard kamp gjennom flere måneder for å få psykiatrisk hjelp.

– Det eneste som fikk meg til å ville leve var lysglimtene da noen svarte på mammas utallige henvendelser til kommunen, psykologer og leger. Det eneste jeg ønsket var et svar på hva som feilet meg, forteller Veronica som lenge fryktet at hun hadde kreft. 

Tilslutt fikk Veronica gjennomslag. Den daværende 20-åringen ble innlagt på psykiatrisk avdeling på heltid. Men det ble et stort skår i livsgleden da det viste seg at innleggelsen bare var kortvarig. 

– Når jeg endelig ble litt bedre og kunne oppleve noen få smil og noen ting som gjorde at jeg faktisk hadde lyst til å leve, så ble jeg skrevet ut før jeg selv sa at jeg var klar for det. Og da ble jeg skrevet ut til ingenting, forteller Veronica.

Redningstilbudet forsvinner

Hus 3 i Holmestrand i Vestfold ble redningen. Husets psykiatriske spesialtilbud ble uvurderlig for Veronica som mener hun ville blitt kritisk syk uten hjelpen. 

– Du klarer ikke kampen alene. Du må ha en trygghet og en back-up hele tiden som er der på alle dager fordi ting kan svinge fra sekund til sekund altså. Det er skikkelig vanskelig.  

I en årrekke har Hus 3 vært et livsviktig tilbud for dem som er for syke til å gå på poliklinikken og friske nok til å ikke bli lagt inn på en døgnavdeling. Tilbudet, slik det er i dag, forsvinner etter nyttår. Da endres behandlingstilbudet til å bli en del av den nærliggende poliklinikken - et spisset tilbud for færre pasienter. 

 Se TV-reportasje om nedleggelsen av Hus 3 og hvordan brukerne sultestreiker øverst i saken.

– Brekker jeg benet får jeg hjelp med en gang 

23-åringen fra Horten reagerer sterkt på at tilbudet forsvinner. Hun mener endringen indikerer en svekkelse innen norsk psykiatri. 

– Konsepter som Hus 3 burde det vært mange flere av, det burde styrkes ikke fjernes, sier hun og legger til:

– Hvis jeg en dag får symptomer på at jeg begynner å bli utpreget dårlig igjen og trenger å ta kontakt med Hus 3 før det går for langt, og det ikke er noe Hus 3 å gå til... Da vet jeg ikke hva jeg gjør. Det kan være avgjørende for fremtiden min!

Veronica Kårvatn Johansen (23) har slitt med angst siden hun var 16 år gammel. Hun frykter for hvordan livet ville vært uten fylkestilbudet som nå forsvinner. (Foto: privat)
Veronica Kårvatn Johansen (23) har slitt med angst siden hun var 16 år gammel. Hun frykter for hvordan livet ville vært uten fylkestilbudet som nå forsvinner. (Foto: privat)

Veronica opplever at det er urimelig vanskelig å få hjelp når man har en usynlig sykdom. 

– Hvis jeg hadde brukket benet og trengte rullestol for å komme meg rundt, så hadde jeg fått hjelp med en eneste gang. Å være psykisk syk kan være like skadelig som å være fysisk syk, i noen tilfeller verre. 

Har du opplevd utfordringer og eller urimeligheter innen psykiatrien? Ta kontakt med TV 2s journalist her

– En reddende engel

GJØR HVERANDRE STERKE: Veronica kaller Nadja (20) for sin reddende engel. Hadde det ikke vært for Nadja ville 23-åringen kanskje vært sengeliggende.
GJØR HVERANDRE STERKE: Veronica kaller Nadja (20) for sin reddende engel. Hadde det ikke vært for Nadja ville 23-åringen kanskje vært sengeliggende.

Uten muligheten til å henvende seg til Hus 3, er det én person som holder Veronica i sjakk - Nadja Agnethe Thorbjørnsen (20). 

– Jeg kaller henne en reddende engel. Det var Nadja som fikk meg opp og ut av sengen. Hadde det ikke vært for henne vet jeg ikke hvor jeg hadde vært i dag. 

De har begge psykiske utfordringer og finner trøst i hverandre. Sammen bruker de musikk som selvterapi og styrker hverandres hverdag. 

– Helt grusomt

23-åringens mor, Hege Kårvatn, forteller hvor vanskelig tiden uten psykiatrisk hjelp var for familien. 

– Som mor er det helt forferdelig å se at datteren sin ha det vondt. Det er grusomt! Også må man stå gjennom stormen, for man må som mor takle det og være en støtte. Men uten kunnskap om psykisk helse er det begrenset hvor mye man får gjort, sier hun.

MOR OG DATTER: 23-åringens mor, Hege Kårvatn, måtte stå i stormen uten hjelp og kunnskap om psykisk helse altfor lenge. At Hus 3-konseptet forsvinner er hun rystet over. (Foto: privat)
MOR OG DATTER: 23-åringens mor, Hege Kårvatn, måtte stå i stormen uten hjelp og kunnskap om psykisk helse altfor lenge. At Hus 3-konseptet forsvinner er hun rystet over. (Foto: privat)

For moren var det viktig at Veronica ble innlagt. 

– Alle oss rundt Veronica trengte virkelig et pust i bakken. Tiden hun var innlagt var viktig for vi lærte masse alle sammen. Det var veldig synd at hun ble skrevet ut for tidlig.

At tilbudet på Hus 3 blir svekket, gjør moren kraftig opprørt. 

– Jeg har ikke ord som kan beskrive hva jeg føler rundt nedleggelsen av tilbudet til Hus 3. Det er så få tilbud fra før, og at de legger ned det som hjelper folk gjennom hverdagen syntes jeg er helt utrolig. Det er en skam og skulle ikke vært mulig i Norge!

Sultestreiker og lenker seg fast

PROTEST: Brukere, pårørende og andre engasjerte har gått i fakkeltog mot endringen og uttrykker sin misnøye med å henge opp bannere på Hus 3 i Holmestrand. (Foto: TV 2)
PROTEST: Brukere, pårørende og andre engasjerte har gått i fakkeltog mot endringen og uttrykker sin misnøye med å henge opp bannere på Hus 3 i Holmestrand. (Foto: TV 2)

Klinikksjef ved sykehuset i Vestfold, Finn Hall, mener tilbudet som gjelder etter nyttår ikke er dårligere enn det nåværende selv om det trappes ned og færre får benyttet seg av huset.

– Vi har møtt brukerne med dialog helt siden dette ble informert om tidlig dette året. Vår oppgave som spesialisthelsetjeneste er å gi et godt og forsvarlig tilbud og det skal vi gi videre fra nyttår også, sier han til TV 2 og legger til:

– Vi har respekt og forståelse for at brukerne opplever dette som en nedleggelse av et tilbud de er godt fornøyd med. Og det er klart at dette skaper uro og utrygghet for mennesker som er i en situasjon hvor de trenger hjelp, og da er det vanskelig å kommunisere hvordan tilbudet vil bli i fremtiden.  

Tre av brukerne ved Hus 3 har valgt å sultestreike og lenke seg fast til avdelingen for å bli hørt. 

– Vi har en reell bekymring, og de faktiske konsekvensene må tas stilling til, og det opplever vi ikke at har blitt gjort, sier aktivist Linn Karin Lundhaug (26) som sammen med Hasse Rønningen (45) og Wanne Melcher (45) streiker. 

Se TV-reportasje om nedleggelsen av Hus 3 og hvordan brukerne reagerer i videoen øverst i saken!