Rudi Ball

Rudi Ball var kanskje ikke den som bemerket seg mest i Garmisch-Partenkirchen. Men historisk sett var han kanskje den viktigste utøveren i lekene.

Ball var kaptein på Tysklands ishockeylag som tok bronsemedalje i Lake Placid fire år tidligere. Men Tysklands klart beste ishockeyspiller var jøde, og ble derfor vraket fra OL-troppen på hjemmebane.

Mange regnet ham som Europas beste spiller i årene før andre verdenskrig, og lagkameraten Gustav Jaenecke nektet å delta i OL dersom ikke Ball ble tatt med i troppen.

Suksess på hjemmebane var viktig for Adolf Hitlers Tyskland, og uten Ball og Jaenecke ville de være sjanseløse på medalje i ishockey.

Ball ønsket egentlig ikke å representere Det tredje riket i OL, men han fikk forhandlet frem en avtale som gjorde at familien hans fikk forlate Tyskland og ble dermed den eneste jødiske utøveren som representerte Tyskland i Garmisch-Partenkirchen.

Dessverre for Tyskland ble Ball skadet etter fire kamper, og tyskerne måtte ta til takke med femteplass i turneringen. Men familien Ball fikk forlate Tyskland i fred.

Selv flyttet Ball til Sør-Afrika i 1948, hvor han bodde til han døde i 1975.