Eldre beholder boliglånet

– Vi vil ha det gode liv lenger, sier Christin Engelstad i Seniorsaken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges største bank DnB rapporterer om en dramatisk utvikling i sammensetningen av boliglånskundene.

Mens de over 50 år utgjorde 21 prosent av de samlede utlånene i januar 2000, er denne andelen nå steget til 34 prosent. Samtidig har andelen av lånekundene som er 50 år og eldre økt fra 24 prosent til 42 prosent.

Sprer forbruket

Dagens eldre er således i langt større grad enn tidligere lånekunder. Trøsten er selvsagt at de fleste har langt større formue, ettersom verdiene av bolig og annen fast eiendom har vokst kraftig i samme periode.

– Vi har over tid sett en tendens til at godt voksne tar med gjeld inn i alderdommen, men omfanget er overraskende, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DnB.

Trenden er økende. 

– Andelen 60-åringer som har gjeld har doblet seg på bare 15 år. Vi tror flere og flere bruker litt lenger tid på å nedbetale lånet, for å ha litt mer å rutte med og spre forbruket ut i tid.

STØTTES AV BARNA: Christin Engelstad i Seniorsaken sier mange barn støtter foreldrene sine i å bruke mer penger når de blir eldre. Foto: Tobias Prosch Simonsen  TV2
STØTTES AV BARNA: Christin Engelstad i Seniorsaken sier mange barn støtter foreldrene sine i å bruke mer penger når de blir eldre. Foto: Tobias Prosch Simonsen  TV2

 

Det gode liv – med gjeld 

– Vi vil ha det gode liv lenger, dessuten lever vi lenger, og det koster penger. Før vi dør, så er barna våre pensjonister, så vi tenker hvert fall ikke på å brødfø dem, sier informasjonssjef Christin Engelstad i Seniorsaken.

Hun mener de unge eldre er opptatt av å leve livet. 

– Før skulle alle levere noe etter livets slutt, nå vil vi leve livet, menneskene vi snakker om er de yngre eldre, de som er unge i hodet og skvetter når de ser seg selv i speilet, sier Engelstad. 

En lavere nedbetalingstakt av lånene, kombinert med opplåning, gir de yngre eldre en likviditet som dels kan brukes til å hjelpe barn og barnebarn inn på eiendomsmarkedet, men også til å finansiere en morsommere alderdom.

– Det kan jo være at man stifter familie på nytt eller bruker mer tid på å reise. Nor går kanskje til oppussing noe til forbruk og noe kanskje til å investerer i andre fritidsboliger, sier Even Westerveld i DnB.

 

Barna bifaller

Uansett er det en myte at vi er gjeldsfri som pensjonister. Faktisk er andelen lånekunder blant 61 åringene er like høy som blant 30-åringene, nemlig 25 prosent. Blant 66 åringene er andelen 20 prosent og selv blant 73 åringene er den så høy som 15 prosent.

– De vil ha det godt når de roer seg, og det morsomme er at undersøkelser viser at barna deres unner dem det, sier Cristin Engelstad.