OSLO 19450628 Kunstløperen Sonja Henie kommer hjem til Norge etter å ha oppholdt seg i USA under det meste av 2. verdenskrig. Henie blir intervjuet av journalister under en pressekonferanse på Hotell Bristol. Hun er iført en amerikansk uniform.
Foto: NTB arkiv / Scanpix
OSLO 19450628 Kunstløperen Sonja Henie kommer hjem til Norge etter å ha oppholdt seg i USA under det meste av 2. verdenskrig. Henie blir intervjuet av journalister under en pressekonferanse på Hotell Bristol. Hun er iført en amerikansk uniform. Foto: NTB arkiv / Scanpix

Sonja Henie

Sonja Henie var bare elleve år da hun deltok i de første olympiske vinterlekene i Chamonix i 1924. Hun ble da sist av de åtte deltakerne.

Fire år senere gikk hun helt til topps. Som 15-åring var hun den yngste olympiske gullmedaljevinner i kunstløp. En rekord hun holdt til Tara Lipinski vant i 1998. Den amerikanske jenten var 60 dager yngre enn Henie.

Henie var også den første som stilte i lårkort skjørt og hvite skøyter, og har fått æren for å ha gjort kunstløp mer feminint.

Hun forsvarte gullet sitt i både 1932 og 1936.

Året etter valgte hun å bli profesjonell. Noe som avsluttet OL-karrieren hennes. Samme år ble hun også utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden.

Som profesjonell deltok hun i internasjonale isshow, i tillegg til at hun spilte inn flere skøytefilmer. Noe som etter hvert ga henne en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Henie ble gift tre ganger, og med sin tredje ektemann Niels Onstad opprettet hun stiftelsen som etter hvert førte til Henie-Onstad Kunstsenter.

En av Norges mest kjente kvinner døde 57 år gammel av leukemi.