HEVDER FORVARING VAR FEIL: Tidligere politispaner Johnny Brenna. FOTO: LARS BARTH-HEYERDAHL / /TV 2
HEVDER FORVARING VAR FEIL: Tidligere politispaner Johnny Brenna. FOTO: LARS BARTH-HEYERDAHL / /TV 2

Tidligere spaner om Nokas-Schumann: – Den farligste  slipper ut

Johnny Brenna var med på å pågripe Kjell Alrich Schumann i 2004. Han blir ikke overrasket om Schumann er en fri mann i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere politispaneren Johnny Brenna, som var med på å pågripe Nokas-drapsmannen Kjell Alrich Schumann i 2004, er ikke overrasket over at Sør-Trøndelag tingrett besluttet å sette Schumann på frifot.

Han mener vi nå ser konsekvensene av at forvaring ble brukt som straffereaksjon i Nokas-saken.

Og han minner samtidig om at også Metkel Betew ble dømt til forvaring i Høyesterett. I første rettsrunde i Stavanger tingrett ble fire av Nokas-ranerne dømt til forvaring.

– Flere av disse kunne gjerne vært ressurspersoner i det lovlydige samfunnet. Disse er også mønsterfanger innenfor murene og har alltid hatt en eksemplarisk oppførsel. Og loven er klar. Er minstetiden i forvaringsdommen sonet, og hvis fangen ikke utgjør en samfunnstrussel, så kan han prøveløslates. Og det sentrale spørsmålet er selvfølgelig, er Schumann en trussel for samfunnet? Ut fra min kjennskap til miljøet, neppe, skriver Brenna i bloggen sin.

– Var feil å gi dem forvaring

Til TV 2 utdyper han hvorfor han tror jussen kolliderer med folks rettsoppfatning.

– Betew har også en forvaringsdom, så vi vil møte det samme problemet igjen, sier Brenna.

Den tidligere politispaneren tror Schumann vil takle de strenge vilkårene som Sør-Trøndelag tingrett satte for prøveløslatelsen.

– Min analyse ut fra kjennskap til dette miljøet er at det var feil å gi dem forvaring. Dette er folk som kan te seg i fengselet, og er noe helt annet enn de som tradisjonelt forbindes med forvaringssaker. I og med at vi kommer i klemma når en politidrapsmann blir en fri mann, er det fordi man ga forvaring som straff, og det må vi ta lærdom av. For det som skades og krenkes her, er folks rettsoppfatning, fortsetter han.

– Den farligste slipper ut

Som tidligere politimann reagerer han sterkt på at Schumann blir en fri mann.

– Personlig synes jeg at dette blir jo helt feil, at den farligste mannen av dem slipper ut. Jeg blir ikke overrasket om Schumann blir løslatt i 2014, og heller ikke overrasket dersom påtalemyndigheten unnlater å anke avgjørelsen, sier Johnny Brenna.

Han forstår skuffelsen som mange politifolk føler, men viser til at det er slik reglene er: En forvaringsdømt fange kan be om prøveløslatelse tidligere enn hvis han hadde fått ubetinget fengsel.

Sør-Trøndelag tingrett fastslo mandag at Schumann kan prøveløslates på bestemte vilkår, etter å ha sonet ferdig minstetiden av forvaringsdommen på 16 år. Påtalemyndigheten vurderer om saken skal ankes.

Justisministeren forstår reaksjonene

Justisminister Anders Anundsen (Frp) forstår at det kommer reaksjoner på prøveløslatelsen av Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann. Han åpner for en diskusjon om forvaringsstraff, og understreker at han som statsråd ikke kan kommentere enkeltdommer konkret – og at det er domstolene som dømmer.

Forsvarer Fredrik Schøne Brodwall og Kjell Alrich Schumann i samtale før rettsmøte. FOTO: NED ALLEY / NTB scanpix
Forsvarer Fredrik Schøne Brodwall og Kjell Alrich Schumann i samtale før rettsmøte. FOTO: NED ALLEY / NTB scanpix

– Hensikten med forvaringsordningen er i utgangspunktet ikke at de som dømmes til forvaring skal løslates tidligere enn om de hadde fått ordinær dom, men muligheten til å holde vedkommende fengslet lenger basert på en konkret vurdering. I enkelte tilfeller kan det slå motsatt ut.

– Det er derfor nødvendig å gå gjennom det som utvikler seg av rettspraksis for å sikre at Stortingets forutsetninger er ivaretatt på en betryggende måte. Hvis Stortinget mener at forutsetningene ikke er tilfredsstilt, så må vi komme tilbake til eventuelle lovendringer, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til TV 2.

 KrF vil nå foreslå å fjerne minstetid for forvaringsdømte, melder NTB.

– Jeg skriver nå på et representantforslag som vil bli lagt fram på nyåret. Der går vi inn for å fjerne minstetiden for forvaringsdømte, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF), nestleder i Stortingets justiskomité, til NTB.