FELT: Dopingbyrået som har utviklet ny testmetode var de som tok Alberto Contador for bruk av Clenbuterol. AFP PHOTO / FRED TANNEAU
FELT: Dopingbyrået som har utviklet ny testmetode var de som tok Alberto Contador for bruk av Clenbuterol. AFP PHOTO / FRED TANNEAU

Nytt antidoping-gjennombrudd kan felle Tour-ryttere

Nå kan dopingjegerne avsløre bruken av supermiddelet beskrevet som «trening på flaske».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et tysk antidoping-laboratorium i Köln har utviklet en ny test som kan avsløre bruken av det forbudte stoffet AICAR, skriver velonation.com.

AICAR ble opprinnelig utviklet for å hjelpe folk som sliter med overvekt, men har også en heldig bieffekt. Stoffet har fått kallenavnet «trening på flaske», ettersom tester på mus viser en 44 % forbedret prestasjonsevne, tilsynelatende uten ekstra innsats.

Nå skal laboratoriet gjennomgå prøver fra årets Tour de France på jakt etter stoffet.

Dette er det samme laboratoriet som oppdaget små mengder med Clenbuterol i Alberto Contadors urinprøve, etter 2010-utgaven av etapperittet.

Samme år ble stoffet lagt inn i WADAs antidopingliste, men første gang man hørte om det i forbindelse med sykling var i Tour de France i 2009.

Da ble AICAR funnet i Astanas laghotell under rittet, men det var på det tidspunktet ikke ulovlig. Alberto Contador vant, mens lagkamerat Lance Armstrong ble nummer tre.

Problemet med å avsløre middelet har blant annet vært at det finnes i kroppen naturlig. Derfor har man, etter tester på et utvalg av idrettsutøvere, satt en terskel for hva som er normalt. 

Overskrider man den blir prøven vurdert som mistenkelig og ytterligere undersøkelser vil bli gjort.

Dersom noen av årets Tour de France-utøvere har verdier over det tillatte vil det bli behandlet som en positiv dopingprøve.