UAVHENGIG AV ALDER: Aktiv dødshjelp kan bli lovlig i Belgia for pasienter, uavhengig av alder.
UAVHENGIG AV ALDER: Aktiv dødshjelp kan bli lovlig i Belgia for pasienter, uavhengig av alder.

Belgia vil innføre aktiv dødshjelp for barn

Kan bli det første landet i verden uten aldersgrense for aktiv dødshjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Vårt Land, stemte senatet i den belgiske nasjonalforsamlingen for forslaget før helgen. Og mye taler for at også underhuset vil stemme for.

Det betyr i så fall at Belgia blir det første landet i verden som tar i bruk aktiv dødshjelp uavhengig av alderen på pasienten. 

Belgisk lovgivning tillater i dag aktiv dødshjelp dersom myndige personer gjør det klart at det er ønskelig, samt at en lege vurderer at personen lider av en dødelig sykdom.

– Hva vet et barn om hva det sier ja til?

Organisasjonen Menneskeverd er bekymret for utviklingen.

KJEMPER MOT: Liv Kjersti S. Thoresen, generalsekretær i organisasjonen Menneskeverd. Foto: MENNESKEVERD
KJEMPER MOT: Liv Kjersti S. Thoresen, generalsekretær i organisasjonen Menneskeverd. Foto: MENNESKEVERD

– Det som blir ekstra kontroversielt i Belgia er at man utfordrer prinsippet om såkalt samtykkekompetanse, som har vært viktig i lovverket til de landene som har innført dødshjelp. Hvor mye vet et barn om hva det sier ja eller nei til? Belgia risikerer med dette å miste hovedargumentet for dødshjelp, sier Liv Kjersti S. Thoresen, generalsekretær i Menneskeverd.

Foreningen Retten til en verdig død har derimot ingen mening om lovendringen som er på vei i Belgia.

– For oss blir dette et hypotetisk spørsmål ettersom vi ikke har mulighet for å gi dødssyke eldre mennesker aktiv dødshjelp heller. Men for oss er det viktig å understreke at en eventuell innføring av aktiv dødshjelp i Norge må være en samfunns- og politikerstyrt prosess, ikke en ukontrollert prosess, sier Olav Weyergang-Olsen i foreningen.

KJEMPER FOR: Olav Weyergang-Nielsen i Foreningen Retten til en verdig død. Foto: PRIVAT
KJEMPER FOR: Olav Weyergang-Nielsen i Foreningen Retten til en verdig død. Foto: PRIVAT

Thoresen minner om at Norge er langt unna å skulle innføre noen form for aktiv dødshjelp. Ingen partier vil kjempe for innføring, selv om Frp har aktiv dødshjelp i sitt prinsipprogram.

– Vi er veldig glad for at det er en samlet legestand mot eutanasi i Norge. Det er en betryggelse og Legeforeningen har vært veldig aktive i saken. De har klart sagt at det ikke er legenes oppgave å ta liv. Noens rett til å dø, er på samme måte noens plikt til å ta liv, sier generalsekretæren.

Nordmenn betaler for aktiv dødshjelp

Men det har ikke vært mulig for barn og unge. Også i nabolandet Nederland er det 12 års grense for eutanasi, skriver Vårt Land. 

I Norge er aktiv dødshjelp forbudt, men debatten kommer stadig opp om vi bør tillate det. Blant annet kastet samfunnsengasjerte Wenche Foss seg inn i debatten, og aktiv dødshjelp i Norge ble hennes siste hjertesak før hun gikk bort. 

Fra tidligere har det vært kjent at mange nordmenn er villige til å betale for aktiv dødshjelp i utlandet. Blant politikerne har Frp gjentatte ganger gått inn for å endre straffeloven og åpne for aktiv dødshjelp for svært syke og trengende personer, ifølge avisen.

Barna må forstå hva det er 

I forslaget om å tillate eutanasi uavhengig av alder i Belgia, ligger en rekke betingelser.

Blant annet må barn og unge forstå hva aktiv dødshjelp innebærer, samt at annen behandling ikke fungerer for barnet. Også leger og foreldre må samtykke til dødshjelpen. 

Selv om en del av politikerne nå har stemt frem forslaget, som også støttes av medisinske barneleger, møter det sterk motstand fra religiøse ledere i Belgia. 

Det regnes som sannsynlig at også underhuset støtter lovforslaget, og skal stemme over det første halvår 2014.