FRISK: Marius Formoe fikk 70 anfall på kun et halvt år. Så fikk ble han operert, og i dag er han frisk. Foto: Kjartan
Bjelland
FRISK: Marius Formoe fikk 70 anfall på kun et halvt år. Så fikk ble han operert, og i dag er han frisk. Foto: Kjartan Bjelland

Marius ble frisk av epilepsi etter operasjon

Marius Formoe (31) forteller sin historie for å støtte andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da artist og forfatter Terje Formoe sin sønn var seks år fikk han diagnosen epilepsi. I løpet av kun et halvt år hadde han så mange som 70 anfall. 

– Mine foreldre har fortalt meg at det begynte da jeg var fem, jeg fiklet med hendene og klærne mine, virket fjern og klarte ikke å snakke, forklarer Marius Formoe.

I SYKEHUSSENGA: Søster Janne ser til Marius Formoe på sykehuset.
I SYKEHUSSENGA: Søster Janne ser til Marius Formoe på sykehuset.

Tirsdag 17. desember fortalte han sin historie i «God morgen Norge». Etterpå stilte han til nettprat. Les svarene nederst i artikkelen!

Kan behandles med kirurgi

Overlege dr. med. Karl Otto Nakken ved Spesialsykehuset for epilepsi, forklarer at epilepsi behandles med medikamenter, dietter og kirurgi.

– De som ikke får anfallskontroll med medikamenter og som har et epileptisk fokus på et sted i hjernen, og som lar seg fjerne uten alvorlige mén, kan opereres, forklarer han.

– Resultatene for operasjon er gode, 60-70 prosent blir anfallsfrie, forklarer Nakken.

Vil ha mer åpenhet

Marius Formoe forteller at familiens åpenhet rundt diagnosen hans gjorde ting mulig. Moren fortalte om det på skolen, og til trenere og venner. Åpenheten gjorde det mulig for ham å spille fotball og piano.

– Jeg kunne være sosial og ha en omgangskrets jeg følte meg trygg i, for vennene mine visste hva de skulle gjøre når anfallene kom.

Som 14-åring ble Marius Formoe operert. Siden operasjonen for 16 år siden har han vært helt frisk.

Han har engasjert seg i saken og er nå nestleder i styret i Oslo epilepsiforening. Nå holder han foredrag om sin historie i håp om at hans åpenhet kan gi mennesker med epilepsi og deres pårørende skal få en enklere hverdag.

– Jeg mener at åpenhet er veien til å spre mer kunnskap, sier han.

– Noe man har, ikke noe man er

Det er i dag ca. 40 000 mennesker med epilepsi i Norge. Nakken sier at man bør arbeide mer for å bli kvitt fordommene og stigmatiseringen rundt sykdommen epilepsi.

– Vi må få mer saklig kunnskap ut til folket og få avmystifisert sykdommen!

– Dessverre ser man at mange med epilepsi ikke er like heldige som meg, forteller Marius Formoe.

– Alle unge ønsker å bli akseptert for den man er, men som med mange andre med "handikap", så blir man fort satt i en bås. Jeg synes det er viktig å få frem at epilepsi er noe man har, ikke noe man er. Mange med epilepsi blir dessverre mobbet.

Dessverre viser tall at nesten 50 prosent av alle med epilepsi er uten jobb. De er enten arbeidsledige eller uføretrygdet.

BLE OPERERT: Som fjortenåring ble Marius Formoe operert. Foto: Privat
BLE OPERERT: Som fjortenåring ble Marius Formoe operert. Foto: Privat

– Det å bli ekskludert fra skole og arbeidsliv bidrar til at man får dårlig livskvalitet, sier Formoe.

Undersøkelser blant mennesker med epilepsi viser at de sosiale utfordringene ofte er verre å tolerere enn selve diagnosen.

Les hva Marius Formoe og overlege dr. med. Karl Otto Nakken svarte i nettpraten under.