BLIR VÆRENDE: I løpet av seks uker med utredning har Sture Bergwall blitt vurdert om han kan skrives ut fra den lukkede psykiatriske behandlingen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / NTB scanpix
BLIR VÆRENDE: I løpet av seks uker med utredning har Sture Bergwall blitt vurdert om han kan skrives ut fra den lukkede psykiatriske behandlingen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / NTB scanpix

Bergwall kan ikke slippes ut

En ny utredning viser at Sture Bergwall, kjent som «Thomas Quick» må bli på psykiatrisk avdeling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den rettspsykiatriske undersøkelsen av Sture Bergwall viser at han ikke kan slippes ut fra psykiatrisk avdeling, skriver Aftonbladet.

Dømt for åtte drap

Sture Bergwall, bedre kjent som «Thomas Quick», ble i sommer renvasket for det åttende og siste drapet han er dømt for.

Det var i november 1994 Bergwall ble dømt for drapet på Zelmanovits, som forsvant i Piteå i 1976.

– Bergwall anses uskyldig for de forbrytelsene han ble dømt for. Dette er unikt i svensk rettshistorie. Det må vurderes som et stort nederlag for det svenske rettsvesenet, sa Perklev under pressekonferansen.

Bergwall ble i januar 1996 dømt for drapene på nederlandske Marinus og Janni Stegehuis. Paret ble funnet knivdrept i et telt i Appojaure utenfor Gällivare i 1984.

I 1990 ble Quick tatt i et ransforsøk og underlagt rettspsykiatrisk hjelp. Det var fra da av han begynte å hevde å ha begått en rekke andre alvorlige forbrytelser.

Trakk alle tilståelsene

Blant annet innrømmet han og ble dømt for mordene på de to norske jentene Therese Johannesen fra Drammen i 1988 (Therese-saken) og Gry Storvik.

Alle drapsdommene mot Quick ble fattet på grunnlag av hans egne tilståelser. Det har ikke eksistert tekniske bevis eller vitner.

Saken er i likhet med alle andre drapssaker mot Bergwall kommet opp på nytt etter at han i 2008 trakk alle sine tidligere tilståelser. I sak etter sak er Bergwall blitt frikjent.