Stortalent kan ha sikret OL-billett

Freeski-utøver Øystein Bråten (18) kjørte sin første store konkurranse søndag, og kan ha skaffet seg en OL-billett med 12-plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det var veldig gøy, og bare det å komme til finalen var en drøm for meg. Jeg var egentlig ikke nervøs, det var bare synd at det ikke gikk helt veien, sa Bråten til TV 2. 

 Debutanten som er bror til snowboarder Gjermund Bråten, var uheldig i sitt første forsøk og satte tuppene nedi på et hopp. Med blodig hake gikk det bedre på andre forsøk, men vinden var ikke helt på 18-åringens side og det endte til slutt med 12. plass. Som beste nordmann har han  likevel lagt inn en veldig god søknad til OL i Sotsji.  

 - Alle føler jo at de fortjener en plass, og jeg føler også at jeg fortjener en plass, understreket Bråten. 

 - Jeg er ikke overrasket, og har sagt det lenge at han kom til å slå til. Han kjører jo helt rått, og har en konkurransementalitet som ingen andre. Jeg tror det her er Norges fremtid, og hadde jeg hadde noe jeg skulle ha sagt hadde han stått først på OL-lista, mente landslagskollega Andreas Håtveit. 

 – Melder seg veldig på
 Landslagssjef Christoper Frankum og resten av landslagsledelsen skal i samarbeid med NIF ta ut OL-troppen etter verdenscup-konkurransen i midten av januar, og innrømmer at 18-åringen har gode sjanser til å bli tatt ut. 

  – Han melder seg helt klart veldig på i kampen om en OL-plass, innrømmet Frankum overfor TV 2. 

 Amerikanske Nick Goepper vant freeski-finalen i Dew Tour med 93 av 100 poeng, foran kanadiske Alex Beaulieu-Marchand og australske Russ Henshaw. 

IMPONERTE: Øystein Bråten har meldt seg på i kampen om en OL-plass.
IMPONERTE: Øystein Bråten har meldt seg på i kampen om en OL-plass.

 Norsk nedtur
I snowboardfinalen stile Norge med fire kjørere; Gjermund Bråten, Ulrik Badertscher, Aleksander Østreng og Ståle Sandbech, men alle de norske gutta mislyktes i søndagens finale. 

 - Det var litt mye vind, men samtidig hadde vi ganske god fart. Jeg følte i alle fall at jeg gjorde et run som jeg kanskje kunne ha vunnet med. Det er det jeg vil, og derfor jeg er her. Jeg vil gjøre run som kan holde til seier. Enten så lander jeg, eller så faller jeg, sa Sandbech. 

 - Liten fiasko
20-åringen gikk glipp av flere treningsdager på grunn av sykdom, og prøvde seg blant annet på et triks han ikke hadde landet på trening den siste uka. Det skulle landslagssjef Thomas Harstad helst sett han ikke hadde gjort. 

 - Man kan vel kanskje kalle det litt fiasko, det kan man absolutt. Men sånn går det noen ganger. Gutta kjører for topp tre-plasseringer, og da må man kjøre på et nivå som er veldig risikabelt. Da faller man kanskje 50 % av gangene, og i dag var tydeligvis de 50 %-ene. Det er små marginer, men kanskje burde man kjørt litt tryggere noen ganger, innrømmet Harstad. 

 McMorris var overlegen 
Kanadiske Mark McMorris vant fjorårets Dew Tour, og viste i søndagens konkurranse at han trives i Breckenridge. Der mange andre hadde problemer i vinden var superstjernen stødig, og kronet et kjemperun med en trippelcork. Det ble diskutert om McMorris burde fått det siste trikset godkjent siden han var nedpå etter landingen, men dommerne valgte å godkjenne trikset og ga 20-åringen hele 97, 8 av 100 poeng. Dermed ble det en overlegen seier foran svenske Sven Thorgen og kanadiske Maxence Parrot. 

  Shaun White måtte stå over søndagens finale på grunn av en smell i ankelen som han pådro seg under lørdagens halfpipe-finale. 

 - Det føles fantastisk! Jeg prøvde så godt jeg kunne, og i dag klaffet det. Så jeg kunne ikke startet sesongen min bedre. Alt går i riktig retning frem mot OL, så jeg får bare håpe det fortsetter, sa Mc Morris, som lovet at han blir å se opp for. 

 - Blir du skummel denne sesongen?

 - Trygg, men skummel, smilte kanadieren. 

IMPONERTE: Kanadiske Mark McMorris.
IMPONERTE: Kanadiske Mark McMorris.