GJØR SOM HAN VIL: Hassan Mustafa er president i Det internasjonale håndballforbundet og gjør akkurat som han vil når han bestemmer seg for noe. (AP Photo/Axel Heimken)
GJØR SOM HAN VIL: Hassan Mustafa er president i Det internasjonale håndballforbundet og gjør akkurat som han vil når han bestemmer seg for noe. (AP Photo/Axel Heimken)

Presidenten endret dommeroppsettet

IHF-president Hassan Mustafa ville ha mikspar i President's Cup og splittet alle dommerpar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Novi Sad (TV 2):

De lagene som ikke går videre fra gruppespillet i VM går til President's Cup. Et tapersluttspill, som det også kan kalles.

Men det har fått sitt ærefulle navn fordi det var presidenten i Det internasjonale håndballforbundet IHF, Hassan Mustafa, som innførte turneringen for å gi de små nasjonene flere kamper når de kommer til VM.

Det er også sånn at de dommerparene som har overbevist minst i innledningen av mesterskapet blir sendt til President's Cup.

Overstyrte dommeroppsettet
Tyske Manfred Prause har ansvaret for dommeroppsettet i VM, men etter det TV 2 erfarer skal han ha blitt overkjørt av Mustafa i President's Cup.

Den mektige egypteren skal nemlig ha bestemt seg for at han ville teste ut mikspar i turneringen. Dette for å jevne ut nivåforskjellen mellom de europeiske parene og dommerparene fra de andre kontinentene.

For tidligere toppdommer Kenneth Abrahamsen, som avsluttet sin internasjonale karriere sammen med Arne Mikael Kristiansen med å dømme finalen i Champions League i vår, kommer ikke dette som noen stor overraskelse.

- Mustafa og IHF har snakket om dette lenge. Nå bestemte han seg for å gjennomføre det. Så får de ta en evaluering på om dette var en god eller dårlig løsning. Jeg tror det er veldig dumt fra Norges side å gjøre noe annet enn å brette opp ermene og prøve det. Jeg skal ikke si at det er ubetydelige kamper i et VM, men det er ikke de mest betydelige disse her, forteller han til TV 2.

- Tanken til Mustafa er at enhver dommer som kommer til et sånt mesterskap skal isolert sett være så god at de kan dømme med hvilken som helst dommer. Han har snakket om dette lenge. Så det er ikke noe han har funnet på denne gangen, fortsetter Abrahamsen.

NY MAKKER: Guro Røen, her i aksjon i kampen mellom Frankrike og Montenegro, får prøve seg med to nye makkere i President's cup..
Photo: HaloPix/PIXSELL URN:18467545
NY MAKKER: Guro Røen, her i aksjon i kampen mellom Frankrike og Montenegro, får prøve seg med to nye makkere i President's cup.. Photo: HaloPix/PIXSELL URN:18467545

- Fungerte ikke så bra
Det er ikke første gang dette er blitt prøvd ut.

- Som formann i beachhåndballkomiteen i EHF, så testet jeg dette i en turnering i Spania for to år siden. Da informerte jeg alle lagene på forhånd og spurte om det var greit at vi testet dette ut siste dagen på uviktige kamper. Det var ingen protester. Men testen, med et par unntak, så var det ikke en god test. Det var ulikt språk, ulike måter å jobbe på. Dommere fra forskjellige land, som har forskjellige måter å kommunisere på. Så det fungerte ikke så bra, forteller visepresident i Norges Håndballforbund Ole Jørstad til TV 2.

Men i motsetning til Jørstads prøveprosjekt, ble ingen informert om dette eksperimentet på forhånd. Først søndag formiddag fikk dommerne vite at de skulle splittes opp.

- Da vil jeg si at jeg er overrasket over prosessen. Det er greit at President's Cup er tapernes turnering, men de må behandles med klokskap og respekt i et VM, sier Jørstad.

Norsk-ivoriansk dommerpar
Sørkoreanske Seok Lee dukket derfor opp sammen med Alexandra Laurell fra Sverige på kampen mellom Den dominikanske republikk og Algerie.

Lees vante makker Bon-Ok Koo dømte så Paraguay-Australia sammen med rumenske Diana-Carmen Florescu.

Mens Anamaria Duta, som vanligvis dømmer med Florescu, fikk dømme Kongo mot Kina sammen med ivorianeren Mamadou Diabate.

Den siste kampen søndag ble dømt av to kvinner, men heller ikke her var det to som vanligvis dømmer sammen. Norges egen Guro Røen ble satt sammen med svenske Natasha Engberg på kampen mellom Argentina og Tunisia.

Kjersti Arntsen ble ikke satt opp på noen kamper søndag. Hun skal dømme sammen med Yalatima Nanga Coulibaly fra Elfenbenskysten mandag. Da skal Røen i aksjon sammen med Lee.

Det eneste dommerparet som ikke er splittet opp og som får dømme sammen også i President's Cup er Norges gode venner fra Kuwait.

IHF-presidenten har valgt å la Ahmed Al Mutawa og Jassem Al Suwalaim fortsette sammen. De skal dømme kampen om 23. plassen mellom Den dominikanske republikk og Australia.

Kommunikasjon viktig
Tanken bak eksperimentet er sikkert god, men virker alt annet enn gjennomtenkt når det ikke er varslet på forhånd. Et av de viktigste suksesskriteriene for et dommerpar er god kommunikasjon.

- Det er ekstremt viktig. Spesielt er det viktig i toppkamper. Da går det så kjapt. Bare ved å se et blikk på makkeren, så ser du kroppsspråket og hvordan den tenker. Det er helt avgjørende for en topp dommerprestasjon at du har inngående og detaljert kunnskap om makkeren, forklarer Jørstad, som dømte internasjonalt i en årrekke.

Abrahamsen håper det norske dommerparet tar utfordringen de nå får på strak arm.

- Dette er jenter som har forberedt seg sammen til sitt første VM. Det kan godt være at prestasjonene de har gjort har vært gode. Jeg har ikke fått sett så mye på dem. Da føler de at de har de gjort det som skal for å komme videre. Så blir de satt i President's Cup. Da blir dette en test på hvordan de takler den type utfordring. Jeg er mest spent på hvordan de takler det for å gå videre. Om de ser det som en utfordring eller som et nederlag, sier han.

Grep for å heve nivået 
Han er spent på hvordan prøveprosjektet går. Kristiansanderen har forståelse for at man vil ha opp det generelle nivået på dømmingen i VM, og skjønner hva som ligger til grunn for at de nå prøver ut denne løsningen.

- En må på en måte se at de ønsker å utvikle noe annet. For å få opp bredden på dommerne i et VM, sier Abrahamsen.

Jørstad tror Norges Håndballforbund ville reagert dersom dette gikk utover Norge.

- Jeg er rimelig sikker på at dersom Norge hadde vært i President's Cup så ville vi ha kommet med en reaksjon. Jeg regner med at Thorir ville sagt noe, sier han.

TV 2 har ikke lykkes i å komme i kontakt med Kjersti Arntsen og Guro Røen. 

 

MERKELIG DØMMING: Heidi Løke og de øvrige norske jentene opplevde mye rar dømming fra de kuwaitiske dommerne. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix
MERKELIG DØMMING: Heidi Løke og de øvrige norske jentene opplevde mye rar dømming fra de kuwaitiske dommerne. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix