Dette er Nord-Koreas mektige kvinner

Eksperter mener onkel Jangs kone var med på å få ektemannen henrettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Kim Jong-uns brutale henrettelse av sin egen onkel, og Nord-Koreas nest mektigste mann, blir sett på som en knallhard maktdemonstrasjon fra den unge diktatofens side.

 Nå hevder eksperter at det kan være to av landets mektigste kvinner som trekker i trådene, skriver The Telegraph. 

Søndag ble Kim Jong-uns tante og ektefellen til Jang Song-taek, som ble henrettet torsdag, innsatt som medlem i en ad hoc-kommité i landets ledelse. Dette tyder på at hennes maktpossisjon på ingen måte er svekket etter mannens død. Snarere tvert imot. 

– Kona brukte ektemann som bytte

– Avgjørelsen om å henrette Jang Song-taek ble tatt av Kim Jong-un og Jangs kone, Kim Kyong-hui, sier Lee Yun-keol som leder informasjonssenteret om det lukkede landet i Seul i Sør-Korea.

Kim Kyong Hui er Kim Yong-uns tante. Hun har hatt mektige posisjoner i Nord-Korea i mange år, men bare siden 2009 har hun vært sett offentlig. Dette bildet er fra 2010.
Kim Kyong Hui er Kim Yong-uns tante. Hun har hatt mektige posisjoner i Nord-Korea i mange år, men bare siden 2009 har hun vært sett offentlig. Dette bildet er fra 2010.

– Jang ble valgt som bytte av sin egen kone og nevø for å bevare Kim-dynastiet slik de vil ha det, sier han.

67 år gamle Kim Kyong-hui er nemlig lillesøster til den avdøde diktatoren Kim Jong-il som også er Kim Jong-uns far. Hun har i en årrekke hatt mektige verv i landet, og har også den ærefulle tittel som eier av landets første hamburgerrestaurant. 

Onkel Jang Song-taek ble sett på som Kim Jong-uns mentor og veileder. Mange mente det var han som i virkeligheten styrte Nord-Korea den første tiden etter Kim Jong-ils død.

Han var også en kvinnebedårer som likte å drikke og gamble, sier Stephen Bosworth som var USAs spesialutsending til Nord-Korea i sin tid. 

Ble Kim Kyong-hui bare lei av ektemannens dekadente livsstil, og rykteflom om seg selv? Eksperter mener hun er like hard og kynisk som Jang og sin egen nevø.

Frykter kaos og splittelse

Onkel Jang ble omtalt som et usselt avskum, fordervet, korrupt og forræderisk da han fikk dødsdommen av militærdomstolen.

Han hadde heller ikke vist kjærlighet til partiet og lederen og klappet halvhjertet da Kim Jong-un ble valgt til nestleder i den sentrale militære kommisjonen. 

Det mest alvorlige punktet var allikevel beskyldningene om at Jang skulle ha planer om å ta over makten i landet.

 Henrettelsen vakte enorm internasjonal oppsikt, og eksperter er bekymret for konsekvensene.  

Kim Jong Un sammen med kona Ri Sol Ju. Hun blir beskrevet som yndig, men nådeløs.
Kim Jong Un sammen med kona Ri Sol Ju. Hun blir beskrevet som yndig, men nådeløs.

– Dette er den første betydelige uenigheten innad i Nord-Korea, sier ideologiekspert Brian Myers til avisen The Guardian. 

– Kims kone beordret henrettelse

Den andre mektige kvinnen i Nord-Korea, Ri Sol-ju, blir på tross av sitt søte ytre beskrevet som hensynsløs.

Etter hun giftet seg med Kim Jong-un, ble det avslørt at tidligere venner av henne sa hun tidligere hadde levd utsvevende liv.

Ri var medlem av en dansetropp i sin ungdom, og medlemmene i denne troppen ble avlyttet og sladderet avslørt. Blant disse var den nordkoreanske sangerinnen, Hyon Song-woi. Hun var mest kjent for å være leder Kim Jong-uns ekskjæreste. 

Ri var nådeløs og krevde hele troppen henrettet. Noen mener sjalusi overfor Hyon var medvirkende til det dødelige raseriet.

Ved denne henrettelsen ble ni av Ri Sol-ju tidligere venner skutt mens familiemedlemmene deres ble tvunget til å se på.