NYKJØP: Vlad Chiriches, Erik Lamela, Iago Aspas, Mamadou Sakho kom alle til Premier League fra utenlandske klubber før denne sesongen.    Foto: NTB/Scanpix montasje
NYKJØP: Vlad Chiriches, Erik Lamela, Iago Aspas, Mamadou Sakho kom alle til Premier League fra utenlandske klubber før denne sesongen. Foto: NTB/Scanpix montasje

Tottenham og Liverpool ble utropt som overgangsvinnere, men ... 

– Sommerkjøpene har ikke slått til, sier Morten Langli. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tottenham-Liverpool (17.00) | TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no

Tottenham og Liverpool ble hyllet som to av overgangsvinnerne etter sommerens handlerunde.

 Før søndagens dyst på White Hart Lane har bortelaget imponert og ligger på andreplass på tabellen.

Vertene har variert litt mer, men innehar likevel sjetteplass på tabellen, bare tre poeng bak Merseyside-klubben.

Les også: Disse topplagene brukte pengene best

 Spørsmålet er hvor mye lagene kan takke sine nye signeringer for suksessen som kommer, eller eventuelt uteblir.

– Det er ikke takket være de som ble hentet i sommer at Liverpool ligger der de ligger. De har ikke prestert noen av dem, konkluderer TV 2s fotballkommentator Morten Langli.

TV 2s ekspert poengterer at han på Liverpools lag har konsentrert seg om utespillerne som ble hentet, men at keeper Simon Mignolet absolutt har levert varene og skal ha mye av æren for at laget ligger der de ligger.

Selv om Tottenham har enkelte spillere som har prestert som man kunne forvente mener fotballkommentatoren at det hadde vært bedre for klubbens resultater til nå i sesongen om de hadde beholdt Gareth Bale.

– Jeg ville nok heller hatt Bale. Når du henter en så stor gjeng med spillere så vet du at noen av dem ikke vil slå til, sier Langli. 

 Slik vurderer Morten Langli spiller for spiller av sommerimportene:

Liverpool: 
Simon Mignolet 9
Kolo Toure 5 
Mamadou Sakho 4 
Aly Cissokho 2 
Tiago Ilori – (ikke spilt) 
Luis Alberto 2 
Iago Aspas 2 
Victor Moses 3

Tottenham: 
Vlad Chiriches 7 
Paulinho 6 
Etienne Capoue 2 
Andros Townsend 5 
Nacer Chadli 2 
Christian Eriksen 6 
Roberto Soldado 4 
Erik Lamela 2

Må se over et lengre perspektiv 
Tottenham har en høyere gjennomsnitts poengsum på nysigneringene, mens Liverpool ligger best an på tabellen. Inkludert i listen er Andros Townsend som teknisk sett har vært en Tottenham-spiller lenge, men som aldri har vært inkludert i troppen på den måten som han har vært denne sesongen.

Det viser at alt handler ikke om kjøp og salg, i alle fall ikke bare det siste som har skjedd på spillere inn-fronten.

– Det er vanskelig å se et overgangsvindu isolert sett. Tottenham har enkeltspillere som har prestert bedre enn Liverpools nye kjøp, men samtidig kjøpte Liverpool to spillere i forrige vindu som har lykkes langt mer enn alle til Tottenham, sier Morten Langli og sikter til Daniel Sturridge og Philippe Coutinho.

Liverpool var særlig opptatt av å hente forsvarsspillere i sommer. Kolo Touré har dalt i prestasjonene etter en oppløftende start, mens 180-millionersmannen Mamadou Sakho ikke har klart å spille seg til en fast plass.

– Når spillere ikke har klart å spille seg til fast plass så må man tolke det dit hen at de er dårligere enn de som var der fra før, kommenterer Langli.

Hvem har du på ditt lag? Spill Premier League-manager

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Avskriver ingen
Kommentatoren vil imidlertid ikke avskrive noen. Historien er full av kjøp som har trengt både tid og spilletid for å bli varme i Premier League-trøya.

 En som har tatt nivået, og som kan bli ennå bedre, er Vlad Chiriches. Christian Eriksen forventes det også mye av.

– Han har fart og taklingsstyrke og ferdigheter som kan gjøre ham til en av de beste i Premier League, sier Morten Langli.

 – Christian Eriksen hadde fått en høyere poengsum om han ikke hadde blitt benket, og så skadet. Det var uforståelig at han ble benket da han ble det. Det han viste i enkeltkamper var strålende.