Så mye har laksen aldri kostet før

Etterspørselen før jul er rekordstor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Juletradisjoner og logistikkutfordringen har ført til at EU-land har overbydd hverandre for å sikre seg sin andel av elvens konge. Etterspørselen har ført til at en kilo laks aldri har kostet mer enn det gjorde denne uken.

Denne uken ble en ny milepæl passert i norsk laksenæring. Aldri før har lakseoppdretterne tjent mer per kilo enn de gjorde denne uken, da prisen for første gang passerte den magiske 50-kroners grensen.

Tallene blir offisielt lagt fram først på tirsdag, men allerede denne uken kan børsmegler Piotr C. Wingaard melde om rekorden.

 – Dette baserer vi på det vi vet om handelen som er utført denne uken, og analysene som foreligger. Det er spesielt og morsomt å være i næringen nå, for dette er et historisk høyt tall, sier Wingaard, som jobber for laksebørsen Fish Pool.

Utfordring for noen

Norske Marine Harvest er verdens største lakseoppdrettsselskap. De har all mulig grunn til å glede seg over prisene.

– Dette betyr at råvaren er attraktiv, og det er veldig gledelig å se at matproduksjonen som foregår på norske kysten går godt, sier Arild Aakre, global markedsdirektør i Marine Harvest.

Prisene er likevel ikke jubel-nytt for hele laksenæringen. Når prisene hos oppdretterne stiger, må nødvendigvis de andre leddene i næringskjeden betale mer. Dette har særlig gått ut over foredlingsindustrien.

– På kort sikt kan dette være utfordrende for foredlerne, men det blir bare før man får prisene til å spre seg videre ut i markedet, sier Aakre.

Det betyr også at det vil gå tid før laksen du finner i butikken vil bli dyrere. 

– Hvis denne etterspørselen holder seg, vil prisen i butikkene stige på sikt. Men vi er ikke der ennå, sier han.

Laks på juletallerkenen

Prisrekorden denne uken skyldes i hovedsak tre faktorer.

Desember er tradisjonelt sett en god måned for lakseeksport, mye grunnet at laks er et tradisjonsrikt julemåltid i flere europeiske land.

OPPDRETTERNE KAN TA SEG EN FEST: Laksemegler Piotr C. Wingaard forteller om rekordhøye laksepriser.
OPPDRETTERNE KAN TA SEG EN FEST: Laksemegler Piotr C. Wingaard forteller om rekordhøye laksepriser.

Den gunstige eurokursen gjør også EU-sonen mer kjøpesterk. Samtidig har uværet som har herjet norskekysten den siste tiden hatt sitt å si.

– Uværet førte til logistikkproblemer, og flere aktører kom på banen for å sikre seg laks til jul. Dette har presset prisene opp, sier Piotr C. Wingaard.

Oppturen fortsetter

2013 har vært et godt år for oppdretterne, og det er lite som tyder på at 2014 blir noe dårligere.

– For tiden er det slik at man nesten kan bli lei av å snakke om rekorder innenfor denne delen av næringen, men dette fortsetter neste år. De høyeste årskontraktene vi har registrert fra før, ligger på 37,50 kroner. For neste år har vi allerede landet avtaler som passerer 40-tallet. Man trodde vi hadde gullsyklyser før, men dette er noe helt nytt, sier Wingaard.

På det lille anlegget Skorposen ved Sotra utenfor Bergen svømmer det nærmere 900.000 laks i anlegget. Til sammen er verdiene i anlegget priset til 250 millioner kroner. Arild Aakre i Marine Harvest er fornøyd med prisutviklingen, men holder likevel beina godt plantet på jorden.

– Vi popper ikke champagnen, selv om det unektelig går bra for tiden. Vi er opptatt av å skape langsiktig etterspørsel etter produktene våre, og derfor skal vi fortsette å utvikle oss, sier Aakre.