Anja Hammerseng-Edin og Heidi Løke har utviklet et helt spesielt samarbeid på håndballbanen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Anja Hammerseng-Edin og Heidi Løke har utviklet et helt spesielt samarbeid på håndballbanen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Heidi har holdt meg våken i mange netter

Det er ikke helt tilfeldig at Heidi Løke og Anja Hammerseng-Edin har et helt spesielt samarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Novi Sad (TV 2):

Det begynner å bli noen år siden Anja Hammerseng-Edin og Heidi Løke spilte sammen i Gjerpen.

I årene sammen i Skiens-klubben utviklet de to et nærmest telepatisk samarbeid.

Kommer på kule ting om nettene
De kunne stå igjen etter trening for å øve på nye innspillvarianter som de hadde tenkt ut.

- Heidi er en som har holdt meg våken i mange netter i mange år. For hun kommer på kule ting vi må jobbe med sånn i tre-fire-tiden om natten. Da ligger hun å tenker på sånt. Med den tankegangen og den iveren til å stå igjen på trening etter trening og faktisk øve på det når de andre går hjem, har gjort at vi har utviklet en forståelse for hverandres mønster, forteller Hammerseng-Edin.

Mot Polen ble håndballpublikum servert en variant hvor Hammerseng-Edin med ryggen til spilte ballen mellom egne bein inn til Løke.

- Det er spesielt på frikastene som vi har øvd litt på. Vi har fått beskjed om å utvikle frikastene våre. Heidi er veldig flink til å holde bort en spiller. Når jeg da kjenner at jeg har den andre spilleren i kroppen, så er det jo ledig mellom de to. Da kan jeg bare slippe den - på et litt uortodoks vis, smiler playmakeren.

Og duoen har mer på lager.

- Det er mange av dem variantene. Vi sto masse igjen etter trening i Gjerpen og øvde og øvde. Det er kanskje litt risky innimellom. Men jeg tror det er underholdende for publikum når det går, forteller Løke.

Må ikke få ballen rett i hendene
Man er blitt vant til å se Løke få tak i de mest håpløse innspill med blekksprutarmene sine. Men ammerseng-Edin kan fortelle en liten hemmelighet.

- Det eneste jeg vet, er at jeg ikke må spille ballen til henne rett i hendene. Da går det galt. Hun må få den enten høyt oppe eller lavt nede. Ikke rett i. Det må være utfordringer, ler hun.

SENTRAL: Heidi Løke.
SENTRAL: Heidi Løke.

Hammerseng-Edin har i mange år spilt sammen med Heidis lillesøster Lise, både i Storhamar og nå i Larvik. Og da er det ikke fritt for at det utvikler seg litt søskensjalusi.

- Jeg er litt misunnelig på Lise. Men Lise og Anja har også et godt samarbeid. Anja er flink til å finne linjespiller, i tillegg til at hun er blitt enda farligere på mål selv. Det er en farlig kombinasjon, skryter Györ-spilleren.

Landslagssjefen vil ha tålmodighet
Men selv om de lykkes mot Polen, er ikke landslagssjef Thorir Hergeirsson helt fornøyd med timingen til duoen.

- Jeg synes vi skal spille spillet vårt i litt større grad før vi begynner med krydderet. Vi skal spille og få bevegelse i forsvaret. Det er der vi har jukset. Vi går på detaljene før vi har gjort grunnarbeidet. Og det irriterer meg.

- Når vi har gjort det, så kan de gjøre så mye de vil i det samarbeidet. I begynnelsen er alle forberedt på at Nora vil spille inn til Heidi og at Anja vil spille inn til Heidi, sier han.

GOD: Anja Hammerseng-Edin jubler scoring i kampen mot Angola.
GOD: Anja Hammerseng-Edin jubler scoring i kampen mot Angola.

Og Løke er enig med sjefen.

- Man må gjøre det til rett tid, selvfølgelig, sier hun.

- Gir et ekstra kick
Men det er ingen tvil om at Hammerseng-Edin og Løke er blant spillerne som øker underholdningsverdien på en håndballkamp.

- Det er gøy at det er gøy for publikum. Det setter i alle fall jeg pris på når jeg ser på håndball selv. Å klare å få til noe sånt gir et ekstra kick, innrømmer Hammerseng-Edin.

Og lover at det kommer til å dukke opp flere varianter i løpet av VM.

- Heidi er en liten luring. Hun har stadig nye ønsker om innspill, smiler hun.