HAR DÅRLIG TID: Finansminister Siv Jensen kjemper for et norsk særunntak i kommende EU-direktiv om bankinnskudd. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
HAR DÅRLIG TID: Finansminister Siv Jensen kjemper for et norsk særunntak i kommende EU-direktiv om bankinnskudd. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Siv sender brev til 28 EU-ministre om bankgaranti

Tiden er i ferd med å renne ut for finansminister Siv Jensen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OSLO (TV 2): Finansminister Siv Jensen har sendt et brev til alle de 28 finansministerne i EU og EU-toppene i Brussel der hun atter en gang ber om at Norge skal få videreføre den norske bankgarantien på to millioner kroner per innskyter per bank. 

EUs arbeid med direktivet er nå i sluttfasen, og tiden begynner nå å renne ut for den norske regjeringen.

Kjemper for norsk unntak

I brevet, som TV 2 har fått tilgang til, fastholder finansminister Siv Jensen at det ikke vil være negativt for utenlandske banker i konkurranse med norske, dersom Norge får beholde et annet garantibeløp enn andre EU- og EØS-land. EU frykter på sin side at et norsk unntak vil være konkurransevridende.

Unionen har helt siden finanskrisen brøt ut i 2008 arbeidet for at alle EU- og EØS-land skal ha samme dekningsnivå, noe som vil redusere den norske garantientil om lag 800 000 kroner (100 000 euro). 

Mulig avklaring neste uke

Brevet er også sendt til EU-kommissær Michel Barnier, som Jensen møtte onsdag denne uken i Strasbourg, der innskuddsgarantien var tema. 

Les hele brevet nederst på siden.

- Vi ønsker å sikre den ordningen vi har i Norge i dag, som vi opplever som en god ordning, og som vi mener ikke er konkurransevriende. Det er viktig at vi forhandler godt for å sikre norske interesser på best mulig måte, sa Siv Jensen til TV 2 under besøket i Strasbourg. 

Jensen: - En krevende øvelse

Den norske regjeringen har i flere år arbeidet med å få inn et norsk unntak i direktivet. Både Kristin Halvorsen (SV) og Sigbjørn Johnsen (Ap) kjempet for den norske bankgarantien, da de styrte Finansdepartementet. Og Siv Jensen har ikke lagt skjul på at det kan være vanskelig å få fullt gjennomslag for en norsk særordning. 

- Det er riktig at denne saken har pågått lenge. Det er en krevende øvelse, men vi gir ikke opp, sa hun til TV 2 denne uken. 

- Kommer du til å stå på like hardt som dine forgjengere i denne saken?

- Jeg har gjort akkurat det samme som Sigbjørn Johnsen gjorde, og det er å stå på for norske interesser i denne saken, sier den ferske finansministeren. 

Se reportasje fra finansministerens besøk i Strasbourg i videovinduet under. 

Her er brevet Siv Jensen har sendt ut til 28 finansministere.
Her er brevet Siv Jensen har sendt ut til 28 finansministere.