Frykter kaos og kollaps i Nord-Korea

Henrettelsen av Jang Song kan gjøre situasjonen i Nord-Korea enda verre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble Kim Jong-uns onkel Jang Song henrettet for forræderi i Nord-Korea

Jang var en av Jong-uns nærmeste politiske rådgivere, og mange mener det var han som sto bak store deler av makten i Nord-Korea. 

 

Bekymret

Henrettelsen har vekket enorm internasjonal oppsikt og eksperter er bekymret for konsekvensene.

Ifølge et statlig rettsreferat skal Jang ha ønsket å destabilisere landet og utløse misnøye i militæret. Når landet nærmet seg en kollaps påstås det at han selv skulle bli øverste leder. 

Henrettelsen skaper bekymring, både blant ekspert og naboland. 

– Dette er den første betydelige uenigheten innad i Nord-Korea, sier ideologiekspert Brian Myers til avisen The Guardian. 

I rettsreferatet som er offentliggjort beskriver myndighetene flere av Jangs feiltrinn. Jang skal blant annet bevisst ha trosset sikkerhetsinstruksjoner da han plasserte en granittblokk med Kims signatur i skyggen.

HENRETTET: Jang Song gikk fra å være Kim Jong-uns nærmeste rådgiver til å bli henrettet. (AP Photo/Kyodo News, File)
HENRETTET: Jang Song gikk fra å være Kim Jong-uns nærmeste rådgiver til å bli henrettet. (AP Photo/Kyodo News, File)

– Dette er farlig. Det er ikke et tegn på godt lederskap. Kim Il-sung og Kim Jong-il har vært tøffe, men problemene har aldri blitt offentliggjort. Jeg tror dette er et tegn på krig mellom familieinteresser, sier Hazel Smith, ekspert på Nord-Korea fra University of Central Lancashire. 

Lørdag fikk verden for første gang se nye bilder av Kim Jong-un etter henrettelsen. Han var på omvisning på et militært anlegg. 

 

Sier mye om landets tilstand

Hazel Smith mener penger er roten til fiendtligheten, og at makten vil beskytte egne interesser i landet.  Hun advarer mot at regimet nå kan bryte sammen, og frykter mer utstabilitet. 

Spørsmålet flere stiller er om landets økonomi er på vei til kollaps, og at Jang ble en nødvendig syndebukk. 

Sør-Korea har økt sin beredskap etter henrettelsen, og frykter at nabolandet skal angripe med militære styrker. Samtidig vokser uroen for at testingen av atomvåpen øker i omfang. 

– At Kim Jong-un faktisk gikk til det skrittet å henrette ham sier mye om tingenes tilstand, sier professor ved Yonsei Universitetet i Sør-Korea, Lee Jung-hoon til BBC. 

Etterretningstjenesten i Sør-Korea mener to av onkel Jangs nærmeste medhjelpere ble henrettet forrige måned, og analytikere mener onkelens skjebne ikke vil skje uten ringvirkninger - en utrensking av de som var knyttet til han.