Ferje med 2000 passasjerer på grunn i Østersjøen

Finlandsfergen M/S Amorella gikk på grunn utenfor Föglö.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ferja M/S Amorella er gått på grunn utenfor Åland i Østersjøen. Det er 1945 personer om bord, inkludert besetningsmedlemmer.

Grunnstøtingen skjedde klokken 11.40. Årsaken skal være strømbrudd og at kapteinen mistet kontroll over skipet. Ferja tar inn vann, og strømmen har gått.

Ferja ble dratt av grunn en stund like før klokken seks lørdag ettermiddag. Den skal nå sjekkes nærmere for skader.

– Amorella meldte at de hadde fått strømbrudd. De mistet styringen på skipet og de grunnstøtte, sier redningleder ved den finske kystvakten, Lasse Uli-Heikkilä til TV 2.

– Ingen er skadet. Skipet gjennomfører normal prosedyre ved å legge anker. Alle passasjerene er fortsatt om bord. Det vurderes fortløpende evakuering, men det er ingen fare for passasjerenes sikkerhet slik det er nå, sier han. 

Her kan du se kart hvor Amorella ligger grunnstøtt

ANKRET: Amorella har ankret opp der den står på grunna utenfor Åland. Dykkere undersøker skadene og frykter oljesøl. Foto: Finsk kystvakt.
ANKRET: Amorella har ankret opp der den står på grunna utenfor Åland. Dykkere undersøker skadene og frykter oljesøl. Foto: Finsk kystvakt.

Det er vindstille og gode arbeidsbeidsforhold for redningsarbeidere på stedet. Flere båter er i beredskap, og både fly og helikopter er på stedet. 

– Rederiet har sendt ned egne dykkere for å sjekke skadeomfanget. De må sjekke hvor mye vann båten tar inn og om det er fare for oljelekkasje, sier Uli-Heikkilä.

Selskapet Viking Line opplyser at det ikke er noen personskader, og at stemningen er rolig om bord. Bilder i svenske og finske medier viser imidlertid grupper av mennesker som sitter klar med redningsvester.

Informasjonen passasjerene har fått er at det skal komme et redningsskip og få dem tilbake til Finland. Enkelte klager på manglende informasjon, og er engstelige.

– Vi får ingen informasjon. Det er altfor dårlig, sier Ingela Charnez til Aftonbladet.se.

– Det ble helt svart i hele båten. Så kjente vi to eller tre dunk. På høytalerne ropte de at det hadde vært en blackout, sier hun. 

Hun forteller videre at mange begynner å bli urolige. Spesielt barnefamiliene.

– Mange sitter her med livvestene på seg, sier Charnez.

Skipet var på vei fra Åbo til Stockholm da det grunnstøtte i nærheten av Långnäs ved Föglö.

TRØBBEL: Skipet har vært i trøbbel før. I 2001 ble det oppdaget brann i skipet. Her et arkivbilde av skipet.
Foto:  Robert Jansson / LEHTIKUVA / SCANPIX
TRØBBEL: Skipet har vært i trøbbel før. I 2001 ble det oppdaget brann i skipet. Her et arkivbilde av skipet. Foto: Robert Jansson / LEHTIKUVA / SCANPIX

Amorella er bygd i 1988 og er 169,4 meter lang. Ferja har en passasjerkapasitet på 2480 og har plass til 450 personbiler.