PROMILLESJEKK OM MORGENEN: Politiet er opptatt av at folk er obs på dagen derpå-promille. Alle blåste grønt da TV 2 var med politiet i Bergen på kontroll en morgen i desember. Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2
PROMILLESJEKK OM MORGENEN: Politiet er opptatt av at folk er obs på dagen derpå-promille. Alle blåste grønt da TV 2 var med politiet i Bergen på kontroll en morgen i desember. Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2

En av fire vedgår rattrus

De siste ti årene har politikontroller avslørt mer enn 60.000 ruspåvirkede bilførere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regnet høljer ned langs en av innfartsårene til Bergen en desember morgen. TV 2 er med når Hordaland politidistrikt gjennomfører storkontroll for å avsløre ruspåvirkede bilførere.

Denne dagen skal i alt 150 bilførere blåse i alkometer før politiet pakker sammen. 

– Vi har fokus på rus i trafikken hele året, men i julebordsesongen er det litt mer, sier Tom Myhre, politibetjent ved Hordaland politidistrikt. 

Klokken er 7.30 og køen av biler i retning inn og ut fra Bergen sentrum er tiltagende. 

– Hva er hensikten med kontroller så tidlig på døgnet? 

– Vi er ute etter dagen derpå-promille. Der har vi vanligvis treff på en del, forklarer Myhre. 

En av fire har kjørt dagen derpå

Mer enn hver fjerde bilfører mellom 18 og 25 år innrømmer kjøring i dagen derpå-rus. Det går fram av en spørreundersøkelse Sentio Research Norge har gjennomført for If Skadeforsikring. 

– Det er urovekkende at så mange innrømmer kjøring i dagen derpå-rus, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz hos If Skadeforsikring. 

Rus og fart er hyppigste årsak til dødsulykker i trafikken. 

– Det er bra at politiet er på vakt, dette er vi godt fornøyd med, sier en rekke bilister som blir stoppet. Ingen blåser rødt. 

Ung mann=økt risiko 

Forsikringsselskapet If har gjort beregninger på grunnlag av egen skadestatistikk som viser at ungdommer og unge voksne generelt har en langt høyere ulykkesrisiko enn godt voksne bilister. 

En gutt på 18-19 år har seks ganger høyere ulykkesrisiko bak rattet enn erfarne bilister. Jenter i samme alder har tre ganger høyere risiko for å bli involvert i en ulykke.

Unge menn har med andre ord dobbelt så høy risiko som sjåfør enn tilsvarende unge kvinner. 

Tall TV 2 Nyhetene har hentet inn viser at drøyt 60.000 bilister er tatt i ruspåvirket tilstand de siste ti årene. Mange knipes for dagen-derpå-kjøring.

Det er ikke et tilfeldig valgt sted politipatruljen står denne morgenen.

– Erfaringsmessig så har vi en del treff her på kjøring uten førerkort og rus. Det er en av grunnene til at vi står her, fastslår Myhre. 

40 prosent av alle som dør i trafikken er ruspåvirket. Kontroller som denne skal forebygge dette. 

Null treff 

– En vellykket aksjon, smiler en søkkvåt politibetjent Irene Wallem. Etter drøyt halvannen time i surt vær pakker hun og kollegene sammen. 

– Vi har stoppet rundt 150 kjøretøy og det er ingen treff på noe som helst. Folk har med seg førerkort og dokumentene er i orden og de er ikke ruset når de kjører, så vi er veldig fornøyd med kontrollen, konkluderer Myhre. 

– Er det vanlig? 

– Som regel har vi treff på noe, så i dag har faktisk vært en veldig god kontroll. Så vi er veldig fornøyd, konkluderer Myhre.