INNFØRTE SELV KANELREGLER: Sp-leder Liv Signe Navarsete innrømmer at hun ikke fulgte godt nok med da hennes egen regjering behandlet EUs kaneldforordning. Foto: NTB Scanpix/TV 2
INNFØRTE SELV KANELREGLER: Sp-leder Liv Signe Navarsete innrømmer at hun ikke fulgte godt nok med da hennes egen regjering behandlet EUs kaneldforordning. Foto: NTB Scanpix/TV 2

Navarsete innførte selv omstridte kanel-regler

EU-forordning ble behandlet i 2011. Kanelforkjemper Liv Signe Navarsete (Sp) innrømmer at hun ikke fulgte godt nok med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forleden arrangerte Senterpartiet sin egen kaneldemonstrasjon i hovedstaden. Under mottoet «kanelboller til folket» stoppet partileder Liv Signe Navarsete intetanende forbipasserende på Egertorget.

– Vi har en markering fordi EU har laget en forordning om hvor mye kanel vi  bør spise. Det er litt tullete, sa Sp-lederen til en mann som lot seg friste av duftende bakevarer.

EU-bekymring

EU har fastsatt en grenseverdi på 15 milligram kumarin per kilo bakst. Kumarin er et stoff som finnes i kanel og som kan påføre skader på leveren ved høyt inntak.

Det er anslått at kroppen kan takle et daglig inntak av kanel på 1,4 gram, noe som tilsvarer en halv teskje, ifølge Mattilsynet. 

I Danmark er enkelte kanelboller blitt forbudt på grunn av helsefarlig høyt kanelinnhold. Navarsete frykter for norsk matkultur, og anklager regjeringen for igjen å være tafatt overfor EU.

– Erna Solberg har sagt noe om at hun skal berge skillingsbollen, men det har vi ingen tro på, for hun vil ikke berge prosenttollen på mat, påpeker Navarsete.

Garanterer for skillingsbollen

Erna Solberg henviser TV 2 til Nikolai Astrup, og Høyres kanelpolitiske talsmann garanterer at skillingsbollen aldri blir forbudt.

– Hadde Liv Signe Navarsete virkelig vært opptatt av dette, burde hun gjort noe med det da hun satt i regjering. For det var hennes regjering som tok inn denne forordningen tre år etter at EU vedtok den, sier Astrup.

Navarsete innrømmer at saken gikk under radaren da den ble behandlet av regjeringen i 2011.

– Dette er egentlig en fillesak som aldri burde kommet opp, mener Navarsete.