FØRSTE PALLPLASS: Chris Jespersen tok sin første verdenscuppallplassering noensinne. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FØRSTE PALLPLASS: Chris Jespersen tok sin første verdenscuppallplassering noensinne. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Jespersen og Sundby på pallen - Sveen imponerte alle

30-kilometeren i Davos ble gledelig med norske øyne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

30-kilometeren i Davos lørdag ble meget gledelig sett med norske øyne.

For selv om det var franske Maurice Manificat som vant imponerte både Chris Jespersen, Martin Johnsrud Sundby og Simen Sveen i de sveitsiske skoger. De endte på henholdsvis andre, tredje - og femteplass.

– Jeg lå og drømte om at jeg skulle vinne i dag, og ha Sundby på 2. plass, men jeg er godt fornøyd med 2. plass også.

– Så du har slike tanker?

– Det har jeg alltid hatt, men om det er realistisk vet jeg ikke. Jeg lå og hørte på musikk i går og fantaserte om å vinne, men det var min første pallplass og jeg er storfornøyd, sier Jespersen som tok sin første pallplass i verdenscupen noensinne til TV 2.

Team United Bakeries-løperen står utenfor landslaget, men sikret seg gode kort på hånden i kampen om OL-plass.

– Jeg er kjent som en julestjerne, så jeg må nok bevise litt etter jul også.

– Er det vanskeligere å komme til OL om man er utenom landslaget?

– Ja, det er det nok. Det er alltid en fordel å være på landslag, det er det ingen tvil om. Men går en fort nok får en sikkert være med, sier Jespersen.

Johnsrud Sundby fikk det tungt mot slutten
Etter at det lenge så ut til at verdenscupleder Johnsrud Sundby skulle holde stand ble det tungt for 29-åringen mot slutten, og dermed måtte man med norske øyne i stedet se til Jespersen.

– Plutselig kommer det sigende. Det er en merkelig følelse man får i høyden. Jeg følte at jeg hadde full kontroll i to runder, og så kommer det snikende, sier Johnsrud Sundby.

Sekundstriden endte med at nordmannen kom i mål 3,3 sekunder bak Magnificat, og dermed ble det 2. plass på Jespersen, som endte på pallen for første gang i verdenscupen og trolig gikk seg til en plass i både Tour de Ski og OL.

Johnsrud Sundby ble nummer tre, og Simen Sveen - som gikk sitt første verdenscuprenn på utenlandsk jord - ble nummer fem.

Petter Eliassen ble nummer åtte, mens navnebror Northug endte på 37. plass.

– Det var fint å gå. Kroppen var ikke så ille egentlig. Jeg lå og fløt på mitt eget gir, og så fikk jeg besøk da det var igjen en og en halv runde. Da var det bare å gå jevnt, sier Northug etter løpet.

Hvorvidt han går sprinten er dog usikkert.

– Jeg gikk hvert fall ikke sprint i dag, det er helt sikkert.

– Har du lyst til pr nå?

 

– Akkurat nå har jeg lyst til å legge meg og sove. Så får jeg se hva jeg gjør når jeg våkner etterpå, sier Northug.

Sveen imponerte
Unggutten Simen Sveen var lenge på manges lepper. 25-åringen gikk sitt tredje verdenscuprenn i karrieren (det første utenom på nasjonal kvote i Norge), og imponerte enormt.

Det ble kun 9. plass i det nasjonale åpningsrennet på Beitostølen, det var overraskende at han ble tatt ut til å gå i Davos og før løpsstart ble det snakket om at en topp 20-plassering ville være godkjent.

Fra startnummer fire tok han en tidlig ledelse, og fikk se at løpet ble bedre og bedre for hver av de store stjernene som passerte. Til slutt ble han altså nummer fem - kun slått av to landsmenn, vinner Magnificat og italienske Roland Clara som ble nummer fire.

– Det er et hyggelig problem at det er flere som blander seg inn. Det som er positivt med norsk herrelangrenn er at vi nhar tatt et steg nærmere verdenstoppen. Det trenes veldig bra, og det er hyggelig å se at trening hjelper. Hvis vi får et luksusproblem med å velge ut et OL-lag skal vi være glade for det, sier landslagssjef Trond Nystad.