Juristflukt fra Oslo-politiet

Over halvparten av juristene ved Grønland politistasjon har sluttet i løpet av det siste året. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12 av 24 politijurister ved Grønland politistasjon har byttet jobb i løpet av det siste året. 

Over 2200 saker

Are Fykholm er politijurist og tillitsvalgt ved Grønland politistasjon. Han sier at trykket på juristene som er igjen, er enormt. I fjor var han innom 2200 saker.

– Det er høyt arbeidspress kombinert med stort ansvar. Når man da ser at man får langt bedre uttelling på å velge en annen jobb, så blir det dråpen som får begeret til å renne over, så da slutter folk og finner andre jobber, sier han til TV 2. 

TOMT: 12 jurister ved Grønland politistasjon har sluttet det siste året. Tillitsvalgt Are Fykholm viser TV 2 et forlatt kontor. Foto: Sverre Saabye/Siw Borgen
TOMT: 12 jurister ved Grønland politistasjon har sluttet det siste året. Tillitsvalgt Are Fykholm viser TV 2 et forlatt kontor. Foto: Sverre Saabye/Siw Borgen

Henleggelser 

Fagforeningen mener at det store presset på juristene fører til at etterforskerne må gjøre harde prioriteringer av hvilke saker som skal etterforskes. Som følge av dette, blir også en rekke saker henlagt. 

Politijuristene er ifølge fagforeningen så overarbeidet at hele 10 prosent av alle saker blir henlagt fordi de ikke har tid til å lede etterforskningen. 

– Vi henlegger en del saker på manglende saksbehandlingskapasitet, innrømmer Trine Krok, politiinspektør ved Sentrum politistasjon. 

Ingen analyse

Etter 22.juli-rapporten, ble det gjort en analyse som viste en rekke utfordringer i politiet, men analysen så ikke på de som er ansvarlig for etterforskningen, nemlig påtalemyndigheten.

Det vil lederen for justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), gjøre noe med. 

– Første skritt nå, må være å få til en analyse av hverdagen til politijuristene, sier hun til TV 2. 

Justisminister Anders Anundsen innrømmer at det ville vært verdifullt med en slik analyse, men sier at om Tajik hadde tatt initiativet mens hun selv satt i regjering, så kunne den sittende regjeringen nå jobbet videre med den. 

– Utfordringen er at vi ikke kan vente på en påtaleanalyse nå, fordi vi er i prosess med politianalysen, så det er viktig at den ikke blir forsinket, sier han til TV 2.