Forbrukerrådet: – Den verste julegaven forbrukerne kan få

Planlagt gigantfusjon i dagligvarebransjen vekker skepsis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag presenterte Rema 1000 og Coop en intensjonsavtale om innkjøpssamarbeid.

De to selskapene skal danne et tredje selskap som skal stå for alt innkjøp til dagligvarekjedene. Dette selskapet skal eies sammen av Coop og Rema, og har fått navnet Core. 

Gigantaktører

Samarbeidet mellom Rema og Coop blir sett på som et mottrekk til avtalen mellom Ica og Norgesgruppen, som snart skal avgjøres av Konkurransetilsynet.

– Dette har jeg sett for meg siden dagen jeg fikk nyheten om at ICA og Norgesgruppen planla et samarbeid. Dette føltes som den eneste mulige måten å respondere på, sa Rema-sjef Ole Robert Reitan på en pressekonferanse fredag.

Coop-sjef Svein Fanebust sa fredag at han mener avtalen vil føre til lavere priser. Men den kjøper ikke kundene uten videre.

– Jeg tror det kan bli høyere priser, for det blir bare to som skal konkurrere, sier kunde Ellinor Mikalsen i Kristiansand.

Dersom Konkurransetilsynet gir grønt lys til samarbeidet, får Norge to jevnstore matgiganter. Disse vil så å si dele det norske matvaremarkedet mellom seg. Ellinor Mikalsen er ikke den eneste som frykter høyere priser og dårligere utvalg.

Forbrukerrådet kritisk

– Dette er den verst tenkelige julegaven norske forbrukere kan få, for vi kommer til å ende opp med lavere utvalg i butikkene, med høyere priser. Det er også en risiko for lavere kvalitet, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Konserndirektør Per Roskifte i Norgesgruppen ser på det varslede samarbeidet mellom Rema og Coop som et forsøk på å sabotere avtalen mellom Norgesgruppen og Ica.

– Det dreier seg primært om å stoppe Ica-avtalen hos Konkurransetilsynet og forhindre at Ica opprettholder sin drift i Norge, sier Roskifte til TV 2.

Konkurransedirektør Christine Meyer sier i en kommentar til TV 2 at de ikke lar seg presse.