IMPONERTE: Elise Næss Olsen slo til med finaleplass under EM kortbane. Her fra junior-NM i November. FOTO: Morten Jørgensen/Norges Svømmeforbund
IMPONERTE: Elise Næss Olsen slo til med finaleplass under EM kortbane. Her fra junior-NM i November. FOTO: Morten Jørgensen/Norges Svømmeforbund

Sjokkfinale for svømmetalent (16)

Elise Næss Olsen slo til da Lavrans Solli mislykkes under EM kortbane.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HERNING, TV 2: Den beste sjansen for norsk suksess under kortbane-VM skulle komme fredag, men at det var Elise Næss Olsen som svømte finale, mens Lavrans Solli ble utslått i semifinalen hadde de færreste trodd på forhånd.

Mesterskapsdebutanten fra Asker satte to norske juniorrekorder på 50 meter butterfly på vei til finalen, og er nå på samme nivå som Ingvild Snildal har vært på uten de velkjente superdraktene som ble forbudt i 2010.

Niendeplass
I forsøket ble tiden 26,25, en tid som igjen ble forbedret til 26,13 i semifinalen.

I finalen endte stortalentet på 9.plass med slutt-tida 26,24, elleve hundredeler svakere.

– Det var helt sykt gøy, utbryter Næss Olsen til TV 2 i mixed zone etter løpet.

– Selv om jeg svømte litt fortere i semifinalen så er jeg fornøyd likevel. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle svømme finale.

Overraskende finale
Før mesterskapet var håpet for både Elise Næss Olsen og landslagssjef Petter Løvberg kanskje en semifinale for stortalentet, som egentlig er tatt ut som stafettsvømmer.

En individuell EM-finale var aldri i tankene til hverken Løvberg eller svømmeren selv.

– Hun er helt syk den jenta der. Hun kommer hit og gjør det vi andre har prøvd å få til i mange år uten å lykkes, sier landslagsvenninne Monica Waage Johannessen om 16-åringen.

Johannessen endte selv på 14.plass på øvelsen med  tiden 26,39.

Landslagssjef Petter Løvberg ser også noe spesielt i den unge finalisten.

– Det er utrolig imponerende det hun gjør. Jeg tror ikke vi har sett en mesterskapsdebutant som går inn og svømmer på den måten hun gjør her. Husk at hun egentlig er tatt ut som lærejente, forklarer landslagssjefen til TV 2.

– Det jeg liker med henne er at hun alltid er nysgjerrig og at hun alltid ser etter måter å bli bedre på. Det er noe jeg har savnet hos mange opp gjennomm tidene - en sult og en interesse for faget. Hun er veldig bevisst og kan nesten alltid analysere løpet slik akkurat som videoanalysene viser.

Finalehåpet sviktet
Lavrans Solli (21) var mannen som skulle sikre Norge en finaleplass og være med å kjempe om medaljene. 

 BSC-svømmeren fikk det imidlertid ikke til å stemme helt, og han endte som nummer 13 med ei semifinaletid på 24,06. Det er halvsekundet svakere enn da han ble nummer fire i fjorårets EM kortbane.

Petter Løvberg ser imidlertid ikke helsvart på situasjonen for 21-åringen.

– Han har trent mye bedre i høst enn han har gjort på lenge. I fjor fikk han betalt for at han spissa treningen sin mot sprint, i år har han trent mer for 100-meteren, og den har han ikke svømt ennå, sier Løvberg som legger til at både han, svømmeren selv og støtteapparatet selvfølgelig er skuffet.

– Utfordringen nå blir å få han opp igjen mentalt til det løpet. Klarer vi det, og han setter en norsk rekord så vil vi være fornøyd med dette stevnet. Fokuset ligger på 100-meteren fordi det er en OL-øvelse.