PASSER PÅ I DRAMMEN: Politibetjent Håvard Lyngvi Sand er på jobb i romjula.
PASSER PÅ I DRAMMEN: Politibetjent Håvard Lyngvi Sand er på jobb i romjula.

De holder (h)jula i gang

Mens de fleste koser seg hjemme med familien, er det noen som er på jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge SSB jobber 33,2 prosent av norske arbeidstakere utenom ordinær dagtid. En av dem er politibetjent Håvard Lyngvi Sand.

I romjula passer han på Drammens befolkning. Han er vant til å jobbe i høytider og stilte en gang på jobb på julaften selv om han ikke var satt opp på vakt.

– Jeg skulle egentlig jobbe, men så var det noen endringer på grunn av jula som jeg ikke hadde fått med meg, ler han.

Ku-utrykning

PAROLE: Arbeidsdagen starter med en gjennomgang sammen med kollegene på Drammen politistasjon.
PAROLE: Arbeidsdagen starter med en gjennomgang sammen med kollegene på Drammen politistasjon.

Ved Drammen politistasjon jobber Sand som NK tjenesteleder. Han er selv ute på patrulje, og har i tillegg ansvaret for å fordele oppdrag og koordinere patruljene som er på vakt i samråd med operasjonssentralen. 

Søndre Buskerud politidistrikt betjener 260.000 mennesker, og som politimann kommer han ut for mye rart. En desembernatt ble han kalt ut til Lier fordi 15 kuer hadde forvillet seg ut på en vei.

TJENESTELEDER: Håvard Lyngvi Sand patruljerer og er med på å fordele politioppdragene i Drammen.
TJENESTELEDER: Håvard Lyngvi Sand patruljerer og er med på å fordele politioppdragene i Drammen.

– Det er jo ikke akkurat sånt vi har fått trening i. Men politiet er vel den eneste døgnåpne statlige institusjonen, så vi må ta det som kommer, sier Sand mens han styrer den uniformerte Mercedesen gjennom et kveldsstille Drammen sentrum.

Har fokus på utelivet

Oppdragene i jula er omtrent som ellers, men enkelte høytidsdager opplever Sand flere tilfeller av familiekonflikter der politiet må rydde opp enn ellers i året. Dessuten er mange ute på byen i romjulsdagene, og berusede folk kan bety bråk og ordensproblemer.

– Men det er for det meste god stemning ute på byen. Her i Drammen patruljerer vi på utestedene og prater med folk. Det er viktig for å skape kontakt med publikum. Folk er blitt så vant til å se oss at de tror ikke noe galt har skjedd selv om en uniformert patrulje dukker opp på et utested, sier tjenestelederen.

Han gruer seg absolutt ikke til å jobbe i jula, men innrømmer at han har litt blandede følelser. 

– Jula er jo en familietid og jeg skulle gjerne vært mer hjemme med familien. Samtidig visste jeg at yrket innebærer turnusjobbing, så jeg har valgt det selv, sier han, og legger til at han slett ikke ser på turnusen som en ulempe.

– Nattevakter er det beste. Om dagen er oppgavene mer rutinepregede, det kan være kontorarbeid og fremstillinger i retten. Om natta er det en egen stemning. Man vet aldri hva som kan skje, sier Håvard Lyngvi Sand.

Drar hjem til pleietrengende

Sølvi Hjell (25) jobber i hjemmetjenesten i Ski kommune og er klar til å gå på jobb i romjula.

– Det er klart det er en annen stemning når man kommer hjem til folk i jula. Folk er gladere, sier hun.

GLADE FOR BESØK: For mange brukere av hjemmetjenesten er det et høydepunkt når Eli Ski, Sølvi Hjell eller Liv Helene Karlstorpet ringer på.
GLADE FOR BESØK: For mange brukere av hjemmetjenesten er det et høydepunkt når Eli Ski, Sølvi Hjell eller Liv Helene Karlstorpet ringer på.

– Eldre pynter gjerne til jul 1. desember. De starter tidlig, supplerer kollega Eli Ski (58).

– Det er hyggeligere å komme hjem til folk enn på en institusjon. De fleste er glade for å være hjemme, mener Liv Helene Karlstorpet (31).

De ansatte i hjemmetjenesten hjelper til med alt fra matlaging og personlig stell til medisinering og nokså kompliserte sykepleieroppgaver. Behovet er der også på de røde dagene, så hjemmetjenesten er bemannet.

Viktig besøk

Folk som er ensomme eller utrygge føler det gjerne ekstra sterkt i jula, forteller de tre kollegene. Da gjør det ekstra godt å få besøk fra hjemmetjenesten.

Det er heller ikke alle som har noen å feire jul sammen med.

– Det kan være at vi er de eneste som kommer. Av og til setter vi oss ned og tar en kaffekopp og en julekake når vi er på hjemmebesøk, sier Liv Helene.

Kollegene forteller at de som regel jobber jul og nyttår annet hvert år. Eli Ski har lang erfaring med å jobbe i høytider og synes det er helt ok.

– Når man kommer på jobb, så er man på jobb. I høytidene yter man kanskje litt ekstra, og man merker at brukerne synes det er veldig hyggelig at vi kommer, sier hun.

– Det kan være litt kjedelig å bryte opp og dra fra familien om kvelden julaften, men det er hyggelig å komme på jobb. Folk er blide og takknemlige, sier Sølvi Hjell.

– Det hjelper å like jobben, mener Liv Helene Karlstorpet.

Kontinuerlig beredskap

TESTER UTSTYRET: Alt må være tipp topp om bord. Pål Bustgaard og Klas Johansson sjekker det at redningslinen skytes ut slik den skal.
TESTER UTSTYRET: Alt må være tipp topp om bord. Pål Bustgaard og Klas Johansson sjekker det at redningslinen skytes ut slik den skal.

Mannskapet på redningsskøytene er alltid på vakt, klare til å rykke ut om noen trenger hjelp på havet. Jula er ikke noe unntak.

Karene som bemanner RS «Horn Flyer» forteller at de en gang måtte bruke varmepistol for å få ribbesvoren sprø. Alarmen gikk da julemiddagen sto i ovnen.

– Da er det bare å slå av komfyren og komme seg av gårde, sier skipsfører Pål Bustgaard (60).

Det ble ikke Ingrid Espelid-standard over ribba, og mannskapet tok varmepistolen fatt for å prøve å berge stumpene. 

– En gang hadde vi samme pizza i ovnen tre ganger, ler Bustgaard.

Alltid klare

Det kan stå om liv når alarmen går. Det nytter ikke å ta seg en løpetur og være 20 minutter unna når oppdraget kommer, så treningen må gjøres på en tredemølle i et servicebygg rett ved båten.

MASKINROMMET: To ganger tusen hestekrefter og vannjetanlegg sender skuta opp i 40 knop om det trengs.
MASKINROMMET: To ganger tusen hestekrefter og vannjetanlegg sender skuta opp i 40 knop om det trengs.

«Horn Flyer» er stasjonert på Skjærshalden på Hvaler og har et mannskap på tre. Det er fire uker på og fire uker av. Når de er på jobb, har de vakt hele døgnet. 

Mannskapet bor på en stasjon på kaia. Der er det soverom, stue og kjøkken og julestjerne i vinduet. Skoene tar man av seg ved ytterdøra.

Oppdragene varierer fra redningsoppdrag til brannutrykninger, syketransport, dykkeroppdrag og søk etter savnede personer.

Innimellom oppdragene kjører de øvelser og vedlikeholder utstyret. 

– Vi bor tett sammen og blir som en liten familie. Vi lever så normalt som mulig, lager middag og vasker klær, hus og båt, sier Bustgaard.

Rykket ut til danskebåten nyttårsaften

De faste jobber både jul og nyttår annethvert år. Styrmann Klas Johansson (33) er ikke fast, men har 14 års fartstid fra redningstjenesten og har jobbet mange juler.

– Vi har alltid oppdrag rundt juletider. I fjor hadde vi en syketransport fra Stena Saga nyttårsaften. Det var rundt midnatt, og nyttårsrakettene gikk i lufta akkurat idet vi nærmet oss Tønsberg. Det var litt av et syn, sier Johansson.

Svensken har kontorjobb i den svenske redningstjenesten og jobber på redningsskøyta når han har fri. Det vil si, hvis han ikke er opptatt med den tredje jobben han har som helikopterpilot.

Steller godt med skuta

I «Horn Flyer»s maskinrom er det lunt, lyst og renere enn i en gjennomsnittlig stue. De to MAN-maskinene som hver yter 1000 hestekrefter er lunkne. Motorvarmerne står på når det er landligge, det er viktig å kunne dra ordentlig på om en nødsituasjon oppstår.

Jobben er en livsstil, og mannskapet vet lang tid i forveien når det blir julefeiring hjemme og når det blir jul på jobb. Men ifølge skipsfører Pål Bustgaard er det alltid litt rart å være borte når resten av familien er samlet i jula.

– Jeg har hatt ganske mange juler om bord. Det er litt rart og litt sårt, spesielt om man sitter et sted på Vestlandet eller i Nord-Norge, sier skipsføreren.

ALLTID KLAR: RS «Horn Flyer»  ved kai i Skjærshalden.
ALLTID KLAR: RS «Horn Flyer»  ved kai i Skjærshalden.