Ivar ødela for minst 30 millioner kroner

Forsikringsselskapene har foreløpig mottatt rundt 500 skademeldinger etter stormen Ivars herjinger. Tallene ventes å stige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finans Norge til TV 2.

Hun understreker at dette er foreløpige tall, og forventer at skadetallene vil stige etter hvert som folk i de rammede områdene får tilbake strøm og internettilgang.

– Skadeomfanget vil helt sikkert vise seg å være større enn dette, men likevel trolig langt mindre enn man kunne frykte på forhånd.

Stormen Dagmar for to år siden gjorde skade for nærmere 500 milioner kroner, og det er så langt ikke noe som tyder på at prislappen på Ivar vil komme opp mot dette nivået.

Fortsatt strømløse

20 000 abonnenter i Trøndelag er fortsatt uten strøm etter stormen Ivars herjinger torsdag. De fordeler seg på 12.000 i Nord-Trøndelag og 8.000 i Sør-Trøndelag.

Kommunikasjonsdirektør Kjell Hillestad i NVE forteller til TV 2 at det er konstatert store skader på nettet, og at det er et krevende arbeids å få rettet alle feilene.

– Skadene er så omfattende at det vil ta flere dager før alle abonnentene har fått tilbake strømmen, sier Hillestad.

Klokken 18 opplyser kommunikasjonsdirektøren at tallet på abonnenter uten strøm er nedjustert til 12.500. 9000 i Nord-Trøndelag og 3500 i Sør-Trøndelag.

Telenor og Netcom-kunder i trøbbel

Det er fortsatt et betydelig antall abonnenter i Trøndelag som mangler teleforbindelse etter torsdagens storm.

Informasjonssjef Knut Sollid i Telenor forteller at både mobilnett, fasttelefon og bredbåndsnett er rammet.

Fredag ettermiddag var 75 av Telenors basestasjoner i Sør-Trøndelag "døde", mens det samme tallet for Nord-Trøndelag var 50.

Det er kommunene Hitra, Frøya, Selbu Meldal, Klæbu, Orkdal og delvis også Malvik som er rammet.

I Nord-Trøndelag er det snakk omområdet fra Stjørdal opp mot svenskegrensa.

– Tidligere i dag var også hele Røros kommune uten teleforbindelse, men nå er Røros sentrum på nett igjen, mens det fortsatt er problemer i ytterområdene, sier Sollid til TV 2.

Han legger til at det jobbes for fullt hele tiden med å utbedre skadene, slik at det etter hvert blir stadig færre som er uten forbindelse.

Strømbrudd gir telefonfeil

Kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom forteller at rundt 170 av deres basestasjoner fortsatt er nede, og at det stort sett er de samme områdene som for Telenors del som er rammet.

– Situasjonen har bedret seg betydelig i løpet av dagen. I gjennomsnitt har vi fått opp 20 nye basestasjoner i timen, og vi forventer at utbedringene vil få effekt for stadig nye områder utover kvelden og natta, sier Vederhus.

Netcom-direktøren sier at det først og fremst er strømmangel som rammer basestasjonene. I tillegg kan det være kabelfeil, men kabelfeilene får man ikke kartlagt før strømmen er på plass.

– Der hvor det er kabelfeil kan det fortsatt ta noe tid før vi kan komme på nett igjen, og det kan ta noen dager flr alle feilene er rettet.