MARIHUANAOLYMPIEREN: Ross Rebagliati viser frem sine nye produkter. Rundt halsen har han OL-gullet han først ble fratatt grunnet en positiv marihuanatest, for så å få det tilbake.Foto: Kelly Hayes
MARIHUANAOLYMPIEREN: Ross Rebagliati viser frem sine nye produkter. Rundt halsen har han OL-gullet han først ble fratatt grunnet en positiv marihuanatest, for så å få det tilbake.Foto: Kelly Hayes

Fikk tilbake OL-gullet etter positiv marihuanatest – nå selger han ... marihuana 

Les den utrolige historien om mannen som tok tidenes første snowboardgull. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nagano 1998. Snowboard ble tatt inn i OL-varmen og sto på programmet for første gang. Halfpipe og storslalåm var øvelsene det skulle konkurreres i. Norge tok to medaljer i halfpipen. Både Daniel Franck og Stine Brun Kjeldaas kom hjem til Norge med sølvmedaljer. 

Det første olympiske snowboardgullet som noensinne ble det ut gikk imidlertid til en canadier som var bestemann i storslalåmløypa. Det forløp ikke uten dramatikk. 

PÅ VEI MOT GULLET: Ross Rebagliti tok tidenes første snowboard-gull i OL. Det skjedde ikke uten dramatikk. Foto: ROBERT F. BUKATY/AP
PÅ VEI MOT GULLET: Ross Rebagliti tok tidenes første snowboard-gull i OL. Det skjedde ikke uten dramatikk. Foto: ROBERT F. BUKATY/AP

 For vennen som mistet livet

8. februar, 1998: 2:03:96 var den magiske tiden da den kanadiske 26-åringen Ross Rebagliati tok tidenes første snowboardgull i OL, to hundredeler foran italienske Thomas Prugger som måtte nøye seg med sølvet. 

– Jeg kommer til å feire i lang tid. Jeg kommer til å feire dette resten av livet mitt, uttalte Rebagliati etter å ha sikret den historiske gullmedaljen. 

Seieren dediserte han til en venn som brått ble revet vekk 37 dager tidligere. Geoff «Lumpy» Leidal var en av Rebagliatis beste venner, men han og seks andre mistet livet da de ble tatt av et snøras i Kootenay nasjonalpark i Canada. 

De to pleide å stå på snowboard og henge sammen i Whistler, og kompisen som aldri fikk oppleve den store dagen var naturlig nok i tankene til Rebagliati. 

– Jeg dediserer dette rennet til ham, sa gullvinneren. 

MEDALJESEREMONI: Her mottar Ross Rebagliati, uvitende om oppstyret som venter, sin historiske gullmedalje. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP
MEDALJESEREMONI: Her mottar Ross Rebagliati, uvitende om oppstyret som venter, sin historiske gullmedalje. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Kastet ut hjemmefra

Han vant for Lumpy. Men ikke bare for Lumpy. Han vant også for bestemoren, som han ringte før medaljeseremonien bare for å få beskjed om alle feilene han hadde gjort under sitt første run i løypa. 

Og det var for faren, Mark, som kastet ut Rebagliati hjemmefra da han var 15 år. Det var den dagen han kom hjem og fortalte at han ikke ville stå på ski lenger. 

– Jeg begynner med snowboard, ga Ross beskjed om. Pappa Mark var rasende. Så utrolig mange timer kastet bort. Så utrolig mye penger kastet bort. I sju dager bodde Ross Rebagliati og hans hund hjemme hos kjæresten, før fornuften endelig seiret og han flyttet hjem til sin far. 

Alt det var glemt på den store dagen i Nagano. 

– Det er den største dagen i mitt liv, proklamerte pappa Mark stolt. 

Positiv dopingprøve: – Kom som et sjokk

11. februar, 1998: Tidenes første OL-vinner i snowboard fratatt gullet. Det var sjokknyheten som slo ned som en bombe i Nagano. Rebagliati hadde levert en positiv dopingprøve etter sitt gulløp. 

– Jeg hadde akkurat kommet tilbake fra lunsj, og jeg var på rommet mitt og prøvde å organisere litt. Det begynte å bli rotete. Et par av laglederne kom inn på rommet og sa jeg hadde testet positivt. De sa ikke hva jeg hadde testet positivt på, men da pumpet adrenalinet i kroppen min. Jeg måtte sette meg ned å prøve og skjønne hva de akkurat hadde fortalt meg, forklare Rebagliati like etter OL. 

Lagledelsen kjørte ham til et hotell i OL-landsbyen der hans b-prøve ble analysert. 

– Jeg hadde fremdeles ikke funnet ut hva det var, men de kom ut noen minutter seinere og fortalte meg at det var levert en urinprøve som var testet positivt for THC. Det kom som et sjokk. Jeg hadde skrevet noen ting jeg trodde kunne være årsaken, som kreatin, selv om jeg var sikker på at det ikke var det heller, uttalte Rebagliati. 

Les også: Hasjkake felte OL-deltaker

 

– Hadde ikke røyket på flere måneder

Virkestoffet THC (tetrahydrocannabinol) finner man i cannabis, som er en samlebetegnelse for rusmidlene som er kjent som marihuana, hasjisj, kif, bhang og ganja. 

– Etter resultatet fra b-prøven fikk jeg vite at det var marihuana, og jeg sa bare: «hvordan er det mulig?» 

Alt er riktignok relativt. Marihuana var ikke ukjent for Rebagliati, tvert imot så hadde han røyket sin andel, men snowboarderen har alltid hevdet at han ikke gjorde det før lekene i Nagano. 

– Ærlig talt, jeg dro ikke til OL med en pose marihuana. Jeg hadde ikke røyket på flere måneder fordi jeg skulle bestå de idiotiske dopingprøvene. Jeg brukte ikke doping, og det var ikke akkurat prestasjonsfremmende, uttalte han i 2008. 

Onsdag den 11. februar 1998 kom altså beskjeden om at han hadde testet positivt på marihuana. 

– Jeg har jobbet altfor hardt for å la dette glippe gjennom fingrene mine, sa Rebagliati i en uttalelse. Carol Anne Lethereni i den kanadiske OL-komiteen uttalte at Rebagliati hadde sagt at han ikke hadde røyket marihuana siden april 1997. 

Men den 31. januar 1998 hadde Rebagliati deltatt på en farvelfest før avreise til Nagano. Påstanden var at han der hadde blitt utsatt for passiv marihuanarøyking. 

Det ble umiddelbart bestemt at det skulle ankes. 

 

OPPSTANDELSE: Pressen omringet Rebagliati før han skulle forklare seg for IOC. Foto: FRANK GUNN/AP
OPPSTANDELSE: Pressen omringet Rebagliati før han skulle forklare seg for IOC. Foto: FRANK GUNN/AP

– Jeg lot slipp på alt

Prosessen: – Da vi gikk gjennom det vi måtte gjøre for å bekjempe dette ble jeg fortalt hvor mange prosesser det kunne bli, hvor mange ganger det kunne bli omgjort, at vi bare trengte en positiv beslutning i min retning av fire mulige. Jeg ble fortalt at jeg selv kunne delta i halvparten av dem, forklarte Rebagliati etter Nagano-lekene. 

I den første ankeinstansen fikk han delta. 

– Jeg tok del i den første, der vi satt foran den medisinske komiteen i IOC, med 25 representanter fra rundt om i verden. De karene var alvorlige, de køddet ikke med noe. 

Avgjørelsen de tok var også av det alvorlige slaget for Rebagliati. 

– Jeg fortalte dem sannheten, jeg ville ikke at noen skulle tro at jeg prøvde å skjule noe som helst. Jeg fortalte dem hvordan det var, de hørte på min historie og lot meg gå. Så snakket de om det i en og en halv time. Alle på venterommet lurt på hva i helvete de snakket om i så lang tid. Det viste seg at det ble tatt en beslutning 13-12 mot meg, og det var en overraskelse for alle. Ikke at det var en 13-12-beslutning, men at utfallet ble at de skulle diskvalifisere meg, har han forklart. 

Et møte i IOCs hovedstyre endte også i et knapt nederlag. To støttet Rebagliati. Tre stemte mot ham. 

Canadieren fikk også forklare seg for idrettens voldgiftsdomstol (CAS). Samme kveld som han ble kjent med den positive dopingtesten lyttet en amerikaner, en svenske og en polakk til Rebagliatis forklaring. 

– Jeg hadde muligheten til å gjøre det. De sa jeg ikke var nødt, men jeg sa at jeg ønsket å gjøre det. Jeg ville kjempe for meg selv, jeg ville ikke at noen andre skulle gjøre det for meg eller legge ord i munnen min. Så jeg gikk inn foran dem også, og fortalte dem den samme historien. Jeg lot slipp på alt, fortalte om situasjonen jeg var i og miljøet jeg var i. Jeg ville at de skulle vite det, forklarte han. 

Fikk beskjeden på politistasjonen

Dagen etter måtte han også forklare seg til japansk politi. 

– Jeg var på politistasjonen. Jeg vil ikke si at jeg ble avhørt, men jeg skulle bli stilt noen spørsmål og det skulle vare i en time eller to. Jeg var inne i den sjuende timen og tok en lite pause da vi fikk en telefon. 

Den endelige beslutningen var tatt. 

KUNNE SMILE: Rebagliati forlater politistasjonen etter å ha fått nyheten om at gullet er hans. Foto: TORSTEN BLACKWOOD/AFP
KUNNE SMILE: Rebagliati forlater politistasjonen etter å ha fått nyheten om at gullet er hans. Foto: TORSTEN BLACKWOOD/AFP

– Jeg begynte å lure på hva utfallet skulle bli. Det var en time forsinket. Jeg hadde akkurat sittet seks og en halv time i avhør meg japansk politi. Så fikk vi telefonen og jeg fikk tommelen opp. Jeg hadde hatt medaljen i lomma mi i tre dager bare for å ha den på meg, men jeg hadde ikke klart å se på den. Men da tok jeg den ut, tok den på meg og sa «jeg er klar for ti nye timer med avhør, kjør på», smilte Rebagliati i et intervju med CBC.  

THC var ikke forbudt

Men selv om han hadde kommet med en emosjonell bønn til de som bestemte hans olympiske skjebne, så var det ikke det som var hovedårsaken til at han fikk gullet tilbake. 

Årsaken var at THC på det tidspunktet ikke sto på listen over forbudte stoffer. Dermed var han fratatt medaljen på et heller skrantende grunnlag. Rebagliati ble gjeninnsatt som vinner og kunne beholde medaljen på så lenge han ville. 

– Det skulle aldri bli lett å få den tilbake fra meg, det er helt sikkert, spøkte han etterpå. 

LETTELSEN: Fredag den 13. februar 1998 kan en lettet Ross Rebagliati holde opp gullmedaljen og si at den er hans. Foto: TAO-CHUAN YEH/AFP
LETTELSEN: Fredag den 13. februar 1998 kan en lettet Ross Rebagliati holde opp gullmedaljen og si at den er hans. Foto: TAO-CHUAN YEH/AFP

– Jeg vant medaljen. Det var det beste øyeblikket i mitt liv. Jeg testet positivt. Det var det verste øyeblikket i mitt liv. Jeg vil takke alle som har støttet meg. Alle har vært så støttende, sa Rebagliati. 

 Etter at han fikk tilbake sin medalje har det ikke gått på samme vis for andre som har testet positivt på det samme. THC siden den gang har stått på WADAs liste over forbudte substanser. 

Rebagliati sa på sin side at han var ferdig med marihuanaen. 

– Det var ikke noe som styrte livet mitt. Det var en del av livet mitt som nå er forbi. Det var en sosial aktivitet, uttalte han. 

HJEMME IGJEN: Rabagliati ble mottatt som en helt i Whistler, den 17. februar 1998. Foto: CHUCK STOODY/AP
HJEMME IGJEN: Rabagliati ble mottatt som en helt i Whistler, den 17. februar 1998. Foto: CHUCK STOODY/AP

Åpner marihuanabutikk

Siden den gang har han prøvd seg som politiker, og de siste fem årene har han drevet med eiendomsutvikling i Britisk Columbia. Men marihuanaen var så definitivt ikke ut av livet til Ross Rebagliati. 

I januar 2013 ble det klart at Rebagliati og hans forretningspartner, Patrick Smyth, skulle starte en kjede med marihuanabutikker. 

Medisinsk marihuana er tillatt i Canada, og ideen til Rebagliati og forretningspartneren var å spille på snowboarderens berømmelse. 

Det helfrekke navnet ga seg selv. 

Ross' Gold.

Det spiller både på gullet hans, historien om hvordan han nesten mistet den og på navnet på forskjellige typer marihuana. 

MEN MARIHUANA-TIDEN VAR IKKE FORBI... Ross Rebagliati har i stedet bestemt seg for å gjøre forretning av sitt kontroversielle gull. Foto: Facebook.com/RossRebagliati
MEN MARIHUANA-TIDEN VAR IKKE FORBI... Ross Rebagliati har i stedet bestemt seg for å gjøre forretning av sitt kontroversielle gull. Foto: Facebook.com/RossRebagliati

– Det er den hånden jeg ble utdelt for 15 år siden. Jeg kan ikke unnslippe det, så jeg bestemte meg for at om du ikke kan slå dem, så er det bare å bli med på det, sa han da han offentliggjorde sin nye forretningsidé. 

 Rebagliati fikk tilbake gullet sitt, men han mistet sponsoravtaler og fikk et navn som var synonymt med doping. Nå skal han gjøre økonomisk vinning på det hele. 

Nye retningslinjer fra den kanadiske regjeringer har sørget for at medisinsk marihuanaindustrien privatiseres. De nye reguleringene skal tre i kraft innen mars 2014. 

Flaggskipbutikken, kalt «Rebagliati Gold», skal ligge i Whistler i Britisk Columbia. Det er også planlagt butikker i Toronto og Vancouver. 

Det er også opprettet en nettside, der man kan kjøpe Ross' Gold-produkter. Det selges blant annet T-skjorter og noen helfrekke notatblokker. 

ROSS' GOLD: Nettbutikken selger notatblokker med påskrift som «Marihuana; prestasjonsfremmende siden 1998» og «Vinnere røyker marihuana».
ROSS' GOLD: Nettbutikken selger notatblokker med påskrift som «Marihuana; prestasjonsfremmende siden 1998» og «Vinnere røyker marihuana».

– Som å komme ut av marihuanaskapet

Det legges heller ikke skjul på at dersom marihuana blir avkriminalisert i Canada, så vil det øke forretningsmulighetene. En undersøkelse offentliggjort av Forum Research offentliggjort i slutten av august 2013 viser det seg at mer enn to tredeler av canadierne er for en mildere marihuanalovgivning. 

69 prosent av de spurte støttet enten avkriminalisering av små mengder marihuana (34 %) eller legalisering og beskatning av marihuana (36 %). 

For Rebagliatis del er hans nye forretningseventyr et nytt kapittel som har lettet en bør fra den omstridte utøverens skuldre. 

– Det er noe jeg er lettet over. Det var nesten som å komme ut av marihuanaskapet, sier han. 

Nå legger han overhodet ikke skjul på at røyker marihuana selv. Han innrømmer lett at han gjør det ofte. 

– Daglig. For meg er det... eh, jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det: en medisinsk greie. Det er som å drikke kaffe. Noen ganger må du ha det om morgenen, noen ganger må du ikke det. Noen ganger må du ha det midt på dagen. Det kommer an på situasjonen, sier Rebagliati. 

Les også: Cannabis kan bli fjernet fra dopinglista

– Null kalorier og null fett

Han er også klinkende klar på at han mener marihuana ikke er prestasjonsfremmende for idrettsutøvere. 

– Det var ikke slik at jeg kunne sykle raskere, løfte tyngre eller hoppe høyere, sier han. 

Men Rebagliati tror det indirekte kan ha en positiv effekt. 

– Marihuana kan hjelpe deg å fokusere på treningen. Å fokusere på å trene seks dager i uken, 12 timer i uken eller hvor lenge det enn er. Det bryter ensformigheten og hjelper deg å komme til seg selv etter treningen. I så måte er det kanskje prestasjonsfremmende, fordi det, indirekte, kan få deg til å løpe raskere fordi du kan trene oftere når du ikke kjeder deg av hele opplegget, sier han. 

Da Rebagliati testet positivt i Nagano ble han målt til et nivå på 17,8 ng/ml. Den målingen er aldri blitt glemt. Da tidenes olympier, Michael Phelps, ble hasjavslørt støtte han svømmeren. 

– Hver gang noen kommer i trøbbel på grunn av hasj ringer media meg. Jeg var på NBC for å forsvare Michael Phelps for å røyke på en ansvarlig måte. Jeg sa til dem «hei, det er null kalorier og null fett», sier Rabagliati. 

I mai 2013 endret WADA terkselnivået for å kunne teste positivt på marihuana. Før lå det på 15 nanogram per milliliter. Nå er terskelnivået økt til 150 ng/ml. 

Kilder: CBC, Canoe, Sports Illustrated, New York Times, Antidoping Norge, rebagliatigold.com, Los Angeles Times, Vancouver Sun, Bleacher Report, Forum Research, High Times, USA Today.