Politiet: Plyndret sølvgruvene i tyve år

47-åringen er tiltalt for å ha sprengt seg vei til det verdifulle trådsølvet i de fredede gruvene i Kongsberg. Her er den utrolige historien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se TV-reportasje i vinduet over: Tatt på fersk gjerning på vei gjennom hull i bakken

Rettssaken som starter i Kongsberg tingrett mandag handler om en mann som ifølge tiltalen i årevis klatret rundt i de bekmørke og glisne gruvegangene i Kongsberg. I sekken skal mannen ha hatt både dynamitt og steinboremaskin.

Historien handler også om det politiet mener er hærverk på kulturminner og grovt tyveri.

Da mannen, som av enkelte kalles «Edderkoppen» på grunn av sine klatreferdigheter, ble tatt på vei ut av et hull i fjellet i mai 2012, var det ifølge politiet slutten på et mineralraid politiet mener omfatter sølv og andre stener for totalt rundt to millioner kroner.

Mannen har ifølge politiet på effektivt vis drevet sin egen, illegale gruvedrift i over to tiår.

GIGANTBESLAG: Krimsjef ved Kongsberg politistasjon, Morte Ole Pedersen, måtte ta i bruk en glattcelle for å få plass til mineraler, soveposer og gruveutstyr fra beslaget i gruvesaken.GIGANTBESLAG: Krimsjef ved Kongsberg politistasjon, Morte Ole Pedersen, måtte ta i bruk en glattcelle for å få plass til mineraler, soveposer og gruveutstyr fra beslaget i gruvesaken. Foto: Roar Dalmo Moltubak, TV 2– Saken er spesiell på mange måter, ikke minst på grunn av åstedet som er svært komplisert, sier aktor i saken, politiinspektør i Kongsberg Hans Egil Seljordslia, til TV 2.

Etterforskningen har pågått i over ett år, og tiltalen innebærer både brudd på kulturminneloven, straffeloven og brann- og eksplosjonsloven.

– Flere såkalte bergfester er sprengt bort inne i gruvegangene, og han har erkjent bruk av sprengstoff for utvinning av mineraler, forteller Seljordslia.

Ifølge tiltalen har mannen, som er bosatt i Drammen, siden 1991 hentet ut sølv fra sølvgruvene i Kongsberg-fjellene. Han er også tiltalt for ulvolig oppbevaring og bruk av sprengstoff. I tiltalen heter det også at mannen ulovlig skal ha hentet ut mineraler til en verdi av minst 120.000 euro fra Dyrafonn, Hardangervidda og andre steder.

Mannen har selv forklart at han samler på mineraler, og det er ikke tatt ut tiltale for videresalg av sølv fra gruvene.

Tatt på fersken etter 20 år

Det hadde lenge gått rykter om at det foregikk ulovlig ferdsel i gruvene som ble fredet i 1992. Kun små deler av sølvgruvene er åpne og sikret for turistferdsel, men stadig flere mente at «noen» drev ulovlig aktivitet i de mørke dypene av de gamle gruvene.

JAKTEN: Direktør ved Norsk Bergverksmuseum, Alfhild Skaardal og drift- og sikkerhetssjef Njål G. Isene fikk napp - og kunne avsløre ulovlig aktivitet i sølvgruvene.JAKTEN: Direktør ved Norsk Bergverksmuseum, Alfhild Skaardal og drift- og sikkerhetssjef Njål G. Isene fikk napp - og kunne avsløre ulovlig aktivitet i sølvgruvene. Foto: Roar Dalmo Moltubak– Turgåere meldte om høye drønn de mente kom fra innsiden av fjellet, forteller Seljordslia.

Norsk Bergverksmuseum, som drifter gruvene på Kongsberg fikk i 2009 ny sjef, direktør Alfhild Skaardal. Hun fikk også nyss i ryktene om hva som kunne foregå i gruvene og allierte seg med politiet i Kongsberg.

6. mai 2012 fikk de et konkret tips: Noen var på vei ned i gruvene gjennom et hull i bakken rett ved bilveien opp til det populære turområdet på Knutefjell.

– Alarmen gikk og en mann fra politiet og en ansatt ved Bergverksmuseet dro opp til gruveåpningen, forteller Skaardal til TV 2.

Erkjenner deler av tiltalen

Det var den nyansatte drift- og sikkerhetssjefen Njål Isene som sammen med politiets utsendte ankom skogholtet der mannen skulle ha tatt seg inn i gruvene. Hullet var forsøkt dekket av kvist og stein, men en ytterjakke avslørte at her, her hadde noen vært.

– Vi var i ferd med å legge oss i skjul i lia over hullet og var forberedt på å vente ei god stund, da det begynte å knake nede i åpningen. Opp gjennom kvistene klatret det en mann, forteller Isene til TV 2 mens han peker ut hullet mannen brukte som inngang til gruvenettverket.

KRAFTIG REDSKAP: I sølvgruvene fant politiet flere steinboremaskiner og et aggregat mannen skal ha brukt i jakten på ulovlig sølv.KRAFTIG REDSKAP: I sølvgruvene fant politiet flere steinboremaskiner og et aggregat mannen skal ha brukt i jakten på ulovlig sølv. Foto: Roar Dalmo Moltubak, TV 2Den nå tiltalte 47-åringen ble tilropt av politiet og erkjente på stedet at han hadde vært nede i gruvene. I jakkelommen hadde han også håndfaste bevis på noe annet: Han hadde stjålet sølv fra de fredede gruvene.

– Pågripelsen skjedde uten dramatikk og mannen har erkjent flere av forholdene han er tiltalt for, sier aktor Seljordslia til TV 2.

For Bergverksmuseets direktør ble mistankene om ulovlig ferdsel og sølvtyveri ytterligere forsterket og bekreftet da politiet gjennomsøkte den tiltalte mannens bolig i Drammen. I kjelleren hadde nemlig mannen laget sitt eget lille museum, med store mengder sølv og andre mineraler merket og stilt ut i glassmontere.

– Det var selvfølgelig en stor tilfredsstillelse i at den første mannen vi klarte å avsløre var en såkalt stor fisk, sier Alfhild Skaardal.

Den første utvinningen av sølvholdig blymalm startet i fjellene i Kongsberg i 1540, og i dag er ifølge Bergverksmuseet fremdeles 300 gruvesjakter intakte. Gruvegangene mannen har beveget seg i strekker seg til sammen rundt 1000 kilometer vertikalt og horisontalt, ifølge museets egne informasjonssider.

Museumsansatt kjøpte mineraler

I opprullingen av saken kom det frem nye og sjokkerende opplysninger: En nå tidligere ansatt ved Norsk Bergverksmuseum hadde kjøpt mineralet Anatase til en verdi av 40.000 kroner fra «Edderkoppen» til museets samlinger.

Mannen mener kjøpet var lovlig, men sluttet kort tid senere i jobben sin. Salget av anatase-partiet fra Hardangervidda er inkludert i tiltaleteksten mot «Edderkoppen», men den tidligere ansatte ved Bergverksmuseet er foreløpig ikke tiltalt.

Til TV 2 sier mannen at han ikke vil la seg intervjue, men fastholder at han handlet i god tro og ikke mener han har gjort noe galt. Til dokumentarmagasinet Plot, som har intervjuet mannen, forklarte han tidligere i år at han sluttet i jobben på grunn av sykdom.

Dersom «Edderkoppen» blir dømt for anatassalget, risikerer den tidligere museumsansatte å bli tiltalt for heleri.

Enormt beslag

Politiet måtte bruke to biler for å få fraktet sølv, mineraler, gruveutstyr og klatreutstyr fra drammensmannens bolig til politistasjonen i Kongsberg. Nå ligger alt lagret i en glattcelle i kjelleren på politihuset, godt låst inne bak flere lukkede dører.

UTSTILLING: Dette bildet er tatt fra drammensmannens kjeller under politiets ransakelser. Mineralene, inkludert sølvet fra Kongsberg, var systematisert i et glassmonter.UTSTILLING: Dette bildet er tatt fra drammensmannens kjeller under politiets ransakelser. Mineralene, inkludert sølvet fra Kongsberg, var systematisert i et glassmonter. Foto: Roar Dalmo Moltubak, TV 2Totalt beslagla politiet 75 kilo sprengstoff fra mannens eiendommer, og ifølge Seljordslia har mannen erkjent å ha tilegnet seg sprengstoffet gjennom jobben han tidligere hadde.

– Totalverdien på de beslaglagte mineralene ligger i følge ekspertene vi har benyttet på rundt to millioner kroner, forteller krimsjef i politiet på Kongsberg, Morten Ole Pedersen, mens han viser frem noe av sølvet påtalemyndighetene mener mannen har stjålet fra gruvene.

Det er satt av tre dager til rettssaken mot 47-åringen, som gjennom sin forsvarer Fredrik Neumann har avslått å la seg intervjue om tiltalen eller den kommende rettssaken mot ham. Til lokalavisen Laagendalsposten, som har fulgt saken tett siden pågripelsen, uttaler forsvareren at mannen opplever saken som belastende.

Saken avgjøres i rettssalen, ikke i media, er Neumanns korte kommentar til TV 2.