Museumsansatt kjøpte stjålne mineraler - slipper rettssak

Den tidligere konsvervatoren ved Bergverksmuseumet i Kongsberg fikk påtaleunnlatelse med to års prøvetid

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under opprullingen av saken mot den såkalte «Edderkoppen», 47-åringen fra Drammen som gjennom flere år hadde plyndret de fredede sølvgruvene i Kongsberg, at den nå pensjonerte mannen ble siktet for heleri av både sølv fra gruvene og metall fra Hardangervidda.

Heleriet av det stjålne sølvet er ifølge Dagbladet foreldet, mens den tidligere konservatoren fikk påtaleunnlatelse med to års prøvetid for å ha kjøpt inn mineralet anastas av Edderkoppen. Anastaset skal 47-åringen ha tatt ulovlig ut fra Hardangervidda.

- En totalvurdering er årsaken til at vi har valgt å utferdige en påtaleunnlatelse med en prøvetid på to år. Mannen har allerede mistet jobben sin ved museet, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia til Dagbladet.

Da den tidligere konservatoren, som også har vært direktør ved Norsk Bergverksmuseum, forklarte seg i retten måtte han tåle sterk kritikk for forholdet han hadde til den nå dømte 47-åringen.

TV 2 har tidligere fortalt hvordan mannen plyndret gruvene i tyve år.

Den tidligere museumsansatte innrømmet at han visste om den ulovlige aktiviteten i gruvene, og fortalte også at han hadde sett store mengder sølv og mineraler i kjelleren til domfelte.

Politiinspektør Seljordslia var ikke tilgjengelig for kommentarer til TV 2 fredag.

Politiet i Kongsberg har ifølge Dagbladet med påtaleunnlatelsen nå avsluttet hele saken. Den såkalte "Edderkoppen" ble dømt til fengsel i ett år og to måneder, med seks måneder ubetinget fengsel.