GODE TIDER: Det blir en hyggelig vinter for norske strømkunder.     Foto: Erik Johansen / Scanpix
GODE TIDER: Det blir en hyggelig vinter for norske strømkunder.     Foto: Erik Johansen / Scanpix

Slik blir strømregningen din i vinter 

Du kan bruke julelønna på annet enn fyring. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En solrik sommer ble etterfulgt av en tørr høst i store deler av landet. 

Dette kunne fort gitt oss høyere strømpriser,  men etter noen få uker med vintervær, er det igjen blitt varmere - og våtere.  

Det er mildvær og regn i vente, også høyt til fjells og lengst nord. 

Statistikken fra Norges Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at fyllingsgraden i norske vannkraftmagasin nå ligger på 70 prosent, som er noe under normalen.

 

Billig kull og CO²

Men sjefanalytiker John Brottemsmo i Bergen Energi tror at dersom været frem til jul vil bli slik det er meldt, vil magasinene ha normal fyllingsgrad før slutten av året. Det er som alltid gode nyheter for strømprisene. 

Han sier at årets nivå gir en langt gunstigere situasjon enn i 2009/2010/20011-sesongene. 

Men det er også andre faktorer som bidrar til at norske forbrukere kan bruke julelønnen sin på andre ting enn å fyre. 

– Kullprisene har falt sammenhengende i to år, og bare det gjennom det siste året har de gått ned 25 prosent. Det er særlig det kinesiske markedet som skaper bevegelsene, landet står for 55 prosent av kullutvinningen. Her er det en stor omstrukturering på gang. I tillegg har produksjonen økt betydelig i Australia og Indonesia. 

Ifølge Brottemsmo er årsaken til at kullpriser påvirker norske priser, er at vi kjøper alternativ kraft når det er lite vann i magasinene. 

 

Mer regn, mindre penger 

Produktsjef Frode Myrland i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk støtter Brottemsmo i hans analyse. 

– Det var tørt i både sommer og i store deler av høsten. Det ga oss en hydrologisk balanse i minus, og høyere priser enn de to siste årene. Men den siste måneden har det vært mer nedbør, og det gjør at prisene faller. 

– Er det store regionale forskjeller på strømprisene? 

– Det var noen forskjeller mellom Norges fem prisområder tidligere i høst, men nå er det liten variasjon. Om det ikke skjer noe dramatisk, som feil på linjenettet som vil skape problemer med å få ut energi, ser det ut som om det vil holde seg slik. 

Myrland drar frem lave priser på både kullenergi og klimakvoter som viktige bidrag for lave strømregninger. 

– Forbruket av kullkraft har gått ned på det europiske markedet. Dette er mye på grunn av de økonomiske nedgangstidene, som gjør at bedrifter bruker mindre energi, men også fordi fornybarenergi har blitt mer utviklet, ikke minst i Tyskland. Dette gjør at det er lavere etterspørsel og stort tilbud. Samtidig bidrar lave klimakvoter til å skaffe nordmenn billig strøm. 

Sjekk konkurransetilsynets strømbarometer for å finne billigst strøm!