– Det er kirurgisk doping

Derfor får ikke Tiril Sjåstad Christiansen ta samme operasjon som konkurrenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo/Colorado (TV 2 Sporten): Det norske OL-håpet i fristil falt stygt og røk korsbåndet i venstre kne forrige uke. Nå spøker det for OL i Sotsji. En annen gullfavoritt i Sotsji er Kaya Turski (25) fra Canada.

 

Da hennes korsbånd røk i sommer gjennomførte hun en oppsiktsvekkende operasjon omtalt på Fri Flyt. Turski fikk installert nytt korsbånd. Hun var tilbake i bakkene på meget kort tid. En lignende operasjon får ikke Tiril Sjåstad Christiansen.

 

– Det er en kombinasjon av en plastbit og faktisk vev fra en død person. Det er ikke noe for en ungdom. Etter et par års tid begynner de fibrene å ryke og da får du slitasjegikt i kneet, sier Lars Engebretsen, Olympiatoppens lege.

 

  Artikkelen fortsetter under bildet! 

Verdensmester i Kaya Turski fra Canada under medaljeseremonien etter slopestyle-finalen i freestyle-VM i Myrkdalen utenfor Voss.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Verdensmester i Kaya Turski fra Canada under medaljeseremonien etter slopestyle-finalen i freestyle-VM i Myrkdalen utenfor Voss. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 

 – Shit, da må jeg jobbe hardt
I den canadiske leiren er man ikke bekymret for inngrepet som er gjort hos fristil-stjernen:

 

– Mange utøvere har tatt denne operasjonen. Så langt er vi fornøyd med fremgangen til Kaya, vi er fornøyd med resultatet, sier Canadas landslagssjef, Toben Sutherland, til TV 2 Sporten.

 

– Når hun klarer seg på fire måneder, da tenker jeg shit. Da må jeg jobbe hardt for å klare meg på to, sier Tiril Sjåstad Christiansen.

 

 18-åringen har ikke fått gode prognoser av doktor Engebretsen. Han anslår at hun har en sjanse på ti prosent til å rekke OL i Sotsji, ved å trene opp musklene i kneet uten korsbånd.

 

– Det er kirurgisk doping
Den norske legen går så langt at han kaller den sjeldne operasjonen for kirurgisk doping.

 

– Jeg synes det kan være et passende uttrykk. Grunnen til at jeg kaller det doping er fordi jeg vet at det ikke varer så veldig lenge, dessverre. Dette er jo et forsøk på å overkomme det at det tar lang tid før dit eget vev gror, sier Engebretsen, som tror slike operasjoner er beregnet på idrettsfolk som er på tampen av sine karrierer.

 

– Du finner ingen leger i Nord-Europa som ville gått med på å gjøre et sånt inngrep, mener han.

 

 – Jeg vet at det ikke er medisinsk doping, sier Sutherland.

 

 – Dette er første gang noen spør oss om dette, vi har ikke snakket med media om dette før, sier treneren til Kaya Turski.

 

Se reportasje øverst i artikkelen!