Helene Olafsen mener boarder-cross nedprioriteres

Sist vinter tok Helene Olafsen og Stian Sivertzen VM-bronse, uten noen fra forbundet til stede. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Du føler deg jo litt alene. Pressemeldingen kom ikke ut før to dager etterpå, og man føler seg ikke så verdsatt. Man har gjort et veldig godt resultat, og nesten ingen vet om det, sier Olafsen til TV 2. 

- Jeg skjønner det veldig godt. Det er rett og slett et økonomispørsmål, og hadde vi hatt større budsjett hadde vi sendt et større apparat med nordmenn til alle konkurranser. Samtidig har deres amerikanske trenere mye større kompetanse på boardercross. Vi kunne bare vært der som moralsk støtte, svarer landslagssjef Thomas Harstad. 

Tilbake i toppen med privatlag

VM-bronsen var Olafsens første resultat i verdenstoppen på to år, etter å ha vært gjennom et skademareritt med to korsbåndskader og beinbrudd. Forrige helg tok hun en ny tredjeplass i sesongåpningen i østerriske Montafon, og viser at hun er i god rute til OL i Sotsji. 

Både 23-åringen og Sivertzen kjører denne sesongen på et amerikansk privatlag, etter at Snowboardforbundet ikke forlenget kontraktet til treneren Jonte Grundelius i 2012. Forbundet betaler isteden nærmere 400.000 kroner for at de to utøvernne kan trene med amerikanerne. 

- Det var en felles avgjørelse mellom Jonte og forbundet, og vi kom ikke til enighet om en årsansettelse. Vi er likevel veldig fornøyd med at Stian og Helene kan være en del av det amerikanske laget, og mener de har større kompetanse enn hva vi kunne gi dem i Norge, sier landslagssjefen. 

- Hvor mange boardercross-konkurranser er representanter fra forbundet tilstede på pr. sesong?

Boardercross i Montafon tidligere i desember. Foto: Scanpix.
Boardercross i Montafon tidligere i desember. Foto: Scanpix.

- Vi har kun budsjett til å sende trenerapparat på konkurranser, og for disse to er det deres amerikanske trenere som er tilstede på hvert renn. På samme måte er trenerteamet til freestyle med dem på hver konkurranse, sier Harstad. 

Trenerteamet i freestyle teller to trenere; Per-Iver Grimsrud og Sondre Hylland, i tillegg til landslagssjef Harstad og rekruttrener Henning Martinsen. 

- Sparer ikke 

Snowboardforbundet har det trangt økonomisk, og Harstad innrømmet til TV 2 i høst at de kunne ende i minus i regnskapet etter sesongen. Noe av grunnen er at de valgte å bruke 200.000 kroner for en treningsleir for freestyle-kjørerne i oktober. 

Olafsen sier hun har forståelse for at de ikke kan ha en trener ansatt med ansvar for kun to utøvere, og understreker at det amerikanske laget fungerer bra. Der får de nå bl.a. egne smørere, som de ikke hadde da de hadde norsk trener. 

- På en annen side er det kjedelig å ikke ha det teamet rundt deg som skal være med deg når det virkelig gjelder, sier Olafsen. 

Harstad mener de ikke har spart noe etter at Grundelius stilling ble kuttet, men at de samlet har større utgifter for disse to kjørerne nå i forbindelse med det amerikanske laget. 

- Hvor store vil kostnader vil du anslå?

- Jeg vil ikke gå inn på kroner og øre.

Forstår frustrasjonen

TV 2s snowboard-ekspert Jonas Greve, sier at han skjønner at boardercross-kjørerne vil ha mer støtte. 

- Jeg kan absolutt forstå frustrasjonen. Man presterere på toppnivå, også er det kall det gjerne mindre interesse. Så jeg forstår at de reagerer på det, og jeg håper at det kan bli mer fokus også på boardercross. For der har vi reelle mealjesjanser i OL som kommer nå i Sotsji, sier Greve. 

Samtidig understreker han at med lite penger i forbundskassa, er det naturlig at det må gjøres prioriteringer. 

- Snowboardforbundet har lite penger, og det er flere utøvere i freestyle enn i boardercross. Nå trener jo Stian og Helene med et amerikansk lag, og i en OL-sesong må man nok prioritere litt hvor man skal putte pengene, mener han. 

Mindre penger i boardercross

Landslagskjørerne, både i freestyle og boardercorss, har i flere sesonger betalt reise til konkurranser selv gjennom sesongen. Samtidig er freestylekjørerne mer attraktive sponsorobbjekter, og får dermed mer "lønn". 

Olafsen som tidligere også har satset på freestyle, og vet at det er mindre penger i boardercross. 

- Vi er ikke kule nok i mange sammenhenger i snowboardverdenen, pengene ligger i slopestyle og halfpipe. Så siden det er sånn er det vanskeligere for oss å få sponsormidler, og vi betaler alt selv, sier hun og innrømmer at det er såvidt det går rundt. 

Det de kan støtte seg på er B-stipend fra Olympiatoppen, på 70.000 kroner per sesong. 

- Boardercross er dessverre mindre utbredt enn freestyle, men vi får jo bare håpe at det blir mer interesse og mer penger i sporten etterhvert, sier Harstad, som understreker at Olafsens tredjeplass og Sivertzens fjerdeplass i Montafon sist helg er utrolig gledelig. 

- Jeg skal være rå, så får jeg håpe noen har lyst til å sponse meg også, avslutter 23-åringen med et smil.