«Ribbekrig» på Stortinget

En over 50 år gammel tradisjon forsvinner. Det skaper bråk på Stortinget.

I over 50 år har Stortingets julelunch vært den samme. Representanter, ansatte og pensjonister har satt seg rundt bordene i Vandrehallen og Eidsvollsgalleriet til tradisjonell julemat en av de siste dagene før jul.

Men nå skal Stortinget ribbes for tradisjoner. 

– Vanskelig å snu tradisjoner

Etter at invitasjonen til årets julelunch med stående buffet gikk ut denne uken, har dette vært den store snakkisen blant både folkevalgte og ansatte i korridorene på Løvebakken.

– Vi legger opp til mingling hvor det blir juletapas som noen kaller det, men det blir jo julemat, sier Stortingspresident Olemic Thommessen (H) til TV 2.

Stortingets direktør Ida Børresen har prøvesmakt tapasmenyen som skal erstatte tradisjonell julemat i Vandrehallen mandag.

– Det er vanskelig å snu lange tradisjoner på Stortinget, men vi prøver, sier Stortingets direktør, Ida Børresen. 

Ribbefraksjonen proteseterer

 I andre etasje på Stortinget sitter tidligere matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) som rister oppgitt på hodet av endringene.

– Man spiser ikke julemat stående. På julaften sitter man og spiser og jeg synes det er greit at vi gjør det også når det er julelunch på Stortinget, sier Salgsvold Vedum.

– Hva synes du om tapas i stedet for ribbe? 

– Da er jeg for ribbe, for jul er tradisjon at det er noe av gleden med jul at vi gjentar det samme år etter år, så kan vi ha masse variasjon ellers i året. 

Han får full støtte av partifelle Per Olaf  Lundteigen. 

–  Stortingets julelunch er noe jeg har sett frem til i alle år fordi vi senket skuldrene, sang julesanger og spiste tradisjonell julemat. Tapas er en verdiradikal endring. Jeg har ikke sans for det som julelunch.  Jeg ønsker at vi skal sitte, ikke stå med fingermat. Det er visse tradisjoner som en verdikonservativ skal ta vare på, sier Lundteigen.  

Lager fingermaten selv

På kjøkkenet i Stortinget er de allerede i gang med forberedelsene til mandagens juletapas. 

–  Her har jeg en god del hvitløk, koriander, chili og ingefær, sier kjøkkenleder Lars Otto Midtbø.

Onsdag ettermiddag fikk han besøk av Stortingets direktør som allerede har prøvesmakt på den nye julemenyen.

– Vi gjør litt om på hele opplegget for julelunchen som har lange tradisjoner på Stortinget. Før har vi sittet til bords og spist kald julemat. I år prøver vi oss på stående buffet og juletapas. Den blir veldig god, sier Børresen. 

Blir debatt på toppen

Beslutningen om å fjerne bordene, stolene og innføre fingermat som skal spises stående skaper splid helt til topps. 

–  Vi har fått mange reaksjoner.  Vi må drøfte dette da i januar på vårt seminar i presidentskapet om vi skal kombinere det å ha en stående buffet og likevel sitte ned for det er mange som vil det, sier Stortingets visepresident Marit Nybakk (Ap). 

Blant de folkevalgte og ansatte er meningene delte.

– Det blir mye julemat på mange mennesker før jul, så kanskje litt tapas også er bra, sier stortingsrepresentant Henrik Asheim (H). 

– Jeg synes det er hyggelig at vi kan sette oss ned og slappe av litt og få litt julemat og julemusikk, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF).  

«Ribberåd» fra regjeringen

I tillegg til de folkevalgte, Stortingets ansatte og pensjonistene på Løvebakken, er også medlemmene av regjeringen og styret i Stortingets presselosje invitert til julelunchen på Stortinget.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har vært på flere juleluncher, men ønsker ikke å ta stilling til den betente debatten. Likevel gir hun som ribbeansvarlig i regjeringen et klart råd til Stortinget.  

–  Vi har underproduksjon av ribbe, men overproduksjon av resten av grisen, så min oppfordring er å servere resten av grisen. Det er helt sant, sier Listhaug.