Nykommer med Northug-selvtillit 

Simen Sveen vil bli verdens beste skiløper. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DAVOS (TV 2): Simen Sveen er 25 år gammel og kommer Ringsaker. Folk fra Hedmark er kjent for å være litt (!) sindige, men denne langrennsløperen fra «Prøysenland» har "itte respekt for noen i hele væla". 

– Mange sier at løypene i Davos er tøffe. Jeg synes alt her er helt perfekt. Det er lange tøffe stigninger og såkalt vanskelig mellomhøyde ( ca 1500 moh). Jeg bare gleder meg, jeg. Jeg har ni uker i høyden foran denne vinteren, så den delen er i orden. Og dette er forhold for meg, sier Sveen. 

– Oisann? 

– Ja, dette er løyper for løpere som har motor, og min styrke er vel at jeg har kapasitet. 

Simen Sveen er skiløper på heltid, men har en fortid som student. Sveen er kommet halvveis på legestudiet, men det har han satt på vent. 

– Dette er ingen god butikk, men takket være private sponsorer får jeg mulighet til å drive med det jeg har alle mest lyst til, forklarer Sveen. 

Simen Andreas Sveen og Martin Johnsrud Sundby (t.h.) under verdenscuprennet i 50 km fellesstart langrenn i Holmenkollen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Simen Andreas Sveen og Martin Johnsrud Sundby (t.h.) under verdenscuprennet i 50 km fellesstart langrenn i Holmenkollen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Det var takket være innsatsen under sesongåpningen på Beito at han ble tatt ut til 30 kilometer fristil i Davos. Han har tidligere gått verdenscup. Begge gangene var han med i den nasjonale kvoten på femmila i Holmenkollen. På Beito ble Sveen nummer 9 på 15 km fristil. Han var bare 54 sekunder bak Martin Johnsrud Sundby. Avstanden opp til Sjur Røthe, som endte på 3. plass, var på fattige 11 sekunder. 

– Nå er du et nytt fjes i løypa og er en del av Norges lag i Davos, hvordan er du tatt i mot? 

– Dette er en herlig gjeng som er veldig inkluderende. Jeg har jo selvsagt som førstereisgutt mange spørsmål, og det er ikke noe problem med råd og hjelp fra de andre gutta, sier Sveen, som ikke frykter å gå på en smell i Davos-løypene. 

– Men nå blir det litt tøffere konkurranse enn det du er vant til i Skandinavisk Cup? 

– Ja, og det var jo nettopp Skandinavisk Cup jeg trodde jeg skulle gå denne helgen. Jeg hadde allerede sjekket vær og føre i Finland, men heldigvis ble det i stedet Davos. Det var et mål før sesongstart. Selvsagt er det mange gode løpere her, men respekt når jeg står på startstreken lørdag? Nei, ingen! Jeg hadde ikke gjort de valgene jeg har gjort hvis jeg ikke tror at jeg kan bli best i verden på ski, sier Sveen.