TUNGVEKTERE: Vitalij Klitsjko, og broren Vladimir, som er regjerende verdensmestere,  er aktive i demonstrasjonene i Kiev.
TUNGVEKTERE: Vitalij Klitsjko, og broren Vladimir, som er regjerende verdensmestere,  er aktive i demonstrasjonene i Kiev.

Knockout fra Klitsjko - presidenten vil signere EU-avtale 

Tungvekts-verdensmester Vitalij Klitsjko presser presidenten til å si ja til Brussel. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Ukrainas president Viktor Janukovitsj kommer likevel til å signere den mye omtalte EU-avtalen, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton ifølge BBC. 

Hun møtte pressen i Brussel torsdag. 

 

Enorme opprør 

De siste ukene har Ukrainas hovedstad Kiev i stor grad vært lammet av demonstranter, etter at president Janukovitsj tidligere nektet for å underskrive avtalen. Demonstranter har krevd nyvalg som følge av EU-nekten, som mange mener vil føre landet nærmere Moskva. 

Dette er de største demonstrasjonene Ukraina har sett siden Oransjerevolusjonen for ni år siden. 

Men ifølge Ashton skal presidenten nå ha sagt at hans mål er å undertegne avtalen, men at hun ikke kan si noe om når dette skal skje. Ashton hevder at Janukovitsj er bekymret over de økonomiske problemer landet står overfor. 

Hun sa at hans bekymring under sine samtaler var de «kortsiktige økonomiske problemer» som Ukraina står overfor. 

 

 Boksemester leder an 

EUs Catherine Ashton og Ukrainas president Viktor Janukovitsj under møtene denne uken.
EUs Catherine Ashton og Ukrainas president Viktor Janukovitsj under møtene denne uken.

I spissen for demonstrasjonene de siste ukene, står verdensmester i tungvektsboksing Vitalij Klitsjko. Men meldingen om at presidenten likevel gir etter for press, og i alle fall på sikt vil signere EU-avtalen kan opposisjonslederen glede seg over en midlertidig seier. 

Klitsjko hadde tirsdag møter med Catherine Ashton. Dagen etter rykket politiet hardt inn i en protestleir i Kiev, noe som fikk verdensmesteren til å rase. 

 – Med det som skjedde i natt, har Janukovitsj stengt veien for alle former for kompromiss, sa Klitsjko på en pressekonferanse i Kiev onsdag.

– Men nå skjønner vi at Janukovitsj ikke har noe som helst ønske om å snakke med sitt folk og kun forstår fysisk makt, som han bruker mot demonstrantene.

 

Press fra Russland 

Både USA og EU har reagert kraftig på hvordan de ukrainske myndighetene har håndtert de siste ukenes demonstrasjoner. 

USAs utenriksminister John Kerry reagerte sterkt på politiets storming av den fredelige protestleiren, og sa at det var et avskyelig svar på en fredelig protest . Utenriksdepartementet sa senere det var vurderer en rekke tiltak, inkludert sanksjoner mot myndighetene. 

Samtidig er Moskva bekymret for at  EUs frihandelsavtale med Kiev ville gå ut over det russiske markedet. De ønsker heller å knytte Ukraina i en tollunion med Hviterussland og Kasakhstan.

I sin årlige tale til russiske parlamentet på torsdag , sa president Vladimir Putin at han håpet en løsning på Ukrainas krise, og lovte at de ikke ville tvinge en tollunion på Ukraina.