Slik lager du sunn is

Kostholdseksperten forteller deg hvordan du kan lage en is som er så sunn at du kan spise den til hverdagsdessert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå nærmer det seg jul, og jul er desserttid. Hos mange er is i rikelige mengder en viktig del av jula – det er bare synd at is inneholder både fett og kalorier i store mengder.

Klinisk ernæringsfysiolog ved Norsk idrettsmedisinsk institutt, Kari Sellæg, gir deg tipsene til hvordan du kan lage isen både sunn og god. 

– Å lage sunn is hjemme er veldig enkelt, og det smaker kjempegodt! Du kan lage mange forskjellige varianter. Ta utgangspunkt i frukt eller bær som du liker og tilsett yoghurt eller vaniljekesam, sier hun.

– Kjøp små ispinneformer eller dessertskåler, slik at posjonene blir små. Deretter prøver du deg fram med ulike smaker og kombinasjoner, sier Sellæg.

Isen blir både frisk og god, og en liten pinneis vil kun inneholde ca. 50 kcal. Til sammenligning inneholder en pin-up 120 kcal, en kroneis med sjokolade inneholder 220 kcal og en posjon med fløteis med vaniljesmak inneholder 146 kcal

 

Oppskrift på sunne ispinner

1 del pakistansk mango

1 del yoghurt med mango/pasjonsfruktsmak.

Skrell mangoen og fjern steinen. Mos til en jevn masse med stavmikseren. Bland i yoghurt. Fyll i ispinneformene og vent: Etter noen timer har du kjempegode og sunne ispinner klare!

Har du ideer til andre gode smaker? Del dem med oss i kommentarfeltet!

Oppskrift på sunn boksis

I disse juletider foretrekker man kanskje å servere isen i dessertskåler.

Da kan man lage flere posjoner i en større plastbeholder med lokk. Også her gjelder det å finne fram til sin yndlings-smakskombinasjon.

Sellægs favoritt er en blanding av mango og vaniljekesam:

1 del mango

1 del vaniljekesam

Litt limesaft.

Mangoen skrelles, steinen fjernes, og fruktkjøttet moses godt med stavmikseren. Bland i vaniljekesam og lime. Hell blandingen i plastboksen, og sett den i fryseren.

Tips: Isen får en bede konsistens hvis du moser den rakst med stavmikseren rett før servering. Ta boksen ut av fryseren og la den stå litt på benken til den er blitt litt mykere, slik at du kan bruke stavmikseren på den.

NB – ikke la den stå for lenge – den skal fremdeles være godt frossen. Fordel isen i dessertskåler og server.

Is for den som vil ha noe godt med en gang

Programleder i Sporty, Hedda Kise, har en god idé til hvordan man kan lage seg is som kan spises med en gang:

1 pose frosne jordbær

1 beger vaniljekesam

La bærene stå litt framme på benken til de har smeltet nok til at du kan bruke stavmikseren, men fremdeles er frosne.

Bland godt og spis med en gang før det smelter!

Les også hvordan du kan lage sunn taco!

TV 2 Sporty ser du søndager kl. 19.00.