OSLO TINGRETT: En mann i 30-årene ble tirsdag varetektsfengslet i 10 dager. Mannen er siktet for overgrep mot barn under 16 år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
OSLO TINGRETT: En mann i 30-årene ble tirsdag varetektsfengslet i 10 dager. Mannen er siktet for overgrep mot barn under 16 år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Oslo-mann siktet for overgrep mot to tenåringsjenter

Mannen i 30-årene er også siktet for å ha oppbevart bilder som viser seksuelle overgrep mot barn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet vet kun hvem den ene av de to jentene er.

Ifølge siktelsen dreier det seg om seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år. 

– Vi har ulik informasjon om disse jentene. Vi har kun identiteten til én jente, sier Hans-Christian Ingebrigtsen, politiadvokat ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til TV 2. 

Skal ha skjedd før 2011 

Den siktede ble i går varetektsfengslet i 10 dager med brev- og besøkskontroll i Oslo tingrett. Etter det TV 2 får opplyst skal politiet mene at overgrepene har skjedd før 2011. 

– Politiet har fra ulike, uavhengige kilder fått opplysninger om den siktede. Når vi så dette i sammenheng, mener vi at vi hadde skjellig grunn til å mistenke mannen for oppbevaring av overgrepsmateriale og for at han har hatt seksuell omgang med mer enn ett barn under 16 år, sier Ingebrigtsen. 

Mannen ble pågrepet på lørdag og ble mandag avhørt i fire timer. 

Fryktet påvirkning av vitner 

Den siktede er imidlertid ikke en av de 73 personene som i forrige uke ble tatt i Kripos-aksjonen mot deling av barneovergrepsfilmer. 

Ettersom politiet foreløpig kun hvem den én av jentene er, ville de varetektsfengsle mannen, slik at han ikke skulle få mulighet til å påvirke vitner eller fornærmede i saken. 

– Hvorfor vet politiet kun hvem den ene jenta er?

– Det er fordi opplysningene som ga skjellig grunn til mistanke ikke var mer presise på identitet, svarer Ingebrigtsen, som også opplyser at overgrepsmaterialet på mannens datamaskin ikke har sammenheng de mulige fysiske overgrepene politiet mistenker. 

Utvidet siktelsen 

Mannen i 30-årene erkjenner delvis straffskyld. 

– Min klient har selv gitt politiet identiteten til en jente og erkjent seksuell omgang med henne da hun var like under 16 år. Han har også erkjent oppbevaring av materiale som viser seksuelle fremstillinger av barn på sin datamaskin, sier forsvarer Thorvald Tobias Vik Steen i Advokatfiramet Staff. 

Etter dette utvidet politiet siktelsen, opplyser Vik Steen. 

– De mener nå at han har begått overgrep mot flere barn, men de kan ikke si noe om hvem disse er, ei heller hvor og når eventuelle overgrep skal ha skjedd. Dette erkjenner han ikke straffskyld for, sier forsvareren, som derfor mener det er uklart om politiet mener det er to eller flere jenter de mener mannen skal ha forgrepet seg på. 

Reagerer på politiets fremgangsmåte 

– Min klient har vært samarbeidsvillig og gitt et omfattende avhør, uten at politiet har konfrontert han med de nye opplysningene som begrunner den utvidete siktelsen. Han nektes også innsyn dokumentene, noe som gjør det umulig for min klient å imøtegå påstandene, sier Vik Steen. 

Han reagerer derfor på at politiet ville varetektsfengsle mannen. 

– Dette gjøre de blant annet på grunnlag av de klausulerte dokumentene. En slik fremgangsmåte strider mot prinsippet om rettferdig rettergang i Den europeiske menneskerettigetskonvensjonen, sier forsvareren. 

– Politiet er grunnleggende uenig i kritikken fra forsvarer. Spørsmål om antall jenter siktede skal ha hatt seksuell omgang med, har han hittil ikke ønsket å forklare seg nærmere om. Dette gjør det nødvendig for politiet å fremstille mannen for varetektsfengsling, svarer politiadvokat Ingebrigtsen.