Sammenligner håndballjentene og Sveriges gamle storlag

Norges målvaktstrener Mats Olsson ser mange likhetstrekk mellom håndballjentene og legendariske «Bengan Boys».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Zrenjanin (TV 2): I 1990 tok Sverige seg noe overraskende til VM-finale mot Sovjetunionen. Takket være et fantastisk forsvar og strålende målvaktsspill av Mats Olsson, senket de også storfavoritten med 27-23 i finalen.

Det var startskuddet på tolv fantastiske år for svensk herrehåndball under ledelse av Bengt Johansson.

«Bengan Boys», som de ble kalt, tok 13 medaljer på 14 mesterskap. I 2004 gikk han av som landslagssjef.

Nå er det laget en dokumentarfilm om tidenes mest suksessrike svenske landslag. Og i forbindelse med premieren skal laget samles igjen til en kamp mot verdensstjerner fra samme tidsepoke.

Les: Tvillingtrøbbel på landslaget – klarer du å se forskjell?

Glenn Solberg på verdenslaget
Olsson, som nå er målvaktstrener for Norges håndballjenter, ser veldig frem til samlingen.

– Det blir veldig gøy. Det begynner å bli lenge siden nå. Det er snart ti år siden det tok slutt. Så det er moro at folk fortsatt husker, og fortsatt har interesse av hva som skjedde rundt Bengan Boys. Vi som var med synes det blir gøy. De har jobbet med dokumentaren gjennom høsten. Samlet videoklipp og gjort intervjuer. Nå skal det avsluttes med en kamp i Halmstad 11. januar, forteller han.

Daniel Stephan, Volker Zerbe, Dragan Skrbic, Joel Abati og Glenn Solberg er bekreftet som deler av verdenslaget, men Olsson har også hørt at spillere som Talant Dujsjebajev, Irfan Smajlagic og Igor Turtsjin skal være aktuelle.

– Jeg gleder meg kanskje først og fremst til alt rundt. Treffe gamle motstandere igjen. Så får vi se hvor lenge vi orker å spille, om det blir 60 minutter eller mindre. Jeg vet at Tomas Svensson også kommer, så jeg slipper å stå i mål i 60 minutter i hvert fall, smiler han.

Les: Sju Angola-fans klare for møtet med Norge

Mange likhetstrekk
Olsson har jobbet med de norske målvaktene siden 2005, og han ser mange likheter mellom de to storlagene.

– Det finnes mange likhetstrekk. Først og fremst i den sosiale biten. Hvordan vi fungerer som lag sammen i dødtiden utenom kampene og trening. At man trives sammen. Det er en positiv atmosfære. Det er høyt under taket. Og det diskuteres mye håndball, forteller han, og fortsetter:

– En annen ting er vinnerskaller. Det var det i Bengan Boys, og det er det her. Når man kommer inn på banen så er det ikke lett for motstanderne å vite hvem som tar det siste skuddet. For det er så mange vinnerskaller.

 

En rekke av «Bengan Boys» har hatt store trenerjobber rundt om i Europa. Staffan Olsson og Ola Lindgren trener det svenske landslaget, Ljubomir Vranjes har stor suksess med Flensburg-Handewitt, Per Carlén overtok nylig som trener for Kristian Kjellings Bjerringbro-Silkeborg. Magnus Andersson, Magnus Wislander, Martin Boquist og Thomas Sivertsson er andre som har hatt topp trenerjobber, mens Stefan Lövgren er sportssjef i Det svenske håndballforbundet.

– Det var sånn. Når vi hadde fri så satt vi og diskuterte håndball. Hva vi gjorde. Neste motstandere. Vi snakket om kombinasjoner og endringer i kombinasjonene. Vi diskuterte forsvarsspill. Det var ikke en gjeng som trente på trening og så gikk vi derfra. Det var veldig mye håndballsnakk, forklarer Olsson.

Les: Nå kan du kåre tidenes VM-øyeblikk

Ser treneremner blant håndballjentene
Han tror at det er potensielle treneremner også blant de norske håndballjentene.

– Det kan jeg se, ja. Vi ser på møtene og taktikkgjennomgangene at det er jenter som har synspunkter som er langt over det normale, og som har trenergener i seg, mener han.

Men navn vil han ikke nevne.

– Jeg vil ikke gå inn på spesielle, men en ser for eksempel på kapteinsteamet at det er noen som har litt mer håndballkunnskap, smiler Olsson.

I sine glansdager var Olsson kjent for sin særegne teknikk, hvor han alltid slengte seg som en fotballkeeper til den ene siden – slenghörnan, som den svenske ekspertkommentatoren Claes Hellgren kalte det. Han lover ikke like mange sprell i comebackkampen 11. januar.

– Jeg klarer nok å slenge meg, men det tar lengre tid å komme opp igjen, ler målvaktstreneren.