Jensen gir Jens skylden for denne utviklingen 

STRASBOURG: Finansministeren fryker Norge ikke er forberedt på europeisk konkurranse. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 møter finansminister Siv Jensen på et julemarked midt i sentrum av Strasbourg nordøst i Frankrike. Hun kommer rett fra møte med EU-kommissær Michel Barnier om å beholde det norske nivået på bankgarantien, som EU ønsker å redusere for alle EU- og EØS-land. 

Men blant boder og brente mandler er den ferske finansministeren mest bekymret for hvordan norske bedrifter vil klare seg i konkurransen med et Europa i bedring. 

– Europa har vært i en kraftfull omstilling som følge av etterdønningen av finanskrisen. De har slanket, omstilt og skjerpet seg etter. Der alle andre land har slanket fordi de måtte, har vi bare sittet og sett på, og det skaper utfordringer for norsk økonomi over tid, sier Siv Jensen til TV 2. 

Ikke blitt mer effektive 

Finansdepartementet har gitt TV 2 tall som viser at reallønnsveksten siden 2000 har vært mye høyere enn veksten i produktiviteten i Norge. Nordmenn får bedre og bedre betalt, men har samtidig ikke blitt tilsvarende flinkere og mer effektive i jobbene sine. 

Vi blir rikere, men gjør mindre for det. Det bekymrer finansministeren. 

– Husk at Europa er Norges største konkurranseområde, fastslår Jensen, som ikke er i tvil om hvem som har skylden for at norske bedrifter, ifølge henne, i for liten grad har klart å øke produktiviteten. 

Skylder på Jens 

– Det andre land har gjort er å møte det med tiltak for å skjerpe sin konkurranseevne. Det den forrige norske regjeringen gjorde var å ikke iverksette tiltak, sier Jensen. 

Men han som får skylden, tidligere statsminister Jens Stoltenberg, stiller seg helt uforstående til kritikken fra landets nye finansminister. 

– Siv Jensen bør være glad for å være finansminister i Norge, istedenfor å snakke norsk økonomi ned. En ny rapport fra Verdensbanken viser at vi er det nest mest produktive landet i Europa, svarer Jens Stoltenberg. 

Mer i skattelette 

Blant julebaksten på markedet i Strasbourg fastslår finansministeren at hun ikke kommer til å bake sju slag til jul. 

– Jeg har aldri vært særlig flink til å bake, innrømmer hun til TV 2. 

Men oppskriften på et mer konkurransedyktig Norge, hevder Siv Jensen at hun har likevel. 

– Det handler om mer skattelette, avbyråkratisering, effektivisering og slanking av byråkratiet. Men akkurat hvordan budsjettet for 2015 kommer til å se ut, får dere ikke vite ennå, sier finansministeren. 

Denne grafen bekymrker finansminister Siv Jensen (Frp). Og skylden legger hun på tidligere statsminister Jens Stoltenberg. (FOTO: TOMMY STORHAUG / TV 2)
Denne grafen bekymrker finansminister Siv Jensen (Frp). Og skylden legger hun på tidligere statsminister Jens Stoltenberg. (FOTO: TOMMY STORHAUG / TV 2)