Nå får Thon skryt fra venstresiden

Olav Thon har tidligere fått så luen passet av SV og Arbeiderpartiet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Fra noen av de aller rikeste blir det bare mer og mer klaging. Overklassen er den nye sutreklassen, sa SV-leder Audun Lysbakken under SVs landsmøte i vår. 

SV og Arbeiderpartiet har i flere år kritisert Olav Thon for å bare tenke på sin egen lommebok. Bedre ble det ikke da Thon flagget sin støtte til Fremskrittspartiet. 

– Olav Thon gjør jo det fordi han mener at Frps løfter om å redusere hans skatt er til hans fordel, sa daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) 12. november i fjor. 

Nå hyller de samme politikerne hotell-kongen for å ha gitt bort formuen. 

Gir tilbake til samfunnet 

TV 2 kunne tirsdag fortelle at Olav Thon (90) gir bort hele sin formue på 26 milliarder kroner. Pengene går til en stiftelse som skal forvalte hans selskapsportefølje. 

Fondets andre formål er å yte støtte til samfunnsnyttige formål. Thon anslår selv at 50 millioner kroner hvert år skal deles ut, særlig til forskning innen medisin og naturvitenskap. 

– Gleden av å streve har vært langt større enn gleden av å kunne nyte, sa Thon selv til TV 2 tirsdag. 

Politikere fra alle leire skryter av Thons grep. 

– Jeg synes det er helt fantastisk, og det er utrolig generøst. Olav Thon er ikke en mann som er spesielt ute etter å mele sin egen kake, sier statsminister Erna Solberg (H). 

– Det viser jo bare at de spekulasjonene og negative karakteristikkene som noen har brukt om han ikke var riktige, sier finansminister Siv Jensen (Frp). 

Boikott 

Rett før høstens stortingsvalg satte Thon inn helsides annonser til støtte for Frp i flere riksdekkende aviser. 

Frp-annonsene til Thon førte til at LOs største forbund Fagbundet boikottet hotell-kongen og avbestilte rom på Thon Hotel Opera for 560.000 kroner. 

Verken LO eller Fagforbundet ville onsdag svare på spørsmål fra TV 2, og det er derfor usikkert om de nå vil begynne å bruke Thons hoteller igjen. 

Nå har pipen fått en annen låt fra venstresiden i norsk politikk. 

– Det er alltid veldig bra når privatpersoner som har store formuer, gir penger til gode formål. Derfor er det veldig fint det Olav Thon nå gjør, sier Jens Stoltenberg. 

 Bare gode ting å si

På spørsmål fra TV 2 sier Audun Lysbakken at han står for kritikk han tidligere har kommet med når han har vært uenig med Thon. 

– Men det hindrer ikke meg i å gi Olav Thon honnør når han gjør noe som jeg synes er bra. Noe annet ville jo være veldig smålig. Og i dag har jeg bare gode ting å si om den beslutningen Olav Thon har tatt, sier SV-lederen. 

Se hva milliardær Trond Mohn sier om Thons stiftelse (reporter: Chris Ronald Hermansen)